Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε να κάνει το αυτονόητο

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε να κάνει το αυτονόητο

Μετά από έντονες πιέσεις των Εργατικών, αλλά και βουλευτών των Τόρις, η Ντάουνινγκ Στριτ καταργεί την πρόσθετη επιβάρυνση που πλήρωναν οι μετανάστες εργαζόμενοι στο εθνικό σύστημα υγείας (NHS) για να χαίρουν του … προνομίου να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του.

Σε στροφή 180 μοιρών υποχρεώθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, μετά από ένα μήνα έντονων αντιπαραθέσεων σχετικά με την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση που καταβάλλουν οι μετανάστες που εργάζονται στο NHS, η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε αυτό στην περίπτωση που το χρειαστούν.

«Κακοπροαίρετη και ανήθικη» πολιτική

Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ήρθε την περασμένη Τετάρτη, όταν ο Κιρ Στάρμερ, διάδοχος του Τζέρεμι Κόρμπιν στην προεδρία του Εργατικού Κόμματος, έθεσε ξανά το θέμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Μερίδα βουλευτών των Τόρις έκαναν λόγο για «κακοπροαίρετη και ανήθικη» πολιτική και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian, προειδοποίησαν τον πρωθυπουργό για το ενδεχόμενο μιας ταπεινωτικής για τον ίδιο ανταρσίας με αφορμή τροποποίηση που προτείνουν οι Εργατικοί στο νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση.

Το τελευταίο διάστημα, τα κοινωνικά δίκτυα είχαν πλημμυρίσει από βίντεο με εκκλήσεις εργαζομένων στο NHS, οι οποίοι ζητούσαν την κατάργηση της πρόσθετης επιβάρυνσης, σε μια περίοδο που η συμβολή των μεταναστών στο σύστημα υγείας και δη στην αντιμετώπιση της πανδημίας που έπληξε τη χώρα (περισσότεροι από 36.000 νεκροί το μεσημέρι της Παρασκευής), ήρθε στο προσκήνιο.

Οι μετανάστες, η ραχοκοκκαλιά του NHS

Το 44% του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο εθνικό σύστημα υγείας ανήκει στην κατηγορία των BAME (black, Asian, minority ethnic), δηλαδή μαύροι, Ασιάτες ή άτομα εθνικών μειονοτήτων, ενώ περισσότερο από το ένα τέταρτο των γιατρών δηλώνουν μη-Βρετανοί, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας για το 2019. Μερίδα εργαζομένων προτιμά να μην δηλώνει την καταγωγή του.

Τελικά, το απόγευμα της Πέμπτης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι καταργεί τη συγκεκριμένη επιβάρυνση, η καταβολή της οποίας είχε «παγώσει» για το τρέχον έτος. Άγγιζε το ποσό των 400 βρετανικών λιρών (458 ευρώ) και είχε προγραμματιστεί να αυξηθεί στις 624 λίρες (714 ευρώ).

Η κατάργηση αφορά όλους τους εργαζόμενους στο NHS, συμπεριλαμβανομένων των θυρωρών και όσων εργάζονται στην καθαριότητα των νοσοκομείων, καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών στον τομέα της υγείας και των κοινωνικών λειτουργών, πολλοί εκ των οποίων παίρνουν τον κατώτατο μισθό (1525 ευρώ μεικτά)

Με νύχια και με δόντια κατά της κατάργησης

Ο Μπόρις αναγκάστηκε να κάνει το αυτονόητο, αλλά μέχρι τελευταία στιγμή πάσχιζε να να μην προδώσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του. ‘Ενα 24ωρο πριν την ανακοίνωση της κατάργησης της οικονομικής επιβάρυνσης, υπερασπιζόταν με νύχια και με δόντια τη διατήρησή της. Προσπαθώντας να αιτιολογήσει την ανάγκη ύπαρξής της δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι το NHS λάμβανε χάρη σε αυτή 900 εκατομμύρια λίρες (1 δις ευρώ) – χωρίς εντέχνως να διευκρινίζει το διάστημα.

Τα στοιχεία της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Κοινοτήτων δείχνουν ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια συγκεντρώθηκαν 917 εκατομμύρια λίρες από το σύνολο των μεταναστών που κατέβαλλαν τη συγκεκριμένη επιβάρυνση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter