«Βουτώντας» στο ρέμα της αρχαίας Πύρνας ή ρέμα Κοκκιναρά

«Βουτώντας» στο ρέμα της αρχαίας Πύρνας ή ρέμα Κοκκιναρά

Εξόρμηση στην άγρια φύση των νερών της Αθήνας για να ανακαλύψουμε τα μυστικά τους

Με τη νέα σειρά εξορµήσεων της οµάδας Terra Incognita Travel στα ξεχασµένα ρέµατα της Αθήνας οι συµµετέχοντες απολαµβάνουν την εντυπωσιακή φυσική οµορφιά που διατηρούν οι κοίτες και πραγµατοποιούν ένα ταξίδι στον χρόνο, στην Ιστορία και στους υπόγειους θρύλους. Το σπηλαιώδες καταφύγιο των Ευµενίδων Νυµφών, οι µεγάλες υπόγειες στοές των υδραγωγείων, το εντυπωσιακό λιθόκτιστο τούνελ που θυµίζει µεσαιωνική στοά και µια τοξωτή γέφυρα από την εποχή που το τρένο της Κηφισιάς έφτανε µέχρι τα λατοµεία του ∆ιονύσου είναι µόνο µερικές από τις στάσεις της επόµενης εξερεύνησης.

«Νυµφαίες σκοπιές» και υπόγειες στοές υδραγωγείων

Ο πολιτικός µηχανικός και αστικός σπηλαιολόγος Παναγιώτης ∆ευτεραίος µίλησε στο Documento για την εξόρµηση στο αρχαία ρέµα της Πύρνας ή ρέµα Κοκκιναρά από την οµάδα Terra Incognita Travel την Κυριακή 12 Ιουλίου (10.00 π.µ.). Το επόµενο διάστηµα η οµάδα θα πραγµατοποιήσει και άλλες δράσεις, όπως µια εκδροµή στη µυστική Σπάρτη και τη Μάνη αλλά και µια ενδιαφέρουσα περιήγηση στη βιοµηχανική ζώνη του Ελαιώνα που φτάνει µέχρι το λιµάνι.

Οι νέες πεζοπορικές εξορµήσεις είναι αφιερωµένες στα ρέµατα της Αθήνας και τα µυστικά που φηµολογείται ότι κρύβουν στις όχθες τους. «Τα ρέµατα της Αθήνας είναι ένα παρεξηγηµένο στοιχείο της φύσης που τείνει να εξαφανιστεί από τον πολεοδοµικό ιστό. Με τη νέα σειρά εξορµήσεων που ανοίγει αυτή η εναλλακτική βόλτα στο ρέµα του Κοκκιναρά επιχειρούµε να φέρουµε στο φως τόσο τα ορατά όσο και τα χαµένα (υπογειοποιηµένα) τµήµατά τους περπατώντας µέσα στις κοίτες. Συναντάµε, εκτός από αναπάντεχες καταπράσινες εικόνες, διάφορα κρυµµένα από την κοινή θέα “µυστικά”, όπως παµπάλαια γεφύρια, ξεχασµένες υπόγειες στοές ορυγµένες στα πρανή και µικρές σπηλιές που άλλοτε µπορεί να συνδέθηκαν άρρηκτα µε τη σχέση που είχε το τρεχούµενο νερό στην αρχαιότητα µε τη λατρεία θεοτήτων όπως οι Νύµφες» αναφέρει στο Documento ο Π. ∆ευτεραίος.

Οι διοργανωτές επέλεξαν για την πρώτη περιήγηση το αρχαίο ρέµα της Πύρνας ή Κοκκιναρά. «Το ρέµα αυτό συνδυάζει ιδανικά όλα τα παραπάνω στοιχεία, βρίσκεται στο ειδυλλιακό τοπίο της Κηφισιάς που συµπεριλαµβάνει τόσο αστικό όσο και εξοχικό τοπίο και είναι ό,τι πρέπει για µια καλοκαιρινή εξόρµηση στην εξοχή της πόλης. Αυτό βέβαια δεν σηµαίνει ότι οι επόµενες παρόµοιες εξορµήσεις που θα ακολουθήσουν τον Αύγουστο και τον Σεπτέµβριο σε άλλα ρέµατα θα υστερούν. Κάθε ρεµατιά έχει τη δική της γοητεία και τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά».

Στο πρώτο µέρος της διαδροµής οι συµµετέχοντες θα πραγµατοποιήσουν ένα ταξίδι στον χρόνο. Η εξόρµηση θα ξεκινήσει από τον σταθµό του τρένου της Κηφισιάς και ένα λεωφορείο θα µεταφέρει τους συµµετέχοντες στην αρχή του µονοπατιού. «Πρώτα θα προσεγγίσουµε το σπηλαιώδες άντρο των Ευµενίδων Νυµφών και αργότερα τους σκαµµένους στον βράχο θαλάµους που πιστεύεται ότι αποτελούσαν “Νυµφαίες σκοπιές”, σε ένα γοητευτικό ξέφωτο όπου συµβάλλουν δύο µικρότερες κοίτες σε µία. Θα µάθουµε ποια ήταν η άρρηκτη σχέση του Ηρώδη του Αττικού µε την ειδυλλιακή τοποθεσία του ρέµατος στα ρωµαϊκά χρόνια. Ταξιδεύοντας στον χρόνο, αναγνωρίζουµε ότι κατά τον 16ο αιώνα στους υπόσκαφους θαλάµους της όχθης ασκήτευσε –όπως λέγεται– ο Αγιος Τιµόθεος, ιδρυτής και κτήτορας της Μονής Πεντέλης. Επίσης, ξεχωριστό ενδιαφέρον στο πρώτο µέρος της διαδροµής έχει η πρόσβαση σε ένα κατηφορικό σηραγγοειδές όρυγµα που θυµίζει τη διάταξη παλιών γερµανικών καταφυγίων και καταλήγει σε έναν µεγάλο υπόγειο χώρο που είναι σκαµµένος εξ ολοκλήρου στον βράχο».

Πολλά από τα µυστικά της περιοχής φέρνουν στην επιφάνεια γνώσεις γύρω από την Ιστορία και την καθηµερινότητα των ανθρώπων στην αρχαιότητα. «Μαθαίνουµε ότι σε βάθη που φτάνουν από είκοσι έως και σαράντα µέτρα από την επιφάνεια ανοίγονται µεγάλες υπόγειες στοές υδραγωγείων –τροφοδοτούσαν µε νερό το διάσηµο Αδριάνειο της Αθήνας µέχρι και τον 20ό αιώνα–, των οποίων θα δούµε τους αεραγωγούς (πηγάδια)».

Το τρένο της Κηφισιάς και τα λατοµεία του ∆ιονύσου

Το δεύτερο µέρος θα ξεκινήσει µε την εκ νέου προσέγγιση της κύριας κοίτης για να καταλήξει σε έναν παλιό ανενεργό καταρράκτη που κρύβει το δικό του υπόγειο µυστικό. «Κατά την πορεία µας περνάµε µέσα από ένα εντυπωσιακό λιθόκτιστο τούνελ που θυµίζει µεσαιωνική στοά, αλλά και κάτω από παλιά γεφύρια, βαδίζοντας παράλληλα µε την οδό Κοκκιναρά ή Μουσών. Στο τέλος του δεύτερου µέρους (το αργότερο στις έξι το απόγευµα) θα βγούµε από το ρέµα στο κέντρο της Κηφισιάς, όπου θα πάρουµε µια ανάσα και θα προµηθευτούµε δροσερό νερό».

Η συνέχεια της εξόρµησης είναι εξίσου ενδιαφέρουσα αφού «θα αποκαλύψει µια εντυπωσιακή τοξωτή γέφυρα από την εποχή που το τρένο της Κηφισιάς έφτανε µέχρι τα λατοµεία του ∆ιονύσου καθώς και δύο ακόµη µικρά τµήµατα της κοίτης, µήκους 100-150 µ., τα οποία θα διασχίσουµε εσωτερικά για το φινάλε, ανακαλύπτοντας ακόµη δύο παλιά γραφικά γεφύρια που κρύβουν από µια λίµνη το καθένα». Η εξόρµηση θα τελειώσει στις οχτώ το βράδυ και θα καταλήξει σε µια παλιά πυργοκατασκευή κοντά στον σταθµό της Κηφισιάς. «Το ρέµα συνεχίζει µέχρι να βρει τον Κηφισό, αλλά αυτή την τοποθεσία θα τη γνωρίσουµε σε µια από τις επόµενες εξορµήσεις µας. Για όποιον το επιθυµεί θα ακολουθήσει συζήτηση (απολογισµός της εξόρµησης), µπίρα και φαγητό στο σουβλατζίδικο του Μπάµπη στην Κάτω Κηφισιά, περίπου ένα χιλιόµετρο από το σηµείο λήξης της εξόρµησης, όπου θα µεταβούµε µε αυτοκίνητα ή πεζοί».

Το φυσικό περιβάλλον που διατηρούν τα ρέµατα στις όχθες τους είναι κρυµµένο από την καθηµερινότητα της πόλης. Ποια είναι η µεγαλύτερη γοητεία σε αυτές τις πεζοπορικές εξορµήσεις; «Είναι οι απίστευτες καταπράσινες εικόνες που διατηρούν οι κοίτες λόγω της ασταµάτητης επαφής τους µε το νερό κατά τις τακτικές βροχές του χειµώνα και που δεν αλλοιώνονται το καλοκαίρι. Πάντοτε στα ρέµατα υπάρχει µια εντυπωσιακή φυσική οµορφιά, που εκτός από τα φυτά περιλαµβάνει σε αρκετές περιπτώσεις σηµεία όπου όταν βρέχει σχηµατίζουν καταρράκτες και λίµνες. Τα διάφορα πουλιά και άλλα µέλη του ζωικού βασιλείου όπως π.χ. τα βατράχια κλέβουν την παράσταση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα συναντήσουµε και ψάρια αλλά και χέλια. Φυσικά τη δική της ξεχωριστή γοητεία ασκεί η διάσχιση των υπόγειων βατών τµηµάτων των ρεµάτων που επιλέγουµε, η οποία αποτελεί και το πιο χαρακτηριστικό σηµείο των δικών µας εξορµήσεων».

Η οµάδα έχει ήδη προγραµµατίσει µελλοντικές επισκέψεις σε πολύ ενδιαφέροντες προορισµούς. «Το πρόγραµµα των εξορµήσεων για τον Ιούλιο είναι διαθέσιµο στη σελίδα µας στο Facebook και περιλαµβάνει κάθε εβδοµάδα (Σάββατο ή Κυριακή) εναλλακτικές διαδροµές στη µυστική και υπόγεια Αθήνα, τη βιοµηχανική ζώνη του Ελαιώνα (µέχρι το λιµάνι), την υδάτινη διαδροµή στο ρέµα της Πύρνας (Κοκκιναρά) και µια τριήµερη καλοκαιρινή εκδροµή στη µυστική, υπόγεια, µαγική Σπάρτη και Μάνη µε πάρα πολλές εκπλήξεις σχετικά µε τα σηµεία που επισκεπτόµαστε. Σε όλες αυτές τις περιηγήσεις οι φίλοι µας µπορούν να γνωρίσουν σηµεία της πόλης και της ελληνικής υπαίθρου που δεν θα είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν µόνοι τους». Οι συµµετέχοντες θα χρειαστούν οπωσδήποτε φωτογραφική µηχανή, φακό, αθλητικά παπούτσια ή µποτάκια και θα πρέπει προηγουµένως να δηλώσουν συµµετοχή στη σελίδα της Terra Incognita Travel.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter