Βρετανία: Δεν επηρεάζεται το Brexit από τις πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου

Βρετανία: Δεν επηρεάζεται το Brexit από τις πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου

Το χρονοδιάγραμμα της Βρετανίας για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επηρεαστεί από την απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ζητήσει πρόωρες εκλογές, δήλωσε ο εκπρόσωπός της, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστεί η δουλειά για μια συμφωνία για το Brexit.

«Συνεχίζει ακριβώς ως έχει», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους, ερωτηθείς για το εάν θα επηρεαστεί το έργο αναφορικά με μια συμφωνία για το Brexit. «Οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να εργάζονται και θα συνεχίσετε να έχετε υπουργούς που να εργάζονται σε αυτό».

Δήλωσε ότι η Μέι είχε την πλήρη στήριξη των υψηλόβαθμων υπουργών της αναφορικά με τις πρόωρες εκλογές κατά τη σημερινή τους συνάντηση και πρόσθεσε ότι η πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Το διάγγελμα της Τερέζα Μέι:

Την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές για τις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε έξω από την πρωθυπουργική κατοικία η Τερέζα Μέι, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου. Η ίδια κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης με την Ε.Ε.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει το σωστό σχέδιο για τη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε., σημείωσε όμως ότι χρειάζεται ενότητα στο Κοινοβούλιο ενώ –όπως είπε – τώρα υπάρχει διαίρεση.

«Οι πολιτικοί αντίπαλοι κάνουν λάθος να πιστεύουν ότι θα αλλάξουμε πορεία για το Brexit», ανέφερε, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης με την ΕΕ.

“Αποφάσισα με δισταγμό ότι η χώρα χρειάζεται αυτές τις εκλογές, αλλά με ισχυρή πεποίθηση δηλώνω ότι είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η ισχυρή και σταθερή ηγεσία που χρειάζεται η χώρα για να προχωρήσει με το Brexit και πέρα από αυτό”, δήλωσε η Μέι.

Η πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα καταθέσει αύριο τη σχετική νομοθεσία που θα ανοίξει το δρόμο για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι επόμενες εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το 2020.

Σημειώνεται πως η απόφαση της πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου πρέπει να επικυρωθεί με πλειοψηφία των δύο τρίτων από το Κοινοβούλιο. Συντηρητικοί και Εργατικοί υπερβαίνουν ως άθροισμα βουλευτών τα αναγκαία δύο τρίτα του σώματος. 

Τερέζα Μέι: Πήρα την απόφαση για εκλογές όταν ήμουν εκδρομή στην Ουαλία:

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αποκάλυψε σήμερα ότι έλαβε την απόφαση να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην χώρα κατά τη διάρκεια μιας εξόρμησης για πεζοπορία στην Ουαλία, με στόχο να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση του Λονδίνου στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μέι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV:

«Πριν από το Πάσχα πέρασα λίγες ημέρες κάνοντας πεζοπορία στην Ουαλία μαζί με τον σύζυγό μου, σκέφτηκα για αυτό πολύ και ενδελεχώς και κατέληξα στην απόφαση ότι για να παράσχω τη σταθερότητα και σιγουριά για το μέλλον αυτός ήταν ο τρόπος να το κάνω, να κάνω πρόωρες εκλογές».

Ο πρόεδρος του εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν με ανάρτησή του στο twitter δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση για τις πρόωρες εκλογές.

Επικοινωνία Τουσκ-Μέι με «άρωμα» Χίτσοκ!

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι είχε μια «καλή» τηλεφωνική συζήτηση με την Τερέζα Μέι σήμερα αφού η Βρετανίδα πρωθυπουργός ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Το σχόλιο του Τουσκ, ο οποίος θα προεδρεύσει της συνόδου των υπόλοιπων 27 ηγετών της ΕΕ στις 29 Απριλίου προκειμένου να συμφωνήσουν τη διαπραγματευτική θέση της ΕΕ αναφορικά με το Brexit, αναρτήθηκε στο Twitter.

Σε ξεχωριστό tweet, ο Πολωνός πρώην πρωθυπουργός παρομοίασε την αιφνιδιαστική εξέλιξη με την πλοκή σε ταινία του Βρετανού μετρ του σασπένς Άλφρεντ Χίτσκοκ: «Ήταν ο Χίτσκοκ που σκηνοθέτησε το Brexit: πρώτα ένας σεισμός και η ένταση κλιμακώνεται». Ο Τουσκ αναφερόταν σε ένα σχόλιο που αποδίδεται στον Χίτσκοκ ότι μια καλή ταινία «πρέπει να ξεκινά με έναν σεισμό και στη συνέχεια να κλιμακώνεται η ένταση».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις: 

Στις τελευταίες δημοσκοπικές έρευνες, το κεντροδεξιό Συντηρητικό Κόμμα προηγείται με 44%, διατηρώντας διαφορά 21 ποσοστιαίων μονάδων από το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, που έρχεται δεύτερο με 23%. Τρίτοι εμφανίζονται οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 12%, ενώ τέταρτο το δεξιό, αντιευρωπαϊκό λαϊκιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) με 10%.

Η στερλίνα:

Η στερλίνα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, αποτυπώνοντας την ανακούφιση των επενδυτών που δεν επιβεβαιώθηκαν οι προηγούμενες εικασίες για αιφνιδιαστική παραίτηση της Μέι. Μικρή άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις των δεκαετών βρετανικών ομολόγων.

Οι αντιδράσεις:

Ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τιμ Φάρρον, δήλωσε: Αν θέλετε να αποφεύγετε ένα σκληρό Brexit, άμα θέλετε να μείνει η Βρετανία στην ενιαία αγορά, να παραμείνει ενωμένη, ανεκτή και ανοιχτή, τότε αυτή είναι ευκαιρία σας. Μόνο το Κόμμα μας μπορεί να νικήσει μια συντηρητική πλειοψηφία.

Ο Paul Mason έγραψε ότι είναι ευκαιρία να σταματήσουμε ένα σκληρό Brexit:

Σκωτία: Η Μέι προσπαθεί να μας εξαναγκάσει σε ένα «σκληρό Brexit»

Η απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ζητήσει πρόωρες εκλογές για τις 8 Ιουνίου δίνει στη Σκοτία την ευκαιρία να ενδυναμώσει τη δημοκρατική της εντολή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφορικά με την ανεξαρτησία της, υποστήριξε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον.

«Σε ό,τι αφορά τη Σκοτία, αυτή η κίνηση είναι ένας τεράστιος πολιτικός λάθος υπολογισμός από την πρωθυπουργό», ανέφερε σε ανακοίνωση η Στέρτζον. «Θα δώσει και πάλι στον λαό την ευκαιρία να απορρίψει τη στενή, διχαστική ατζέντα (της συντηρητικής κυβέρνησης) καθώς και να ενδυναμώσει τη δημοκρατική εντολή που ήδη υπάρχει προκειμένου να δοθεί στον λαό της Σκοτίας μια επιλογή για το μέλλον του», ανέφερε.

«(Οι Συντηρητικοί) βλέπουν μια ευκαιρία να οδηγήσουν τη Βρετανία προς τα δεξιά, να εξαναγκάσουν ένα σκληρό Brexit και να επιβάλουν βαθύτερες περικοπές (στις δημόσιες δαπάνες). Ας υψώσουμε το ανάστημά μας για τη Σκωτία», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Στέρτζον, της οποίας το κόμμα επιδιώκει την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο και αντιτίθεται στο Brexit.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Δεν αλλάζει τίποτα στις διαπραγματεύσεις του Brexit

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου στη Βρετανία, τις οποίες πρότεινε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, «δεν αλλάζουν τα σχέδια» των 27 για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Οι βρετανικές εκλογές δεν αλλάζουν τα σχέδιά μας της ΕΕ των 27», δήλωσε ο Πρέμπεν Άαμαν, ερωτηθείς για τις επιπτώσεις αυτής της ψηφοφορίας στο χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, για τις οποίες ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μπορεί να ξεκινήσουν στα τέλη Μαΐου.

https://www.youtube.com/watch?v=y60wDzZt8yg

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter