Βραζιλία: Στις φαβέλες η αστυνομία του Μπολσονάρου σκοτώνει παιδιά

Βραζιλία: Στις φαβέλες η αστυνομία του Μπολσονάρου σκοτώνει παιδιά

«Η δολοφονία της εγγονής μου θα γίνει άλλος ένα στατιστικό στοιχείο» δήλωσε συντετριμμένος ο παππούς της οκτάχρονης ‘Αγκαθα Βιτόρια Σάλεξ Φέλιξ (φωτογραφία), η οποία σκοτώθηκε από αστυνομικούς που άνοιξαν πυρ στα τυφλά σε πυκνοκατοικημένη φτωχογειτονιά (φαβέλα) του Ρίο.

Το κοριτσάκι επέστρεφε σπίτι με τη γιαγιά του όταν οι αστυνομικοί πυροβόλησαν έναν μοτοσικλετιστή ο οποίος αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο. Οι σφαίρες τους διαπέρασαν το αυτοκίνητο και τραυμάτισαν θανάσιμα το παιδί.

Μετά την εκλογή του ακροδεξιού Ζαίρ Μπολσονάρου στην προεδρία της Βραζιλίας η ήδη προβληματική κατάσταση με την αστυνομική βία επιδεινώθηκε. Επισήμως 1.249 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αστυνομικές επιδρομές από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο στο Ρίο. Πολλοί από αυτούς ήταν ανήλικοι, γυναίκες και άοπλοι.

Ο κυβερνήτης του Ρίο, ο πρώην δικαστής και πρώην πεζοναύτης Γουίλσον Γουίτζελ, ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Ιανουάριο. Εξελέγη με μία σκληροπυρηνική πλατφόρμα για την καταστολή της εγκληματικότητας και σύνθημα «βία στη βία των συμμοριών» που λυμαίνονται τις φαβέλες. Στην πράξη αυτό σήμανε κατακόρυφη αύξηση της αστυνομικής βίας, συχνά με θύματα πολίτες.

Ο κυβερνήτης Γουίτζελ, που δεν έχει κρύψει την φιλοδοξία του να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Βραζιλίας, δεν έκανε καμία επίσημη δήλωση για τη δολοφονία της οκτάχρονης ‘Αγκαθα.

Τον τόνο για την αστυνομική αυθαιρεσία έχει δώσει ο πρόεδρος Μπολσονάρου, που επαναλαμβάνει τακτικά ότι «καλός κακοποιός είναι ο νεκρός κακοποιός».

Γουίτζελ και Μπολσονάρου υποστηρίζουν την αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να αντιμετωπίζουν ελαφρές ποινές ή και να μην διώκονται καθόλου αστυνομικοί που σκοτώνουν ύποπτους.

«Όταν αλλάξει ο νόμος οι εγκληματίες θα πεθαίνουν στο δρόμο σαν τις κατσαρίδες» έχει δηλώσει ο Μπολσονάρου.   

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter