Βουτιά στην άβυσσο

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται για ακόμη μια φορά μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις πολιτικές που εφάρμοσε κατάφερε μέσα σε ελάχιστους μήνες να φέρει την ύφεση σε μια οικονομία που τον Ιούλιο του 2019 έτρεχε με ανάπτυξη 2,8% και είχε στα ταμεία της 37 δισ. ευρώ. 

Η πανδημία του κορονοϊού επιδείνωσε σε τέτοιο βαθμό την ήδη επιβαρυμένη από τις άφρονες πολιτικές των «αρίστων» του επιτελείου της πλατείας Συντάγματος κατάσταση, που ένας νέος δανεισμός από τον ESM ο οποίος θα συνοδεύεται από σκληρούς μνημονιακούς όρους είναι αναπόφευκτος. 

Οι τράπεζες θέτουν όλο και αυστηρότερα κριτήρια για να δανειοδοτήσουν μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι που ουσιαστικά κόβει οποιαδήποτε χρηματοδότησή τους. 

Η περίφημη βοήθεια, σε δάνεια ή επιδοτήσεις, από την Ευρωπαϊκή Ενωση σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις δεν θα μπορέσει να εκταμιευτεί πριν από το τέλος του χρόνου. 

Η επιτροπή Πισσαρίδη που μετά βαΐων και κλάδων ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να διαχειριστεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια, η οποία αποτελείται από ακραιφνείς υποστηρικτές της λιτότητας και φανατικούς πολέμιους του κοινωνικού κράτους, είναι δεδομένο σε ποιο δρόμο θα κινηθεί. 

Η συστηματική αποβιομηχάνιση και ο μονοθεματικός προσανατολισμός προς τον καταρρεύσαντα εφέτος τουρισμό αναδεικνύουν το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας που είναι η επιλογή κατεύθυνσης. 

Κάτι που δεν μπορεί να γίνει από απομονωμένους στα γραφεία τους υπουργούς και οικονομολόγους. 

Η λύση είναι να αντιληφθεί η πολιτεία τις ανάγκες των πολιτών και όχι μιας επιχειρηματικής ελίτ. Κάτι δυστυχώς που ούτε η κυβέρνηση θα κάνει ούτε πολύ περισσότερο η επιτροπή Πισσαρίδη. 

Στρατηγικό σχέδιο υπάρχει, είναι έτοιμο και είναι μονόδρομος.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.