Βρετανία: Γνωστός στις αρχές ο δράστης – Σε κρίσιμη κατάσταση 20 από τους 64 τραυματίες

Βρετανία: Γνωστός στις αρχές ο δράστης – Σε κρίσιμη κατάσταση 20 από τους 64 τραυματίες

Ο καμικάζι ο οποίος σκότωσε 22 ανθρώπους και τραυμάτισε 64, όταν ανατινάχθηκε έπειτα από συναυλία στο Μάντσεστερ, ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας και πιθανόν να μην έδρασε μόνος του, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, η οποία μάλιστα χαρακτήρισε “ενοχλητικό” το γεγονός ότι οι πληροφορίες σχετικά με την έρευνα για την επίθεση διέρρευσαν από αμερικανικές πηγές ασφαλείας προτού η βρετανική αστυνομία να είναι σε θέση να κάνει δημόσια ανακοίνωση.

Τα ονόματα των νεκρών έρχονται στο φως της δημοσιότητας καθώς περνούν οι ώρες. Ανάμεσά τους μια οκτάχρονη κυπριακής καταγωγής, δύο έφηβες και ένας 28χρονος, καθώς και ένας ζευγάρι Πολωνών που είχαν πάει στη συναυλία για να παραλάβουν τις κόρες τους, οι οποίες τελικά διασώθηκαν.

Οι αρχές έχουν ταυτοποιήσει τον δράστη, ο οποίος ήταν ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι, γεννημένος στο Μάντσεστερ από Λίβυους γονείς.

“Ενδέχεται, είναι πιθανόν, να μην το διέπραξε μόνος του επομένως οι υπηρεσίες Πληροφοριών και η αστυνομία παρακολουθούν την υπόθεση ώστε να διασφαλίσουν ότι θα συγκεντρώσουν όλες τις πληροφορίες…που χρειάζονται για να μας έχουν ασφαλείς”, είπε η Ραντ στο ραδιόφωνο του BBC και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως ο δράστης είχε πρόσφατα επιστρέψει στη Βρετανία από την Λιβύη.

Οι βρετανικές αρχές ενημέρωσαν τις γαλλικές ότι ο Αμπέντι είχε πιθανόν ταξιδέψει στη Συρία, όπως δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

“Σήμερα γνωρίζουμε μόνο ό,τι μας έχουν πει οι βρετανοί ερευνητές–για κάποιον βρετανό υπήκοο, λιβυκής καταγωγής, ο οποίος ξαφνικά έπειτα από ένα ταξίδι στη Λιβύη και ενδεχομένως μετά στη Συρία, ριζοσπαστικοποιήθηκε και αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επίθεση”, είπε ο Κολόμπ στο BFMTV.

Ερωτηθείς πως γνώριζε ότι ο Αμπέντι είχε επισκεφθεί τη Συρία, ο Κολόμπ απάντησε ότι αυτές είναι πληροφορίες που διέθεταν οι γαλλικές και βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών. Αναφορικά με το αν είχε την υποστήριξη ενός δικτύου, ο γάλλος υπουργός απάντησε: “Αυτό δεν το γνωρίζουμε, αλλά ενδεχομένως. Σε κάθε περίπτωση, είχε διασυνδέσεις με το Daesh (Ισλαμικό Κράτος) και (αυτό) έχει διακριβωθεί”.

Από την πλευρά της, ερωτηθείσα αν ο δράστης ήταν γνωστός στις υπηρεσίες Πληροφοριών, η Ραντ απάντησε: “οι υπηρεσίες Πληροφοριών γνωρίζουν για πολλούς ανθρώπους, αυτό δεν σημαίνει ότι περιμένουμε να συλλαμβάνουν όποιον γνωρίζουν αλλά είναι κάποιος για τον οποίον γνώριζαν από πριν και είμαι βέβαιη ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περισσότερα”.

Ερωτηθείσα σχετικά με το γεγονός ότι πολλές πληροφορίες για τον δράστη, περιλαμβανομένης της ταυτότητάς του, προήλθαν από αμερικανική πηγή και για το αν οι διαρροές αυτές έθεσαν σε κίνδυνο την έρευνα, η υπουργός απάντησε: “Η αλήθεια είναι πως ναι. Εννοώ ότι η βρετανική αστυνομία υπήρξε πολύ ξεκάθαρη ότι θέλει να ελέγξει την ροή των πληροφοριών ώστε να προστατεύσει την επιχειρησιακή ακεραιότητα, το στοιχείο της έκπληξης, επομένως είναι ενοχλητικό αν (οι πληροφορίες) δίνονται στην δημοσιότητα από άλλες πηγές και υπήρξα πολύ σαφής προς τους φίλους μας ότι αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί”.

Πριν από λίγο, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν τρεις άνδρες στο νότιο Μάντσεστερ, στο πλαίσιο της έρευνας για την τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας.

Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού 

Η αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας από «σοβαρό» σε «κρίσιμο», βγάζει στους δρόμους της Βρετανίας στρατιώτες, που θα πραγματοποιούν περιπολίες. Σύμφωνα με τις απόψεις που διαμορφώνονται στο Λονδίνο, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η κυβέρνηση θεωρεί ως πιθανή την εκδήλωση κι άλλης τρομοκρατικής επίθεσης.

Στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σήμερα σε κομβικά σημεία της Βρετανίας για την αποφυγή νέων επιθέσεων έπειτα από την αύξηση του επιπέδου ασφαλείας στο ύψιστο εξαιτίας της επίθεσης αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ – την χειρότερη στη χώρα εδώ και μια δεκαετία και πλέον- και σύμφωνα με την Ραντ ο αριθμός των στρατιωτών θα φθάσει τους 3.800.

Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Τρίτης, η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι, είχε ανακοινώσει σε μήνυμά της που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ότι ο συναγερμός στη Βρετανία ανεβαίνει στο υψηλότερο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα, δηλαδή από «σοβαρό» σε «κρίσιμο» και είχε προαναγγείλει τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας εφαρμόζονται στον τραγικό απόηχο της αιματηρής επίθεσης στο στάδιο του Μάντσεστερ, στο τέλος της συναυλίας της αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε, με συνέπεια το θάνατο 22 ανθρώπων και των τραυματισμό άλλων 59.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πιθανότητα ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη ομάδα ατόμων που συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ», τόνισε η Μέι στην τηλεοπτική της δήλωση. Όπως τόνισε, το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής «δεν σημαίνει απλά ότι μια επίθεση είναι πολύ πιθανή, αλλά μια επιπλέον επίθεση μπορεί να είναι άμεση».

Η βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα υποστηρίξουν το έργο της αστυνομίας για την ασφάλεια βασικών τοποθεσιών και στρατιώτες θα παραταχθούν σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και αθλητικά γεγονότα.

Σε κρίσιμη κατάσταση 20 από τους τραυματίες

20 από τους 64 τραυματίες παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, με πολύ σοβαρά τραύματα σε ζωτικά όργανα ή μέλη, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας.

«Αυτήν την στιγμή περιθάλπουμε 64 ανθρώπους… από αυτούς 20 βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, λαμβάνουν εντατική φροντίδα», δήλωσε στο Sky News ο Τζον Ράουζ, επικεφαλής των υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών της περιφέρειας του Μάντσεστερ.

Μόλις εννέα από τα θύματα έχουν ταυτοποιηθεί

22 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας της Δευτέρας στο Μάντσεστερ, οι περισσότεροι παιδιά και έφηβοι. Μέχρι στιγμής, στη δημοσιότητα έχουν δοθεί μόλις εννέα ονόματα.

– Σάφι Ρόουζ Ρούσος: Η κυπριακής καταγωγής 8χρονη είναι ένα από τα μικρότερα σε ηλικία θύματα της επίθεσης. Στη συναυλία βρισκόταν με την μητέρα και την μεγαλύτερη αδελφή της, οι οποίες τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται.

– Τζορτζίνα Κάλαντερ: Η 18χρονη από το Λάνκασιρ, βόρεια του Μάντσεστερ, είχε ολοκληρώσει το δεύτερο έτος των σπουδών της, στην Διοίκηση και Διαχείριση Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, στο Runshow College, στο Λέιλαντ του Λάνκασιρ. Την Κυριακή, είχε στείλει μήνυμα στο Twitter στην τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε, στο οποίο έγραφε: «Είμαι τόσο ενθουσιασμένη που θα σε δω αύριο», ενώ στον λογαριασμό της στο Instagram είχε αναρτήσει φωτογραφία της μαζί με την τραγουδίστρια από το 2015.

– Τζον Άτκινσον: Ο 26χρονος από το Ράντκλιφ έμενε στο βόρειο προάστιο του Μάντσεστερ, το Μπέρι.

– Ολίβια Κάμπελ: Τον θάνατο της 15χρονης επιβεβαίωσε η μητέρα της Σαρλότ Κάμπελ σε μήνυμά της στο Facebook, σήμερα το πρωί: «Πήγαινε να τραγουδήσεις με τους αγγέλους και συνέχισε να χαμογελάς. Η μανούλα σ΄αγαπάει τόσο πολύ». Η Ολίβια είχε πάει στη συναυλία με τον φίλο της Άνταμ Λόλερ, ο οποίος νοσηλεύεται.

– Άλισον Χόου: Η 45χρονη είχε πάει στο Manchester Arena με την φίλη της Λίζα Λις, για να παραλάβουν τις κόρες τους που είχαν παρακολουθήσει τη συναυλία.

– Λίζα Λις: Η 47χρονη είχε πάει με την φίλη της Άλισον Χόου, να παραλάβουν τις κόρες τους.

– Κέλι Μπρούστερ: Η 32χρονη από το Σέφιλντ εργαζόταν σε γραφείο και είχε παρακολουθήσει την συναυλία μαζί με την αδελφή της Κλερ και την ανιψιά της Χόλι, οι οποίες νοσηλεύονται.

– Αντζέλικα και Μαρσίν Κλις: Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βίτολντ Βαστζικόφσκι ανακοίνωσε ότι ένα ζευγάρι Πολωνών, που ζούσε στη Βρετανία, σκοτώθηκε στην επίθεση, χωρίς να τους κατονομάσει. Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης τους κατονόμασαν, αναφέροντας ότι είχαν πάει να παραλάβουν τις κόρες τους που σώθηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter