Βρετανία: Μετά τις γιορτές η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για το Brexit

Βρετανία: Μετά τις γιορτές η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για το Brexit

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί της συμφωνίας του Brexit τον Ιανουάριο, μετά την αναβολή της ψηφοφορίας η οποίας ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Κατά συνέπεια, η ψηφοφορία θα γίνει μετά την ανάπαυλα του βρετανικού κοινοβουλίου για την εορταστική περίοδο. Το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει στις 7 Ιανουαρίου και η ψηφοφορία θα πρέπει να διεξαχθεί μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, καταληκτική ημερομηνία που έχει τεθεί από την βρετανική κυβέρνηση.

Πολλοί βουλευτές ζητούσαν η ψηφοφορία για την συμφωνία του Brexit να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, πριν από τις διακοπές, αλλά τέτοια διαδικασία δεν έχει προβλεφθεί στην ημερήσια διάταξη που δημοσιεύθηκε στο Twitter από την υπουργό αρμόδια για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Άντρεα Λίντσομ.

Απέναντι στην προοπτική συντριπτικής ήττας, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την Δευτέρα , την τελευταία στιγμή, την αναβολή της ψηφοφορίας και υποσχέθηκε ότι θα θέσει την συμφωνία υπό την έγκριση των βουλευτών μέχρι τις 21 Ιανουαρίου.

Το θέμα των ιρλανδικών συνόρων

H πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι θα ζητήσει από τους ομολόγους της “νομικές και πολιτικές” διαβεβαιώσεις για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, όπως είπε η ίδια προσερχόμενη στη σημερινή σύνοδο κορυφής.

Η ίδια εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για το αίσιο τέλος της χθεσινής ψήφου εμπιστοσύνης στο εσωτερικό του κομματός της, δηλώνοντας ωστόσο ότι “άκουσε καθάρα τις ανησυχίες” όσων δεν την ψήφισαν, οι οποίοι ζητούν να μην είναι “μόνιμο” το λεγόμενο “backstop”, δηλαδή η έσχατη λύση που έχουν συμφωνήσει η δύο πλευρές για την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Όπως είπε η Μέι, δεν περιμένει μια “άμεση λύση” από τη σημερινή σύνοδο, αλλά ελπίζει να ξεκινήσουν “εργασίες το συντομότερο δυνατό”.

Telegraph: Πύρρειος νίκη της Μέι

Αντί να επιλυθεί η πολιτική κρίση της Βρετανίας, η παράνοια των τελευταίων ωρών αύξησε τους κινδύνους και η πύρρειος νίκη της Μέι θέτει τη Βρετανία σε τροχιά πολιτικής καταστροφής, γράφει η Telegraph.

“Όχι μόνο δεν διευθετήθηκε κάτι στην ηγεσία των Συντηρητικών, αλλά κατέστη δυσχερέστερη η διέξοδος από την παρούσα αναστάτωση χωρίς να προκληθεί καταστροφική διάλυση εμπιστοσύνης στη βρετανική πολιτική. Η Μέι θα συνεχίσει τρικλίζοντας με βαριά πλήγματα από την μαζική εξέγερση που αποκαλύπτει την ευθραυστότητα της εξουσίας της. Αν συνεχίσει να εμποδίζει ένα ουσιαστικό Brexit, οι βουλευτές της που το υποστηρίζουν θα κάνουν αδύνατη τη ζωή της. Δεν θα μπορεί να κυβερνά με οποιοδήποτε σημαντικό τρόπο. Θα επέλθει αποσύνθεση της κυβέρνησής της και δεν θα μπορεί να περάσει κανένα νόμο. Η Μέι , επικεφαλής μιας άκρως διχασμένης κυβέρνησης μειοψηφίας, βγήκε επιζών από την ψηφοφορία και όχι νικήτρια” γράφει η βρετανική εφημερίδα .

“Μια τιμωρητική έλλειψη συμφωνίας για το Brexit (εκ μέρους της Ε.Ε.) σε αυτήν τη συγκυρία θα είχε το χαρακτήρα μιας αμοιβαίας εγγυημένης καταστροφής. Η βρετανική πλευρά δεν είναι τεχνικά προετοιμασμένη, αλλά ψυχολογικά” εκτιμά ο γνωστός αρθρογράφος της εφημερίδας Αμπροζ Εβανς Πρίτσαρντ . “Τα τελευταία δύο χρόνια, η Βρετανία έχει βομβαρδιστεί με προειδοποιήσεις καταστροφής και ολέθρου. Η Ε.Ε. δεν είναι προετοιμασμένη για τίποτα. Οι ελίτ της πολιτικής και των Μέσων στην Ευρώπη δεν έχουν εξηγήσει στους πολίτες τους ότι μπορεί να πληρώσουν ακριβό τίμημα αν οι Βρετανοί αναγκαστούν να αποχωρήσουν με σκληρό τρόπο χωρίς συμφωνία. Η γαλλογερμανική αποφασιστικότητα- για ιδεολογικούς λόγους- ότι το Brexit θα αποτύχει μπορεί να λειτουργήσει εκδικητικά ως μπούμερανγκ”.

Οι Financial Times εκτιμούν ότι η Τερέζα Μέι επιβίωσε μιας απόπειρας πραξικοπήματος από τους ευρωσκεπτικιστές συντηρητικούς βουλευτές, αλλά ταξιδεύει στις Βρυξέλλες σήμερα προσπαθώντας να διασώσει τη συμφωνία Brexit με την εξουσία της να έχει κλυδωνιστεί και το κόμμα της βαθιά διχασμένο,γράφουν οι Financial Times. Η νίκη της Μέι συνοδεύεται πάντως από ένα βαρύ τίμημα: η Μέι αναγκάστηκε να δηλώσει στους βουλευτές ότι δεν θα ηγηθεί του Συντηρητικού Κόμματος στις επόμενες εκλογές, ενώ η ψήφος μομφής κατέδειξε δημόσια το μέγεθος της εχθρότητας που υπάρχει εντός του κόμματός της…

Διαβάστε ακόμα: Η Μέι νίκησε, οι δυσκολίες παραμένουν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter