Βραζιλία: Προσπάθεια να αποτραπεί νέα σφαγή στη φυλακή Αλκασουίς

Βραζιλία: Προσπάθεια να αποτραπεί νέα σφαγή στη φυλακή Αλκασουίς

Βίαιη επέμβαση της αστυνομίας σε μια φυλακή κοντά στη Νατάλ, απεργία των σωφρονιστικών υπαλλήλων στο Ρίου ντε Ζανέιρου: η κατάσταση παρέμενε εκρηκτική σήμερα στις βραζιλιάνικες φυλακές, στις οποίες δεν σταματά να μαίνεται ο πόλεμος των συμμοριών τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ειδικές δυνάμεις της χωροφυλακής πήραν σήμερα το πρωί θέσεις στα τείχη του περίβολου της φυλακής Αλκασουίς και χρησιμοποίησαν έναν καταιγισμό από βλήματα με επικάλυψη από καουτσούκ εναντίον εξεγερμένων εγκλείστων στο σωφρονιστικό κατάστημα, όπου 26 κρατούμενοι σφαγιάστηκαν το Σαββατοκύριακο σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, στην προσπάθειά τους να τους απωθήσουν.

Κρατούμενοι βρήκαν καταφύγιο στις ταράτσες των πτερύγων τους. Άλλοι ύψωσαν αυτοσχέδιες οχυρώσεις, με έπιπλα και στρώματα, για να προστατευθούν από τα πυρά. Έξω από τη φυλακή, οικείοι και μέλη των οικογενειών των εγκλείστων έκλαιγαν και οδύρονταν σε κάθε εκπυρσοκρότηση.

Η συνέχιση των επεισοδίων εγγράφεται στο πλαίσιο του πολέμου των συμμοριών για τον έλεγχο των δικτύων διακίνησης κοκαΐνης, που έχει βάλει φωτιά κι αιματοκυλίζει τις βραζιλιάνικες φυλακές αφότου ξεκίνησε η χρονιά.

Ο πόλεμος αυτός ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε 134 ανθρώπους από την 1η Ιανουαρίου, σε συγκρούσεις ανάμεσα στην ισχυρή συμμορία Πρώτη Διοίκηση της Πρωτεύουσας (Primeiro Comando da Capital,), που έχει έδρα το Σάου Πάουλου, και την Κόκκινη Διοίκηση (Comando Vermelho) που έχει τη βάση της στο Ρίου ντε Ζανέιρου, καθώς και συμμορίες που έχουν συμμαχήσει με την μια ή με την άλλη.

Κατά ΜΜΕ της Βραζιλίας, ο στόχος της σημερινής επιχείρησης των αρχών ήταν να αποτραπεί μια νέα αλληλοσφαγή των εγκλείστων στη φυλακή Αλκασουίς. Κρατούμενοι που ανήκουν στη συμμορία «Συνδικάτο του εγκλήματος RN» (σ.σ. ακρώνυμο της Πολιτείας), οπλισμένοι με μαχαίρια, ρόπαλα και πέτρες, προσπάθησαν να επιτεθούν στην πτέρυγα 5 της φυλακής, όπου είναι συγκεντρωμένοι φυλακισμένοι που ανήκουν στην PCC.

«Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη», δήλωσε ένας αξιωματικός της φρουράς της φυλακής, ο Ουέλινγκτον Καμίλου, στον ειδησεογραφικό ιστότοπο G1.

Αυτοκίνητα της αστυνομίας περιπολούν συνεχώς έξω από τον περίβολο της φυλακής για να αποτραπεί κάθε απόπειρα μαζικής απόδρασης.

Μετά τη σφαγή του Σαββατοκύριακου, αστυνομία επενέβη και χθες Δευτέρα για να πάρει έξι φερόμενους ως ηγέτες της τοπικής οργάνωσης της PCC και να τους μεταγάγει σε ομοσπονδιακές φυλακές. Αλλά η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ανασφαλής: δεκάδες κρατούμενοι αψήφησαν τις αρχές και κατέλαβαν τις ταράτσες, όπου ύψωσαν σημαίες.

Η συμμορία PCC αψηφά και «προκαλεί την Πολιτεία (σ.σ. Ρίου Γκράντε ντου Νόρτσι). Απείλησε να πυρπολήσει τη Νατάλ» εάν τα ηγετικά στελέχη της μεταγάγονταν σε ομοσπονδιακά καταστήματα, δήλωσε σήμερα στη Μπραζίλια ο κυβερνήτης της Πολιτείας αυτής, ο Χόμπινσον Φαρίας.

«Ζούμε μια δραματική στιγμή. Η PCC αψηφά όχι μόνο την Πολιτεία αλλά και όλες τις εγκληματικές οργανώσεις της περιοχής στην προσπάθειά της να πάρει τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών», πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου τέτοια βαρβαρότητα. Πήραν ανθρώπινα κεφάλια και τα πέταξαν στη φωτιά», ανέφερε ο κυβερνήτης πριν από μια σειρά συναντήσεων που είχε στο υπουργείο Δικαιοσύνης με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας και κυβερνητικά στελέχη.

Σε άλλες περιοχές της χώρας, η κατάσταση στις φυλακές παρέμενε επίσης εξαιρετικά τεταμένη. Στο Ρίου ντε Ζανέιρου οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατέβηκαν σήμερα σε απεργία ως την επόμενη Δευτέρα, διεκδικώντας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.

Το συνδικάτο των υπαλλήλων ανέφερε σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του ότι κατά τη διάρκεια της απεργίας θα παρέχονται μόνο βασικές υπηρεσίες όπως «η σίτιση», «η αντιμετώπιση επειγόντων ιατρικών περιστατικών» ή «η απελευθέρωση κρατουμένων που εξέτισαν την ποινή τους».

«Επιπλέον της έλλειψης σωφρονιστικών υπαλλήλων, ιατρών, νοσοκόμων ή κοινωνικών λειτουργών, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καταστήματα με υπεράριθμους εγκλείστους» και σε ορισμένες φυλακές «ο λόγος κρατουμένων προς σωφρονιστικό υπάλληλο είναι 200 προς έναν», δήλωσε ο πρόεδρος μιας πολιτειακής οργάνωσης του συνδικάτου, ο Γουτεμβέργιος ντε Ολιβέιρα.

Στη γειτονική Πολιτεία του Μίνας Ζεράις, κρατούμενοι εξεγέρθηκαν σε μια φυλακή σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της αλλαγής των ωρών του επισκεπτηρίου. Οκτώ κρατούμενοι και ένας φρουρός τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.

Μια ομάδα εγκλείστων σε αυτή τη φυλακή, με μπλουζάκια και κουκούλες κόκκινου χρώματος, ανήρτησε ένα απειλητικό βίντεο σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης: «Ο διευθυντής Χοντρίγκου Ματσάντου έχει ραντεβού με τον διάβολο», διεμήνυσε, «κόσμος θα πεθάνει. Θα μετατρέψουμε τη φυλακή σε κόλαση. Η σφαγή θα αρχίσει. Θα χυθεί αίμα!».

Το γραφείο του προέδρου της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να αναπτυχθούν μονάδες του στρατού για να αποκατασταθεί η ασφάλεια στις φυλακές εάν το ζητήσουν κυβερνήτες Πολιτειών. Μέχρι το απόγευμα (τοπική ώρα) δεν είχε υποβληθεί κάποιο αίτημα για αυτό.

Ο πόλεμος ξέσπασε έπειτα από μια εικοσαετία μιας δύσκολης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο μεγάλες συμμορίες, που εξασφάλιζε μια ομαλή ροή ναρκωτικών και όπλων προς διάφορες αγορές, μεταξύ άλλων και μεγάλων ποσοτήτων προς την Ευρώπη. Όμως πριν από έξι μήνες, σύμφωνα με ειδικούς και στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, η PCC αποφάσισε να κάνει πέρα τη CV και να αναλάβει όλη τη διακίνηση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter