Βρετανία: Η Τζόνσον ξεκινά την προεκλογική εκστρατεία και συγκρίνει τον Κόρμπιν με τον Στάλιν

Βρετανία: Η Τζόνσον ξεκινά την προεκλογική εκστρατεία και συγκρίνει τον Κόρμπιν με τον Στάλιν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ξεκινά επίσημα σήμερα την προεκλογική του εκστρατεία με την υπόσχεση να «εκπληρώσει το Brexit» σε αντίθεση με τον βασικό του αντίπαλο, τον οποίο συνέκρινε με τον Σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν. Νέα παραίτηση υπουργού από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός υπουργός από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον που είναι αρμόδιος για την Ουαλία παραιτήθηκε σήμερα, την πρώτη ημέρα της επίσημης προεκλογικής εκστρατείας.

Ο υπουργός Ουαλίας Αλούν Κέιρνς παραιτήθηκε αφού κατηγορήθηκε ότι είπε ψέματα για το τι ακριβώς γνώριζε σε σχέση με έναν σύμβουλο ο οποίος φέρεται να υπονόμευσε τη δίκη για μια υπόθεση βιασμού.

«Είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα και υπό το φως των συνεχών εικασιών, σας γράφω προκειμένου να υποβάλω την παραίτησή μου ως υπουργού», ανέφερε ο Κέιρνς σε επιστολή του προς τον Τζόνσον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, τον ευχαρίστησε.

Σε προεκλογικούς ρυθμούς η Βρετανία 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε σήμερα τους ψηφοφόρους να στηρίξουν το Συντηρητικό κόμμα στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με το «σόου τρόμου» δύο δημοψηφισμάτων εάν εκλεγεί ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών.

Σημαίνοντας επίσημα την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας έξω από την κατοικία του στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον δήλωσε ότι εάν επιστρέψει στην εξουσία με πλειοψηφία θα προχωρήσει άμεσα στην επικύρωση της συμφωνίας του για το Brexit.

«Ελάτε μαζί μας, να φέρουμε εις πέρας το Brexit και να προχωρήσει η χώρα αυτή, διαφορετικά, και αυτή είναι η εναλλακτική την επόμενη χρονιά, θα περάσουμε όλο το 2020 σε ένα σόου τρόμου με ακόμα περισσότερο δισταγμό και καθυστέρηση», δήλωσε.

«(Οι Εργατικοί) θα σπαταλήσουν όλο το 2020 στη διενέργεια δύο δημοψηφισμάτων, ένα για τη Σκωτία… και ένα δημοψήφισμα για το Brexit».

Οι Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου αφού το Κοινοβούλιο συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, σε μια προσπάθεια να τερματιστούν τρία χρόνια βαθιά διαφωνίας αναφορικά με το Brexit που έχει πλήξει την πίστη των επενδυτών στη σταθερότητα της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας και έχει ζημιώσει τη διεθνή θέση της Βρετανίας.

Η έκβαση των εκλογών είναι δύσκολο να προβλεφθεί, με το άμεσο ερώτημα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να περιπλέκει την επιλογές που παραδοσιακά κάνει το εκλογικό σώμα, δίνοντας σε μικρότερους ανταγωνιστές την ευκαιρία να σταθούν απέναντι στα δύο μεγαλύτερα κόμματα –τους Συντηρητικούς του Τζόνσον και το Εργατικό Κόμμα.

Ενώ ο Τζόνσον θέλει να ορίσει την ψηφοφορία ως έναν τρόπο για να διευθετηθεί το Brexit, εγχώρια ζητήματα όπως το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας επίσης θα έχουν σημαντικό ρόλο.

«Δεν θέλω εκλογές. Κανένας πρωθυπουργός δεν θέλει πρόωρες εκλογές, ιδιαίτερα όχι τον Δεκέμβριο», έγραψε ο Τζόνσον σε άρθρο του στην εφημερίδα Daily Telegraph. «Αλλά όπως έχουν τα πράγματα, απλά δεν έχουμε επιλογή –διότι μόνο μέσω της εκπλήρωσης του Brexit τις επόμενες εβδομάδες θα μπορέσουμε να επικεντρωθούμε σε όλες τις προτεραιότητες για τον βρετανικό λαό».

Νωρίτερα σήμερα ο Τζόνσον έγινε δεκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ προκειμένου να ζητήσει την άδειά της για τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Επιστρέφοντας στην κατοικία του στη Ντάουνινγκ Στριτ, θα ανακοινώσει επίσημα τη διεξαγωγή των εκλογών, ενώ αργότερα θα κηρύξει την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί του Τζόνσον έχουν σημαντικό προβάδισμα έναντι των Εργατικών, αλλά οι εκλογολόγοι προειδοποιούν ότι το κλίμα είναι ασυνήθιστα ευμετάβλητο. Οι έρευνες έδειχναν ότι η προκάτοχός του, η Τερέζα Μέι, είχε τεράστιο προβάδισμα για τις πρόωρες εκλογές του 2017, στις οποίες απλά εξανεμίστηκε η κοινοβουλευτική της αυτοδυναμία.

Κακό ξεκίνημα 

Η προεκλογική εκστρατεία των Συντηρητικών έχει ήδη κάνει κακό ξεκίνημα αφού ο υπουργός Τζέικομπ Ρις-Μογκ ζήτησε χθες συγγνώμη διότι δήλωσε ότι τα θύματα της πυρκαγιάς στον πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου, όπου έχασαν τη ζωή τους 71 άτομα, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν την κοινή λογική για να αγνοήσουν τις οδηγίες των πυροσβεστών που τους είπαν να παραμείνουν στο φλεγόμενο κτίριο.

Σήμερα, το κόμμα κατηγορήθηκε ότι έδωσε στη δημοσιότητα ένα παραποιημένο βίντεο κλιπ μιας τηλεοπτικής συνέντευξης με υψηλόβαθμο πολιτικό των Εργατικών.

Ο 55χρονος Τζόνσον ελπίζει να εξασφαλίσει μια αρκετά μεγάλη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit η οποία συνήφθη με τις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα και να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ στα τέλη Δεκεμβρίου ή τον Ιανουάριο.

Σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει την κόπωση των ψηφοφόρων για το Brexit, ύστερα από τρία και πλέον χρόνια από το δημοψήφισμα στο οποίο οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης από το μπλοκ, ο Τζόνσον θα δηλώσει κατά την έναρξη της καμπάνιας του ότι είναι ώρα «να βγούμε από το τέλμα».

Στην καμπάνια του, ο βετεράνο σοσιαλιστική ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν θα σκιαγραφηθεί ως κάποιος που θέλει να καθυστερήσει τη διαδικασία του Brexit με τη διενέργεια ενός ακόμα δημοψηφίσματος, αυξάνοντας παράλληλα τους φόρους και καταστρέφοντας την ευημερία.

«Προσποιούνται ότι το μίσος τους στρέφεται μόνο εναντίον ορισμένων δισεκατομμυριούχων –και καταδεικνύουν άτομα με μια ευχαρίστηση και μια εκδικητικότητα που έχει να καταγραφεί από τότε που ο Στάλιν εκτελούσε τους κουλάκους», έγραψε ο Τζόνσον.

Εκατομμύρια άνθρωποι εκτελέστηκαν υπό τον Στάλιν και πολλοί περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους λόγω της κακοποίησης και των ασθενειών στο τεράστιο δίκτυο στρατοπέδων κράτησης, γνωστού ως Γκουλάγκ. Μεταξύ των ομάδων που είχαν στοχοποιηθεί ήταν και οι σχετικά εύποροι χωρικοί, γνωστοί ως κουλάκοι.

Ο Κόρμπιν δήλωσε χθες ότι θέλει να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία για το Brexit και στη συνέχεια να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να αποφασίσουν εάν η χώρα θα αποχωρήσει με τους όρους που προτείνει εκείνος ή εάν δεν θα αποχωρήσει καν από την ΕΕ, λέγοντας ότι η συμφωνία του Τζόσον θα πλήξει την οικονομία και θα αποδυναμώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στην έναρξη της δικής του εκστρατείας σήμερα, θα πει ότι οι Εργατικοί θα επιφέρουν πραγματική αλλαγή και ότι ο ίδιος ζητά την εξουσία για να μοιραστεί την εξουσία.

«Η πολιτική που εγώ πρεσβεύω σχετίζεται με τον διαμοιρασμό της εξουσίας και του πλούτου με ανθρώπους που δεν έχουν πολλά χρήματα και δεν έχουν φίλους σε υψηλά πόστα», θα πει ο Κόρμπιν θα πει σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το γραφείο του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter