Βρετανία: Νέα προσπάθεια του Τζόνσον για εξασφάλιση υποστήριξης από το κοινοβούλιο

Βρετανία: Νέα προσπάθεια του Τζόνσον για εξασφάλιση υποστήριξης από το κοινοβούλιο

Η βρετανική κυβέρνηση θα επιχειρήσει πάλι σήμερα θα εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου στην συμφωνία για το Brexit, έπειτα από μία πρώτη ήττα κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων το Σάββατο, και να εγγυηθεί την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος του Οκτωβρίου.

Το Λονδίνο απέσπασε την περασμένη εβδομάδα συμφωνία με τις Βρυξέλλες επί συμφωνίας διαζυγίου, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη του βρετανικού κοινοβουλίου. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναγκάσθηκε θα ζητήσει νέα αναβολή της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εξετάζει το αίτημά του.

Όμως, ο Βρετανός πρωθυπουργός, κατηγορηματικά αντίθετος με οποιαδήποτε νέα αναβολή μίας εξόδου η οποία επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου και έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές, συνόδευσε το αίτημα αναβολής που ήταν υποχρεωμένος να αποστείλει με σημείωμα στο οποίο εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους δεν θέλει περαιτέρω καθυστέρηση.

Νέα προσπάθεια για έγκριση

Το απόγευμα της Δευτέρας, θα προσπαθήσει και πάλι να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου στην συμφωνία του για το Brexit, εάν ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου επιτρέψει την διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Ο πρόεδρος της Βουλής, που κατηγορείται από ορισμένους σκληροπυρηνικούς Brexiters ότι αντιτίθεται στο Brexit, θα μπορούσε να αρνηθεί να θέσει και πάλι το κείμενο της συμφωνίας σε ψηφοφορία, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έκανε ήδη μία απόπειρα το Σάββατο να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του σώματος και απέτυχε.

Περισσότερο από τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016, στο οποίο το 52% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κοινή γνώμη και οι βουλευτές παραμένουν διχασμένοι ως προς το θέμα. Διάσταση απόψεων επικρατεί και στους κόλπους των κυβερνώντων Τόρις, αν και η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι σε θέση να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση Τζόνσον θα προσπαθήσει επίσης να περάσει από το κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατόν τα νομοσχέδια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της συμφωνία του Brexit, καθώς το Λονδίνο φέρεται αποφασισμένο να επιβάλει την έξοδο στις 31 Οκτωβρίου, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι το κοινοβούλιο θα συνεδριάζει το βράδυ ή και το Σαββατοκύριακο.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter