"Αφήνει αρνητικό αποτύπωμα"

Βούτσης: Στα όρια του γραφικού ο Βαρουφάκης

Ιδιαίτερα επικριτικός για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με αφορμή τα όσα λέει και όσα γράφει στο βιβλίο του και έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εμφανίσθηκε ο πρόεδρος της Βουλής.

 «Νομίζω πως είναι ένα πολύ αρνητικό αποτύπωμα -που είτε το καταλαβαίνει είτε όχι, δεν το γνωρίζω και ούτε με ενδιαφέρει προς ώρας- που αφήνει ο κ. Βαρουφάκης στην πολιτική ζωή του τόπου και για τον εαυτό του, αλλά και ως αρνητικό υπόδειγμα για το πώς κάποιος μπορεί να έχει μια υπεύθυνη θέση υπουργού σε πολύ δύσκολες και υπεύθυνες στιγμές», τόνισε ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής, και προσέθεσε:

«Όλα αυτό το οποίο παρακολουθούμε, το οποίο προφανώς είναι ένα αφήγημα άκρως υποκειμενικό, ενδεχομένως γεμάτο μυστικά και ανακρίβειες και οτιδήποτε άλλο, δεν αφήνει περιθώριο για σοβαρή πολιτική συζήτηση, η οποία -σας υπενθυμίζω- είχε γίνει και το 2015 και το 2016 μέσα στην ίδια τη Βουλή, το 2015 με την παρουσία και του ιδίου, όταν ετίθεντο σοβαρά στρατηγικά ζητήματα ή θέματα τακτικής εκείνης της περιόδου. Ευτυχώς για τη χώρα μας, ο παρών πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, ήταν και είναι όχι απλά διαθέσιμος, αλλά θα έλεγα απόλυτα συνεπής, στον κοινοβουλευτικό του ρόλο».

Και ο πρόεδρος της Βουλής συνέχισε:

«Το ότι επιλέγεται τώρα με έναν τρόπο συστηματικό και ενόψει μάλιστα το ότι περνάμε την καμπή στο πεδίο της οικονομίας και μπαίνουμε στην τελική ευθεία για να κλείσει αυτός ο επώδυνος κύκλος για την ελληνική κοινωνία, να έρθουν αυτά τα δημοσιεύματα, δείχνει προφανώς μία υποκειμενική διάθεση καταρχήν του ίδιου του συγγραφέα να συσκοτιστούν τα πράγματα και να υπάρξουν διχασμοί και περιπέτειες στην πολιτική ζωή του τόπου και να υπονομευθεί και η πορεία της χώρας για την «κανονικοποίηση».

Από την άλλη, και για όσες από τις δυνάμεις τις πολιτικές ή τις δυνάμεις των media οι οποίες και αυτές παίζουν τον δικό τους ρόλο στο γίγνεσθαι, γίνεται αξιοποίηση αυτού του τύπου της πολιτικής. Είναι φανερό ότι κινούνται από μία μεγάλη αμηχανία και νευρικότητά και έλλειψη εναλλακτικής πρότασης για να συζητήσουμε τα σημερινά».

Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του κ. Βαρουφάκη ότι τα όσα περιγράφει στο βιβλίο του στηρίζονται σε ηχογραφήσεις που έκανε, ο κ Βούτσης αμφισβήτησε ότι μπορεί κάτι τέτοιο να έγινε στα υπουργικά ή κυβερνητικά συμβούλια, δεν απέκλεισε όμως να έγινε στις συνεδριάσεις του Eurogroup.

«Δεν πιστεύω πως το έχει κάνει ο κ. Βαρουφάκης. Σας το λέω ευθύτατα. Εν αντιθέσει, ενδεχομένως με παρουσίες του στο Eurogroup, που είναι ένα άτυπο όργανο και υποτίθεται ότι δεν κρατούνται πρακτικά και που ο ίδιος έχει πει ότι για λόγους ανάγκης δικής του για να μπορεί ύστερα να διασταυρώσει το τι λεγόταν, ενδεχομένως να έχει κάνει τέτοιες ηχογραφήσεις, προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο στα Υπουργικά Συμβούλια, στα κυβερνητικά συμβούλια, πόσο μάλλον σε προσωπικές συζητήσεις με τον πρωθυπουργό», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Μπορεί να σας φαίνομαι πολιτικά αφελής με τον τρόπο που απαντάω, δεν είμαι όμως, και για αυτό ακριβώς πιστεύω ότι είναι καλύτερα και για τον ίδιο να πει αυτό που πράγματι συμβαίνει. Δηλαδή πως μέσα από μία καταγραφή απόψεων, κατά την γνώμη του, κάνει αυτό το αφήγημα, και να μείνουμε εκεί- και οτιδήποτε άλλο παραπομπές σε ποινικές και κολάσιμες ενέργειες κ.λπ. πιστεύω, ότι θα συσκότιζαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Άλλωστε είδα και μία δήλωση προ δύο εβδομάδων του κ. Βαρουφάκη, τον οποίο προσωπικά γνώρισα όταν έγινε η ορκωμοσία της τότε κυβέρνησης, ότι θα ήθελε ο ίδιος να πάει σε Ειδικό Δικαστήριο κ.τ.λ».

« Ίσως ο άνθρωπός δεν έχει καμία αντίληψη τι σημαίνει για την πολιτική ζωή του τόπου, και μάλιστα μέσα από μία οκταετή περιπέτεια που έχει περάσει η κοινωνία και ο απλός λαός, να ανοίγει κανείς και να κάνει τέτοιες προκλήσεις. Είναι στα όρια, ας πούμε, του γραφικού, αυτού του τύπου οι απόψεις», κατέληξε ο κ. Βούτσης.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.