Βραζιλία: Οργή Μπολσονάρου για την έρευνα εισαγγελέων σε βάρος του γιου του

Βραζιλία: Οργή Μπολσονάρου για την έρευνα εισαγγελέων σε βάρος του γιου του

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου υπερασπίστηκε τον μεγαλύτερο γιο του από τις κατηγορίες για διαφθορά που βαρύνουν τον γιο του και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των πολιτειακών εισαγγελέων στο Ρίο ντε Ζανέιρο που προΐστανται της έρευνας με στόχο τον Φλάβιο Μπολσονάρου, ο οποίος φέρεται να διέπραξε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων.

Η έρευνα σε βάρος του γιου του προέδρου θέτει υπό αμφισβήτηση μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του ακροδεξιού πολιτικού, ότι αυτός — και μόνο αυτός — θα έφερνε την «κάθαρση» έπειτα από σειρά σκανδάλων διαφθοράς που σάρωσαν το βραζιλιάνικο πολιτικό προσωπικό τα τελευταία χρόνια.

Ο Φλάβιο Μπολσονάρου δηλώνει αθώος και αποκαλεί την έρευνα πολιτική αντεκδίκηση από κάποιους που θέλουν να πλήξουν την προεδρία του πατέρα του. Την Πέμπτη ο γερουσιαστής ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να σταματήσει την έρευνα που διενεργείται σε βάρος του.

Η πρώτη αντίδραση από τον πρόεδρο Μπολσονάρου όταν αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες για τις κατηγορίες σε βάρος του γιου του την Πέμπτη ήταν να στραφεί εναντίον των εισαγγελέων, των δικαστηρίων και του κυβερνήτη στην Πολιτεία Ρίο, όπου κυβερνήτης είναι ο άλλοτε σύμμαχός του και πλέον ανταγωνιστής του στην άκρα δεξιά Ουίλσον Βίτσελ.

«Κάνουν έρευνα για τον γιο μου από πέρσι και ακόμα δεν έχουν βρει τίποτα», υποστήριξε ο Ζαΐχ Μπολσονάρου εξερχόμενος από την προεδρική κατοικία στην Μπραζίλια. «Είδατε εσείς ποτέ εισαγγελείς στο Ρίο να κάνουν έρευνα για κάποιο πρόσωπο, κάποια υπόθεση διαφθοράς, κάποιο σφάλμα ή παράλειψη κάπου δημόσιου λειτουργού στην Πολιτεία;» απαίτησε να μάθει και πρόσθεσε: «Το Ρίο είναι η πιο διεφθαρμένη Πολιτεία της Βραζιλίας».

Εισαγγελείς κατηγορούν τον Φλάβιο Μπολσονάρου, μέλος του κρατιδιακού κοινοβουλίου στο Ρίο πριν εκλεγεί ομοσπονδιακός γερουσιαστής το 2019, όταν απασχολούσε εικονικούς εργαζομένους. Χρησιμοποίησε μέρος της μισθοδοσίας των ανύπαρκτων βοηθών του για να αγοράσει δύο διαμερίσματα στην Κοπακαμπάνα και μέρος του μετοχικού κεφαλαίου μιας αλυσίδας που πουλάει σοκολάτες.

Το κύκλωμα φέρεται να διηύθυνε ο πρώην οδηγός του Φαμπρίσιο Κεϊρόζ, λένε οι εισαγγελείς σε έγγραφό τους, εξηγώντας ότι διακινήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά μέσω των λογαριασμών του.

Την Τετάρτη οι αρχές στο Ρίο έκαναν 24 εφόδους σε ιδιοκτησίες άλλοτε εργαζομένων του γερουσιαστή Μπολσονάρου και συγγενών μιας πρώην συζύγου του προέδρου Μπολσονάρου. Οι έφοδοι έγιναν αφού δικαστήριο επέτρεψε να ξαναρχίσει η έρευνα που είχε παγώσει με εντολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου νωρίτερα φέτος.

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον Φλάβιο Μπολσονάρου ότι ξέπλυνε τα κέρδη της κατάχρησης αγοράζοντας μερίδιο του μετοχικού κεφαλαίου της αλυσίδας καταστημάτων και ακίνητα. Εξηγούν πως παρουσίασε απίστευτα υψηλές τιμές μεταπώλησης των διαμερισμάτων: για παράδειγμα, έβγαλε κέρδος περίπου 90.000 ευρώ το 2013 από τη μεταπώληση ακινήτου που είχε αγοράσει το 2012, σε τιμή αυξημένη κατά +292%. Επίσης, επισημαίνουν πως από το μερίδιό του στην αλυσίδα των καταστημάτων franchise ο Φλάβιο Μπολσονάρου εμφάνισε πολύ υψηλότερα κέρδη από ό,τι οι συνεταίροι του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter