Βραβεία βιβλίου Public 2019: Ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι νικητές!

Ολοκληρώθηκε για 6η συνεχή χρονιά ο μοναδικός βιβλιοφιλικός θεσμός στον οποίο ψήφισαν 189.775 αναγνώστες

Σε μία ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στο Βιβλίο, πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, η 6η Τελετή Απονομής των Βραβείων Βιβλίου Public. Η αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής ήταν κατάμεστη και για πρώτη φορά εκτός από τους συγγραφείς, εκδότες και μεταφραστές, συμμετείχαν και σχολεία, αναγνώστες και αναγνωστικές λέσχες που είναι και αυτοί που ψηφίζουν και αναδεικνύουν τους τελικούς νικητές. Επίσης, για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ένα ειδικό Book Lounge, όπου τυχεροί αναγνώστες είχαν τη δυνατότητα να συναντήσουν από κοντά τους νικητές της βραδιάς.

Στα Βραβεία Βιβλίου Public 2019 συμμετείχαν 1.800 συγγραφείς, 160 εκδοτικοί οίκοι και 2.500 υποψήφια βιβλία σε 9 διαφορετικές κατηγορίες βραβείων, με τους 189.775 αναγνώστες να αγκαλιάζουν θερμά το θεσμό με 301.254 ψήφους.

Οι νικητές των βραβείων κοινού είναι οι ακόλουθοι:

 1. Ελληνικό μυθιστόρημα: Ο φοίνικας, Χρήστος Χωμενίδης, εκδόσεις Πατάκη. Το βραβείο απένειμαν o εκδότης, Θάνος Ψυχογιός και ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, Στέφανος Δάνδολος.
 2. Μεταφρασμένο μυθιστόρημα: Το δέμα, Sebastian Fitzek, (μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου), εκδόσεις Διόπτρα. Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Βασίλης Καραμητσάνης.
 3. Ελληνικό non-Fiction: Περπατώντας στην Αθήνα, Νίκος Βατόπουλος, εκδόσεις Μεταίχμιο. Το βραβείο απένειμε ο δημοσιογράφος, Παύλος Τσίμας.
 4. Ελληνική σύγχρονη ποίηση: Αυτοπροσωπογραφία του λευκού, Χάρης Βλαβιανός, εκδόσεις Πατάκη. Το βραβείο απένειμε η ιστορικός, Μαρία Ευθυμίου
 5. Ελληνική παιδική λογοτεχνία: Το μυστικό βιβλίο του μπλε κύκλου, Αντώνης Παπαθεοδούλου (εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή), εκδόσεις Παπαδόπουλος. Το βραβείο απένειμε η σεναριογράφος, Μιρέλλα Παπαοικονόμου.
 6. Ελληνική εφηβική λογοτεχνία: Όλα ξεκίνησαν όταν μου έφεραν τον Ζαχαρία, Βέρα Πρατικάκη (εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού), εκδόσεις Ψυχογιός. Το βραβείο απένειμε η ερμηνεύτρια, Φωτεινή Δάρρα.
 7. Ευ Ζην (ελληνικά βιβλία Μαγειρικής, Αυτοβελτίωσης, Χόμπι-Ελεύθερου Χρόνου): Το δώρο, Στέφανος Ξενάκης, εκδόσεις Key Books. Το βραβείο απένειμε η δημοσιογράφος, Δέσποινα Ζευκιλή, Διευθύντρια Σύνταξης Αθηνόραμα.
 8. Κατηγορία «έκπληξη», Αξέχαστος ήρωας: Ήρθε το χαρτί, Κώστας Μαλλιάτσης Σάλας, εκδόσεις Χρονικό. Το βραβείο απένειμε η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) και Διευθύντρια των βιβλιοθηκών του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αλεξάνδρα Παπάζογλου.
 9. Ανεξάρτητο Βιβλιοπωλείο της χρονιάς: Little Tree Books & Coffee (Κουκάκι). Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Άρης Στυλιανού.

Εκτός από τα βραβεία που αναδείχθηκαν από την ψηφοφορία του κοινού, δόθηκαν και 3 ειδικά βραβεία για τα οποία ψήφισαν κριτικές επιτροπές. Τα ειδικά βραβεία είναι:

 1. Εκδοτικό Αποτύπωμα: εκδόσεις Καστανιώτη. Το βραβείο απένειμε ο CEO των Public, Χρήστος Καλογεράκης.
 1. Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public-Ελληνικό Μυθιστόρημα: Γινάτι. Ο σοφός της λίμνης, Γιάννης Καλπούζος, εκδόσεις Ψυχογιός. Το βραβείο απένειμε η υπεύθυνη βιβλιοπωλείου του Public Συντάγματος, Ελπίδα Σταματοπούλου

Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public-Ελληνικό Παιδικό βιβλίο: Αντάμα, Θοδωρής Παπαϊωάννου (εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή), εκδόσεις Ίκαρος. Το βραβείο απένειμε ο υπεύθυνος βιβλιοπωλείου του Public Τσιμισκή, Νίκος Ιωαννίδης.

 1. Τιμώμενη χώρα - Ηνωμένο Βασίλειο: Μνημείο πεσόντων, Alice Oswald (μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά), εκδόσεις Μελάνι. Το βραβείο απένειμε η διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου, Αναστασία Ανδρίτσου και ο πολυβραβευμένος Βρετανός συγγραφέας, Anthony Horowitz, που ήρθε ως τιμώμενος καλεσμένος ειδικά για την τελετή.

Επίσης, οι καλεσμένοι των Βραβείων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη γνωστή έκθεση με τίτλο «Drawing Words» και να δουν από κοντά τα έργα γνωστών εικονογράφων, συναντώντας και τον επίτιμο καλεσμένο της έκθεσης, τον διάσημο illustrator David Mackintosh.

Συντελεστές της εκδήλωσης:

Σκηνοθέτης: Χρίστος Γεωργίου

Σκηνογράφος: Άγγελος Μέντης

Δημιουργία και επιμέλεια video: Angle Films

Οργάνωση Παραγωγής: socialdoo

Παρουσίαση: Ορφέας Αυγουστίδης

Συμμετέχει η Έλλη Πασπαλά

Συμμετοχή της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Διεύθυνση ορχήστρας: Στάθης Σούλης

Mε την υποστήριξη του British Council και της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. 

(από αριστερά) Ο ηθοποιός Νίκος Ψαρράς με τη θεατρολόγο σύζυγό του Έλενα Καρακούλη και τον παρουσιαστή της 6ης απονομής Βραβείων Βιβλίου Public, επίσης ηθοποιό, Ορφέα Αυγουστίδη
Ο Ορφέας Αυγουστίδης με την Έλλη Πασπαλά
Η Βέρα Πρατικάκη νικήτρια στην κατηγορία Εφηβική Λογοτεχνία με τον εκδότη της Νίκο Ψυχογιό
Ο Antony Horowitz ανακοινώνει τον νικητή της κατηγορίας Τιμώμενη χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Η Δέσποινα Ζευκιλή, Διευθύντρια Σύνταξης Αθηνόραμα απονείμει το βραβείο Ευ Ζην στον Στέφανο Ξενάκη
Στιγμιότυπο από την τελετή
Στιγμιότυπο από την τελετή
Ο CEO των Public Χρήστος Καλογεράκης απονείμει το βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα στον Αργύρη Καστανιώτη
Η Έλλη Πασπαλά στη σκηνή των Βραβείων Βιβλίου Public 2019
O Παύλος Τσίμας απένειμε το βραβείο στην κατηγορία Non Fiction
Ο Νίκος Βατόπουλος νικητής στην κατηγορία Non Fiction
Ο Χρήστος Χωμενίδης νικητής στην κατηγορία Μυθιστόρημα
Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Έλενα Ακρίτα με τον σύζυγό της Γιώργο Κυρίτση
Η Μυρσίνη Γκανά νικήτρια στην κατηγορία Τιμώμενη Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Little Tree Books & Coffee, Δημήτρης Ανανιάδης, νικητής στην κατηγορία Ανεξάρτητο Βιβλιοπωλείο
Ο εκδότης Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (εκδόσεις Διόπτρα) με την μεταφράστρια Δέσποινα Κανελλοπούλου και τον πρόεδρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Βασίλης Καραμητσάνης
Ο Ηλίας Φουντούλης με τον Κώστα Μαλιάτση Σάλα, νικητές στην κατηγορία έκπληξη- Αξέχαστος ήρωας
Ο Αργύρης Καστανιώτης με το βραβείο για το Εκδοτικό Αποτύπωμα
Ο εκδότης Νώντας Παπαγεωργίου
Ο νικητής της κατηγορίας Ελληνικό Μυθιστόρημα, Χρήστος Χωμενίδης
Η Μιρέλλα Παπαοικονόμου και η Φωτεινή Δάρρα απένειμαν το βραβείο της Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας αντίστοιχα
Στιγμιότυπο από της 6η τελετή απονομής βραβείων βιβλίου Public
Ο εκδότης Νίκος Ψυχογιός
(από αριστερά) Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά, που είχε ρόλο ειδικού σχολιαστή τη βραδιά της απονομής
Η σεναριογράφος Μιρέλλα Παπαοικονόμου
(από αριστερά) Η ηθοποιός Γωγώ Μπρέμπου και ο συγγραφέας, και νικητής στην κατηγορία «Ελληνικό Μυθιστόρημα», Χρήστος Χωμενίδης
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και Αλεξάνδρα Αυγερινού από τις εκδόσεις Διόπτρα με τον Σπήλιο Λαμπρόπουλο, Εμπορικό Διευθυντή Προϊόντων Ψυχαγωγίας του Public
(από αριστερά) Βασίλης Μωιτσίδης, Εμπορικός Διευθυντής Βιβλίου του Public, η συγγραφέας Μαρίνα Γιώτη, ο σύζυγός της και συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας και ο Σπήλιος Λαμπρόπουλος, Εμπορικός Διευθυντής Προϊόντων Ψυχαγωγίας του Public
Η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη
Η ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα
Ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου, η εικονογράφος Ίρις Σαμαρτζή και η Κατερίνα Τριανταφύλλου των Εκδόσεων Παπαδόπουλος.
Η εικονογράφος Ίρις Σαμαρτζή με το βραβείο των Βιβλιοπωλείων Public για την κατηγορία «Παιδικό βιβλίο» (για το «Αντάμα» του Θοδωρή Παπαΐωάννου), μαζί με τη Μαριλένα Πανουργιά, από τις εκδόσεις Ίκαρος
ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.