Διάγγελμα της Μέι προς τους Βρετανούς πολίτες: «Είμαι στο πλευρό σας»

Διάγγελμα της Μέι προς τους Βρετανούς πολίτες: «Είμαι στο πλευρό σας»

Η καθυστέρηση του Brexit αποτελεί «ζήτημα μεγάλης προσωπικής απογοήτευσης» δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε προς τους Βρετανούς πολίτες, μετά τις σημερινές εξελίξεις και την επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία ζητά από την ΕΕ την παράταση του άρθρου 50 μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Απευθύνθηκε προσωπικά στους Βρετανούς πολίτες λέγοντας ότι: «εσείς, οι πολίτες κουραστήκατε από τις εσωτερικές διαμάχες, κουραστήκατε από τα πολιτικά παιχνίδια. Είμαι στο πλευρό σας», ενώ τόνισε ότι έφερε την καλύτερη δυνατή διαπραγματεύσιμη συμφωνία και κατηγόρησε τους βουλευτές για την αποτυχία λήψης απόφασης.

Η Τερέζα Μέι επανέλαβε ότι η μη αποχώρηση από την ΕΕ θα προκαλέσει «ανεπανόρθωτη» ζημιά στην εμπιστοσύνη προς την πολιτική κουλτούρα της Βρετανίας. Το κοινοβούλιο, είπε, «έκανε ότι ήταν δυνατό» για να αποφύγει να πάρει μία απόφαση εάν θέλει να φύγει με συμφωνία, χωρίς συμφωνία ή να μην φύγει καθόλου. «Αυτό που όλοι οι βουλευτές ήταν πρόθυμοι να πουν είναι το τι δεν θέλουν. Ελπίζω να βρουν έναν τρόπο να υποστηρίξουν την συμφωνία που διαπραγματεύτηκα με την ΕΕ. Θα συνεχίσω να εργάζομαι μέρα και νύχτα για να εξασφαλίσω την υποστήριξη των συναδέλφων μου, του DUP και άλλων σε αυτή την συμφωνία. Αλλά δεν είμαι έτοιμη να καθυστερήσω το Brexit πέρα από τις 30 Ιουνίου» είπε.

Πρόσθεσε ότι μία μακρά παράταση θα σήμαινε ότι «θα πρέπει να σας ζητήσω να ψηφίσετε στις ευρωεκλογές» σχεδόν τρία χρόνια αφότου οι πολίτες ψήφισαν την αποχώρηση από την ΕΕ είπε και χαρακτήρισε την συμμετοχή στις ευρωεκλογές «διχαστική» την στιγμή που «η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα ένωση».

Συνάντηση της Μέι με τους επικεφαλής των κομμάτων αντιπολίτευσης

Λίγο πριν το διάγγελμά της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στο γραφείο της στην Βουλή, με σκοπό να συζητήσει μαζί τους την επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για την καθυστέρηση του Brexit.

Η Τερέζα Μέι πρότεινε να διεξαχθεί την Δευτέρα η τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία για την συμφωνία αποχώρησης, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε αίτημα για την ανάκληση του άρθρου 50 σε περίπτωση που απορριφθεί και πάλι η συμφωνία. Υπονόησε, ωστόσο, ότι θα επιτρέψει τη διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο για την ανάδειξη μιας πρότασης που θα έχει την υποστήριξη του Σώματος.

Ωστόσο, η συνάντηση κρίθηκε μάλλον αποτυχημένη, από τους ίδιους τους παριστάμενους, καθώς η Τερέζα Μέι επανέλαβε στους συμμετέχοντες την θέση της για την συμφωνία αποχώρησης, χωρίς να λάβει σοβαρά υπόψιν τις εναλλακτικές που της προτάθηκαν, ενώ ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, αποχώρησε πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση.

Εκπρόσωπος του Εργατικού κόμματος δήλωσε ότι «δεν επρόκειτο για τη συνάντηση που είχε συμφωνηθεί και οι όροι παραβιάστηκαν» και ότι «η Ντάουνινγκ Στριτ βρίσκεται σε τέτοιο χάος που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την δική της πρόταση για συνάντηση. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις για τη διεξαγωγή διμερούς συνάντησης με την πρωθυπουργό, όπως πρότεινε ο Τζέρεμι Κόρμπιν». Πάντως, αμέσως μετά την αποχώρηση του ηγέτη του Εργατικού κόμματος, ξέσπασε καταιγίδα μηνυμάτων στο twitter – μεταξύ άλλων και από παριστάμενους στην συνάντηση – που υποστήριζαν ότι η αποχώρησή του οφείλεται στην συμμετοχή μελών της Ανεξάρτητης Ομάδας.

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Βινς Κέιμπλ, και ο εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Ομάδας, Τσούκα Ουμούνα, σχολίασαν ότι «είναι μάλλον περίεργος ο τρόπος συμπεριφοράς σε μία εθνική κρίση».

Η Μέι ζητά ξανά από τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία της για Brexit

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξέφρασε σήμερα την έντονη λύπη της για την απόφασή της να επιδιώξει μια παράταση του Brexit από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησε από τους βουλευτές, που έχουν απορρίψει δύο φορές τη συμφωνία που έχει διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες, αυτή τη φορά να την στηρίξουν.

“Αυτή η καθυστέρηση προσωπικά με λυπεί βαθύτατα”, είπε η Μέι με δηλώσεις που έκανε σήμερα το βράδυ από την Ντάουνινγκ Στριτ.

“Με πάθος ελπίζω ότι (οι βουλευτές) θα βρουν ένα τρόπο να στηρίξουν τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκα με την ΕΕ, μια συμφωνία που εκπληρώνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία και θα συνεχίσω να εργάζομαι μέρα νύχτα για να εγγυηθώ τη στήριξη” για αυτή τη συμφωνία, πρόσθεσε.

“Ωστόσο, δεν είμαι έτοιμη να καθυστερήσω το Brexit περαιτέρω της 30ης Ιουνίου”, διεμήνυσε.

Νωρίτερα σήμερα, η Μέι ζήτησε από την ΕΕ τρίμηνη παράταση του Brexit, (από την 29η Μαρτίου στην 30ή Ιουνίου) και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το θέμα στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter