Βραζιλία: Νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων – Πέφτει η δημοτικότητα του Μπολσονάρου

Βραζιλία: Νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων – Πέφτει η δημοτικότητα του Μπολσονάρου

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι κατέγραψε άλλους 881 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής να φθάνει έτσι τους 12.400 νεκρούς.

Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν ακόμη 9.258 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, στοιχείο που σημαίνει ότι το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί αυξήθηκε σε 177.589. Το πλήθος των κρουσμάτων στη Βραζιλία ξεπέρασε κατά συνέπεια τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη Γερμανία (170.508).

Οι υγειονομικές αρχές έχουν κάνει 337.595 διαγνωστικά τεστ, ανέφερε εξάλλου στέλεχος του υπουργείου Υγείας. Ο αριθμός των τεστ που είχαν γίνει ανερχόταν χονδρικά σε 181.000 την 22η Απριλίου, όταν είχε δημοσιοποιηθεί για τελευταία φορά το δεδομένο αυτό. Σύμφωνα με τον Εντουάρντου Μακάριου, άλλα 95.144 τεστ αναλύονται εργαστηριακά ενώ 50.004 αναμένεται να αναλυθούν.

Ειδικοί εκτιμούν ότι τα επίσημα στοιχεία για το εύρος της πανδημίας του κορονοϊού στη Βραζιλία είναι πολύ υποτιμημένα, καθώς ο αριθμός των εξετάσεων που έχουν γίνει είναι μικροσκοπικός σε σύγκριση με τον πληθυσμό της αχανούς χώρας.

Σε πτώση η δημοτικότητα του προέδρου

Παράλληλα, το ποσοστό των Βραζιλιάνων που επικρίνουν τον τρόπο με τον οποίο ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ασκεί την εξουσία στη λατινοαμερικάνικη χώρα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς τους τελευταίους μήνες και ανέρχεται πλέον στο 55,4% από 47% τον Ιανουάριο, καταδεικνύει δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου MDA για λογαριασμό της Εθνικής Συνομοσπονδίας Μεταφορών (CNT) καταγράφει ότι μόλις το 39% του δείγματος εγκρίνει τον τρόπο που ασκεί την εξουσία ο Μπολσονάρου, από 48% τον Ιανουάριο.

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της κυβέρνησής του, οι πολίτες που της βάζουν «κακό ή πολύ κακό» βαθμό είναι πολύ περισσότεροι απ’ ό,τι πριν από πέντε μήνες, με το ποσοστό τους να αυξάνεται από το 31% στο 43,4%.

Το ποσοστό εκείνων που θεωρούν «καλό ή εξαίρετο» το κυβερνητικό έργο μειώθηκε συγκριτικά ελάχιστα, από το 34,5% στο 32%, κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως ο σκληρός πυρήνας των υποστηρικτών του προέδρου παραμένει σταθερός, ενώ η μείωση του ποσοστού όσων το χαρακτηρίζουν «ανεκτό» είναι αντίθετα θεαματική (23% από 32% τον Ιανουάριο).

Το 51,7% των ερωτηθέντων δήλωσε ικανοποιημένο για τον τρόπο που η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία, το 42,3% αποδοκίμασε τα πεπραγμένα της ενώ το 6% δήλωσε αναποφάσιστο.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος έχει ανοιχτά ταυτόχρονα δύο μεγάλα μέτωπα, αυτό της υγειονομικής κρίσης εξαιτίας της πανδημίας και αυτό της πολιτικής κρίσης μετά την πολύκροτη παραίτηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι αποπειράθηκε να αναμιχθεί σε έρευνες της αστυνομίας σε βάρος μελών της οικογένειάς του και συνεργατών τους.

Ενώ η πανδημία εξαπλώνεται με καλπάζοντα ρυθμό στη Βραζιλία — οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 11.500 — ο Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν σταματά να θέτει υπό αμφισβήτηση τα μέτρα περιορισμού που πήραν πρακτικά όλοι οι κυβερνήτες των πολιτειών για να εμποδίσουν τη διασπορά του κορονοϊού κι επιμένει πως η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην οικονομία και στην επιστροφή των πολιτών στη δουλειά.

Όμως η δημοσκόπηση της MDA καταγράφει ότι το 67,3% των Βραζιλιάνων τάσσεται αντιθέτως υπέρ των περιοριστικών μέτρων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter