Βρετανία: Νίκη χωρίς αυτοδυναμία για τους συντηρητικούς

Βρετανία: Νίκη χωρίς αυτοδυναμία για τους συντηρητικούς

Νίκη του κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος της Τερέζα Μέι, χωρίς να εξασφαλίζεται αυτοδυναμία, δίνει το πρώτο exit poll των τριών μεγαλύτερων τηλεοπτικών σταθμών της Μ. Βρετανίας. Αμφίρροπο το αποτέλεσμα του exit poll σε 76 από τις 650 περιφέρειες, λέει το BBC

Σε σύνολο 650 εδρών και ενώ για την αυτοδυναμία χρειάζονται 326, οι Συντηρητικοί φέρονται να λαμβάνουν 314, οι Εργατικοί 266, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα 54 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 14. 

Σύμφωνα με το BBC, η διαφορά σε 76 εκ των 650 περιφερειών είναι πολύ μικρή και το αποτέλεσμα δεν είναι ακόμη προβλέψιμο με ασφάλεια.

“Η κούρσα διεκδίκησης μεγάλου αριθμού εδρών γίνεται στήθος με στήθος, και προς το παρόν είναι αδύνατο να προβλεφθεί ο νικητής”, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC.

“Υπάρχουν 76 έδρες στις οποίες το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, είναι αμφίρροπο”, προσθέτει.

Τα αποτελέσματα του exit poll: 

Συντηρητικό Κόμμα (Κεντροδεξιά): 314 έδρες

Εργατικό Κόμμα (Κεντροαριστερά): 266 έδρες

Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (Σκωτσέζικος Εθνικισμός – Κεντροαριστερά): 54 έδρες 

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Κέντρο): 14 έδρες

Με βάση τα ευρήματα του exit poll, το Συντηρητικό Κόμμα χάνει 17 έδρες, σε σύγκριση με την πλειοψηφία που διέθετε στην προηγούμενη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ το Εργατικό Κόμμα ενισχύεται κατά 34 έδρες. Παράλληλα, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα χάνει 22 έδρες.

Οι δηλώσεις:

Ο Τζέφρι Ντόναλντσον, βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε ότι η προοπτική απουσίας αυτοδυναμίας (hung parliament) αποτελεί «τέλειο πεδίο» για το κόμμα, το οποίο θα διαπραγματευθεί με τους Συντηρητικούς, εάν δεν εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, αφού έχουν πολλά κοινά σημεία.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι η πρόβλεψη του exit poll, αν αποδειχθεί ακριβής, είναι «απολύτως καταστροφική για την Τερέζα Μέι και το Συντηρητικό Κόμμα».

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Βρετανίας δεν θα συμμετάσχει «σε σύμφωνα, συμφωνίες ή συνασπισμό» με άλλα κόμματα για να τα βοηθήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση, μετέδωσε το Sky News επικαλούμενο ανώτατο στέλεχος.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll που προβλέπει ότι οι Τόρις της Τερέζα Μέι δεν εξασφαλίζουν αυτοδυναμία, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα ενισχύει την κοινοβουλευτική του δύναμη στις 14 έδρες, γεγονός που του δίνει σημαντικό ρόλο σε τυχόν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο πρώην ηγέτης του κόμματος Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα υποστήριζαν μία συντηρητική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος των Φιλελευθέρων Μένζις Κάμπελ δήλωσε ότι θεωρεί πολύ δύσκολη την συμμετοχή του κόμματος σε κυβερνητικό συνασπισμό.

Πτώση της Λίρας:

Η λίρα βρίσκεται σε πτώση μετά την δημοσίευση των πρώτων προβλέψεων για το αποτέλεσμα των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, που φέρνουν τους κυβερνώντες Τόρις να μη εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της Βουλής των Κοινοτήτων.

Στις 21.15 ώρα Γκρίνουιτς, δεκαπέντε λεπτά μετά την μετάδοση των πρώτων εκτιμήσεων, η ισοτιμία της στερλίνας ήταν 88,06 πένες αν ευρώ, έναντι 86,90 δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα. Η ισοτιμία απέναντι στο δολάριο διαμορφωνόταν στη 1,2723 λίρα ανά δολάριο, έναντι 1,2962 χθες.

Η Τερέζα Μέι χάνει το στοίχημά της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχασε το στοίχημα που έβαλε προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές: ζητώντας μία «καθαρή εντολή« για να διαπραγματευθεί την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, χάνει την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε στο βρετανικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μετά τον κλείσιμο των εκλογικών κέντρων.

Οι Τόρις εξασφαλίζουν 314 έδρες, έναντι 330 στην απερχόμενη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν εξασφαλίζουν 266 έδρες, ενισχύοντας την κοινοβουλευτική τους δύναμη κατά 32 έδρες, σύμφωνα με την εκτίμηση Ipsos-MORI.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Τερέζα Μέι, που διέθετε πλιεοψηφία 17 εδρών στο απερχόμενο κοινοβούλιο, χάνει την απόλυτη πλειοψηφία λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Λιγότερο από έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα , αυτή η υπέρμαχος του σκληρού Brexit κήρυξε πρόωρες εκλογές για να έχει ελεύθερα τα χέρια της στην διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ομως, οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν, εκφραστή της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος, του οποίου η προεκλογική εκστρατεία εκρίθη επιτυχής, αντίθετα με της Τερέζα Μέι, ματαίωσε τα σχέδια της απερχόμενης πρωθυπουργού.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας καταγράφει επίσης απώλειες με 34 έδρες έναντι 56 στο απερχόμενο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, ανοικτά φιλοευρωπαίοι, ενισχύουν την δύναμή τους κατά 6 έδρες στις 14, χωρίς ωστόσο να κατορθώσουν να αντλήσουν από την τεράστια δεξαμενή του 48% που ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Είναι ήδη σαφές ότι η Τερέζα Μέι έχασε το στοίχημά της. Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν θα παραμείνει πρωθυπουργός», σχολίασε η Πόλα Σάριτζ, του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. «Θα μπορούσε να βρεθεί σύντομα υπό πίεση να παραιτηθεί από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος».

«Πρόκειται για καταστροφή για την Τερέζα Μέι. Η ηγεσία της τίθεται υπό αμφισβήτηση και θα δεχθεί πιέσεις για να παραιτηθεί, εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν», δήλωσε ο Ιαν Μπεγκ , καθηγητής στο London School of Economics.

Οσο για το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, «είναι αρκετά καταστροφικό, είναι μία κακή είδηση για την Νίκολα Στέρτζον και την διεκδίκησή της για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας», πρόσθεσε ο Ιαν Μπεγκ.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν πραγματοποίησε μία προεκλογική εκστρατεία περισσότερο επιτυχημένη από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, με σειρά συγκεντρώσεων απευθείας επαφής με τους ψηφοφόρους και εκμεταλλευόμενος όλα τα στραβοπατήματα της Τερέζα Μέι.

Τα πρώτα εξώφυλλα μετά τα exit poll

Οι βρετανικές εφημερίδες έχουν ήδη κυκλοφορήσει τις πρώτες τους εκδόσεις, ωστόσο όλοι θεωρούν πως η νύχτα θα είναι μεγάλη και πως πολλά μπορούν να αλλάξουν.

Ποια είναι τα βασικά κόμματα που διεκδικούν έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων:

CON: Συντηρητικό Κόμμα (Κεντροδεξιά)

LAB: Εργατικό Κόμμα (Κεντροαριστερά)

SNP: Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (Σκωτσέζικος Εθνικισμός – Κεντροαριστερά)

LIB: Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Κέντρο)

GRN: Πράσινο Κόμμα (Οικολογία, Οικοσοσιαλισμός)

PC: Το Κόμμα της Ουαλίας (Ουαλικός Εθνικισμός –Κεντροαριστερά/Αριστερά)

DUP: Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (Βρετανικός Ενωτισμός στη Βόρεια Ιρλανδία – Δεξιά)

SF: Σιν Φέιν («Εμείς») (Ιρλανδικός Εθνικισμός – Αριστερά)

SDLP: Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα (Ιρλανδικός Εθνικισμός – Κεντροαριστερά)

UUP: Ενωτικό Κόμμα του Όλστερ (Βρετανικός Ενωτισμός στη Βόρεια Ιρλανδία – Κεντροδεξιά)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter