Βρετανία: «Πρέπει να ματαιωθούν τα Χριστούγεννα λόγω της Covid-19;» Το μπαλάκι στους πολίτες

Βρετανία: «Πρέπει να ματαιωθούν τα Χριστούγεννα λόγω της Covid-19;» Το μπαλάκι στους πολίτες

Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον πιστεύει ότι οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν τη δική τους προσωπική απόφαση για τις συγκεντρώσεις τα Χριστούγεννα, αλλά θα πρέπει επίσης να λάβουν υπόψιν τους κινδύνους της COVID-19 για τα ευπαθή μέλη των οικογενειών τους, δήλωσε σήμερα Βρετανός υπουργός.

Αφού επέβαλε τους αυστηρότερους περιορισμούς στην Ιστορία της Βρετανίας εν καιρώ ειρήνης, ο Τζόνσον θέλει να αποφύγει να γίνει ο «πρωθυπουργός που ματαίωσε τα Χριστούγεννα», παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τον έκτο υψηλότερο επίσημο αριθμό νεκρών λόγω της COVID-19 στον κόσμο.

Δείτε επίσης: Βρετανία: Κατεβάζουν για τρίτη φορά ρολά παμπ και εστιατόρια στο Λονδίνο

Η κυβέρνηση δέχθηκε χθες πιέσεις να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για χαλάρωση των περιορισμών της COVID-19 για πέντε ημέρες την περίοδο γύρω από τα Χριστούγεννα, με δύο ιατρικές επιθεωρήσεις να προχωρούν σε μια σπάνια κοινή έκκληση να ακυρωθεί η πολιτική αυτή.

Οι απόψεις των ιατρικού κόσμου, ωστόσο, είναι μοιρασμένες, με αυξανόμενες ανησυχίες, για παράδειγμα, μεταξύ των καρκινολόγων που υποστηρίζουν ότι πολλές περιπτώσεις καρκίνου δεν διαγιγνώσκονται καθώς το βάρος της δημόσιας υγείας έχει επικεντρωθεί στην COVID-19. Κάποιες οικογένειες έχουν πει ότι θα συναντηθούν, ανεξάρτητα από το τι θα ορίσει η κυβέρνηση.

«Δεν είναι θέμα της κυβέρνησης να πει στον κόσμο πώς ακριβώς να χειριστούν την κατάσταση», δήλωσε ο υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ στο BBC.

«Δεν μπορείς να νομοθετείς για την κάθε πιθανότητα, πρέπει τελικά να ζητάς από τους πολίτες να χρησιμοποιούν τη δική τους προσωπική κρίση», δήλωσε ο Τζένρικ στο δίκτυο Sky.

Η COVID-19 έχει σφυροκοπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο: ο πιο συντηρητικός απολογισμός της κυβέρνησης για τους θανάτους είναι 64.908 –δεύτερος υψηλότερος στην Ευρώπη μετά την Ιταλία– με τον κυβερνητικό δανεισμό να αναμένεται να φθάσει στα επίπεδα ρεκόρ εν καιρώ ειρήνης των 394 δισεκ. λιρών (531 δισεκ. δολαρίων) την περίοδο 2020/21.

Τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικά στο Λονδίνο, το οποίο από τα μεσάνυκτα πέρασε στην υψηλότερη βαθμίδα του συστήματος τριών επιπέδων που ισχύει για το lockdown. Η βαθμίδα αυτή προβλέπει ότι κλείνουν παμπ και εστιατόρια, αλλά όχι τα καταστήματα.

Ο Τζόνσον διατήρησε την Αγγλία σε διάφορες βαθμίδες lockdown για το μεγαλύτερο μέρος του 2020, προκαλώντας αντιδράσεις από κάποια μέλη του Συντηρητικού Κόμματός του.

Ωστόσο, ο Τζόνσον θέλει να αποφύγει τη ματαίωση των Χριστουγέννων για πρώτη φορά από τότε που ο Όλιβερ Κρόμγουελ, ένας ηγέτης γνωστός για τη συντηρητική Πουριτανική του πολιτική, είχε απαγορεύσει τον εορτασμό τους τον 16ο αιώνα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter