Βρετανία-κορονοϊός: Κίνδυνος για περίπου 50.000 νέα κρούσματα ημερησίως

Βρετανία-κορονοϊός: Κίνδυνος για περίπου 50.000 νέα κρούσματα ημερησίως

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη Βρετανία διπλασιάζονται σχεδόν κάθε επτά ημέρες και, αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τότε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα καταγράφονται περίπου 50.000 νέα κρούσματα ημερησίως, δήλωσε σήμερα ο Πάτρικ Βάλανς, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης.

“Επί του παρόντος θεωρούμε ότι τα κρούσματα διπλασιάζονται σχεδόν κάθε επτά ημέρες”, είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

“Αν, και αυτό είναι ένα αρκετά μεγάλο αν, αλλά αν αυτό συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό…θα καταλήξουμε με περί τα 50.000 νέα ημερήσια κρούσματα στα μέσα Οκτωβρίου”, εξήγησε και πρόσθεσε ότι αυτό θα οδηγήσει, έναν μήνα αργότερα, σε περισσότερους από 200 θανάτους ημερησίως.

Σύμφωνα με τον Βάλανς, δεν πρόκειται για πρόβλεψη, αλλά για έναν τρόπο να φανεί τι θα συμβεί αν ο ιός εξακολουθήσει να εξαπλώνεται με αυτόν τον ρυθμό.

“Η πρόκληση, επομένως, είναι να εξασφαλίσουμε ότι τα κρούσματα δεν θα διπλασιάζονται κάθε επτά ημέρες … και ότι δεν θα εισέλθουμε σε αυτή την αύξηση με γεωμετρική πρόοδο”, πρόσθεσε.

Θα υπάρχουν περισσότερες εισαγωγές και θάνατοι όσο εξαπλώνεται η πανδημία, είπε ο Βάλανς.

“Καθώς εξαπλώνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες αναμένουμε να δούμε μια αύξηση στις εισαγωγές και δυστυχώς αυτές οι αυξήσεις σε εισαγωγές θα οδηγήσουν σε μια αύξηση των θανάτων”.

Από την πλευρά του, ο Κρις Γουίτι, ο αρχίατρος της κυβέρνησης, στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου, είπε ότι η COVID-19 είναι ένα πρόβλημα με ορίζοντα έξι μηνών το οποίο η Βρετανία πρέπει να αντιμετωπίσει συλλογικά καθώς η χώρα εισέρχεται σε ψυχρότερες περιόδους που ενισχύονται οι ιοί και πριν η επιστήμη να μπορεί να “σπεύσει προς τη διάσωσή μας”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εποχές είναι εις βάρος μας καθώς το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι πιθανό να επωφεληθούν από τον κορονοϊό όπως συμβαίνει και με άλλες νόσους του αναπνευστικού.

Αν η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα συνεχιστεί με αυτή την πορεία, οι θάνατοι από τον ιό θα συνεχίσουν να αυξάνονται, πιθανόν γεωμετρικά, προειδοποίησε ο Γουίτι λέγοντας ότι αυτό σημαίνει ότι “θα διπλασιάζονται και θα διπλασιάζονται και θα διπλασιάζονται ξανά και από τους σχετικά μικρούς αριθμούς (θανάτων) θα πάμε γρήγορα στους πολύ μεγάλους”.

Σύμφωνα με τον Γουίτι μάλιστα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός είναι τώρα πιο ήπιος σε σχέση με τον Απρίλιο.

Μεγάλα τμήμα της Ουαλίας θα τεθούν σε lockdown

Μεγάλα τμήματα της Ουαλίας θα τεθούν σε lockdown από αύριο στις 20.00 ώρα Ελλάδας καθώς εξαπλώνεται ο νέος κορονοϊός.

Οι νόμοι που σχετίζονται με τον κορονοϊό γίνονται αυστηρότεροι σε τέσσερις διοικητικές περιοχές της Ουαλίας ύστερα από την απότομη αύξηση των κρουσμάτων, δήλωσε ο υπουργός Υείας Βον Γκέτινγκ.

Οι πολίτες δεν θα επιτρέπεται να εξέλθουν ή να εισέλθουν σε αυτές τις περιοχές χωρίς βάσιμο λόγο, όπως η μετακίνηση για λόγους εργασίας ή εκπαίδευσης.

Την ίδια ώρα, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως εντός ημερών θα επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί με στόχο να ανακοπεί η περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού. Η ίδια δήλωσε πως χρειάζονται επειγόντως μέτρα, αλλά πως ελπίζει ότι θα αποφευχθεί ένα καθολικό lockdown σαν αυτό που εφαρμόστηκε τον Μάρτιο.

«Πρέπει να είμαι απολύτως ειλικρινής με τον κόσμο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί σε όλη τη Σκωτία… τις επόμενες δυο-τρεις ημέρες», δήλωσε η Στέρτζον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter