Βρετανία: Πύρρειος νίκη των Συντηρητικών – Ζητούν παραίτηση Μέι – Δεν υπάρχει αυτοδυναμία

Βρετανία: Πύρρειος νίκη των Συντηρητικών – Ζητούν παραίτηση Μέι – Δεν υπάρχει αυτοδυναμία

 Μετά την απώλεια ψήφων και εδρών στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, που προμηνύουν την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας για το κόμμα της, μπορεί να κινδυνεύει η θέση της Τερέζα Μέι ως πρωθυπουργού και αρχηγού των Συντηρητικών. Στις 12 ώρα Ελλάδας η κυρία Μέι θα κάνει δηλώσεις.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι η Βρετανία έχει ανάγκη από μία περίοδο σταθερότητας και ότι θα αναλάβει την ευθύνη για την διασφάλιση της σταθερότητας εάν το κόμμα της εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες. 

«Αυτή τη στιγμή, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτή η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα», είπε μετά τη ανακοίνωση της νίκης της στην εκλογική της περιφέρεια.

«Εάν, όπως τα στοιχεία δείχνουν, και αν αυτό είναι σωστό ότι το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες έδρες και πιθανόν τις περισσότερες ψήφους, τότε έχουμε το καθήκον να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αυτήν την περίοδο της σταθερότητας και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», δήλωσε η Τερέζα Μέι.

Κόρμπιν: Να συνεχιστούν κανονικά οι συνομιλίες για το Brexit

Οι συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσουν, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν μετά την αποτυχία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Ερωτηθείς αν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 19 Ιουνίου, θα πρέπει να καθυστερήσουν, ο Κόρμπιν δήλωσε στο Sky News: “Θα πρέπει να προχωρήσουν επειδή έχει ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50, η εν ενεργεία κυβέρνηση μέσα σε 11 μέρες θα πρέπει να πραγματοποιήσει αυτές τις διαπραγματεύσεις για το Brexit”.

“Η θέση μας είναι σαφής. Θέλουμε ένα Brexit με προτεραιότητα τις θέσεις εργασίας, επομένως το πιο σημαντικό είναι μια συμφωνία εμπορίου με την Ευρώπη”, είπε.

Ο αρχηγός των Εργατικών σχολίασε ότι το κόμμα του είναι ο νικητής των εκλογών καθώς αύξησε τον αριθμό των εδρών του και το ποσοστό του και είναι έτοιμο να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

Φήμες για παραίτηση

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι πιθανόν να παραιτηθεί αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις εκλογές, σύμφωνα με τη Citi.

«Επίκειται περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας», ανέφερε η Citi σε σημείωμα. «Μετά από μια φτωχή, όπως θεωρήθηκε από πολλούς, εκστρατεία και την αδυναμία να μεταφραστεί ένα σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα σε μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, αναμένουμε ότι η Μέι είναι πιθανόν να παραιτηθεί», ανέφερε η Citi, προσθέτοντας ότι υπάρχει επίσης η πιθανότητα νέων εκλογών.

Παραίτηση Μέι ζήτησε ο Κόρμπιν

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί μετά την επίδοση του Συντηρητικού Κόμματος στις εκλογές.

«Είμαι υπερήφανος για το αποψινό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι ψηφίζουν για την ελπίδα και γυρίζουν την πλάτη στην λιτότητα», είπε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές μεγάλου αριθμού ανθρώπων που δεν είχαν ψηφίσει μέχρι σήμερα δείχνει αποφασιστικότητα για κάτι διαφορετικό, είπε.

Παραίτηση ζητούν και βουλευτές των Συντηρητικών

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα πρέπει να σκεφτεί τη θέση της έπειτα από μια “φριχτή” προεκλογική εκστρατεία, μετά το πέρας της οποίας το Συντηρητικό κόμμα φαίνεται ότι χάνει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δήλωσε η Άνα Σόμπρι, βουλευτής των Συντηρητικών.

“Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, είναι μια καταπληκτική και πολύ ταλαντούχα γυναίκα και δεν αποφεύγει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, όμως τώρα πρέπει προφανώς να σκεφτεί τη θέση της”, δήλωσε η Σόμπρι στο BBC.

“Η Τερέζα άφησε το στίγμα της σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, αναλαμβάνει την ευθύνη, όπως κάνει πάντα, και το γνωρίζω ότι θα το κάνει και για τη διαχείριση αυτής της εκστρατείας”, τόνισε.

Ακολουθεί ένας πίνακας με τις έδρες των κομμάτων, όπως έχουν κατανεμηθεί ως τώρα. Σε σύνολο 650 εδρών για την αυτοδυναμία χρειάζονται 326 έδρες.

Τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώνονται αφορούν μικρότερες εκλογικές περιφέρειες που συνήθως ψηφίζουν υπέρ των Εργατικών. Τα αποτελέσματα από τις μεγαλύτερες, αστικές εκλογικές περιφέρειες που τείνουν να ψηφίζουν τους Συντηρητικούς αναμένονται μετά τις 07:00 ώρα Ελλάδας.

Συντηρητικοί: 288

Εργατικοί: 249

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 10

Ενικό Κόμμα Σκωτίας: 33

Πράσινοι: 0

UKIP: 0

Άλλο κόμμα: 21

Έχασε την έδρα του ο Άλεξ Σάλμοντ – που ήθελε την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας

Ο Άλεξ Σάλμοντ πρώην επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), που επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής, έχασε την έδρα του στο βρετανικό κοινοβούλιο, γεγονός που συμβολίζει την ήττα που φαίνεται να έχει υποστεί το κόμμα.

Όπως ο Σάλμοντ, πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας, έτσι και ο δεύτερος τη τάξει του κόμματος, ο Άνγκους Ρόμπερτσον, έχασε την έδρα του, ενώ το SNP φαίνεται να κερδίζει 20 έδρες λιγότερες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αν και παραμένει πρώτο κόμμα στη Σκωτία.

Τα πρώτα εξώφυλλα μετά τα exit poll

Η Τερέζα Μέι «κρεμασμένη από μία κλωστή» , «το Ηνωμένο Βασίλειο στην κόψη του ξυραφιού»: ο βρετανικός Τύπος βρίσκεται σε σοκ με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί έχασαν την πλειοψηφία τους στο κοινοβούλιο.

«Η Μέι χάνει το μεγάλο της στοίχημα», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Times. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι το όνειρο της πρωθυπουργού να ενισχύσει την πλειοψηφία της «φαίνεται ότι έγινε συντρίμμια».

«Την ώρα που οι Βρυξέλλες παρακολουθούν την κατάσταση με προσοχή, υπάρχουν φόβοι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται σε εύθραυστη κατάσταση όταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σε δέκα ημέρες», τονίζει η εφημερίδα.

«Προβλέψεις σοκ για τη Μέι», είναι ο τίτλος των εφημερίδων Guardian και Daily Telegraph. «Mayhem» (χάος), είναι ο τίτλος της Sun, που επιλέγει να παίξει με το όνομα της πρωθυπουργού. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «καταστροφή» και φοβάται «έναν συνασπισμό του χάους».

«Ηνωμένο Βασίλειο στην κόψη του ξυραφιού», είναι ο τίτλος της Daily Mail, που κάνει λόγο για μια χώρα βυθισμένη στο πολιτικό χάος» με «ακόμη και την πιθανότητα να δούμε τον Τζέρεμι Κόρμπιν να παίρνει τα κλειδιά της Ντάουνινγκ Στριτ».

Η πρωθυπουργός «ηττήθηκε κατά καταστροφικό τρόπο», γράφει η Daily Mail, έπειτα από «την χειρότερη προεκλογική εκστρατεία στην ιστορία» της χώρας, προσθέτει επικαλούμενη έναν υπουργό που δεν κατονομάζεται.

«Κρεμασμένη από μία κλωστή», είναι ο τίτλος της Daily Mirror που δημοσιεύει την φωτογραφία μιας αναμαλλιασμένης Μέι μπροστά στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. «Το αποτέλεσμα μπορεί να της στοιχίσει την θέση της», προειδοποιεί η εφημερίδα.

Οι βρετανικές εφημερίδες έχουν ήδη κυκλοφορήσει τις πρώτες τους εκδόσεις, ωστόσο όλοι θεωρούν πως η νύχτα θα είναι μεγάλη και πως πολλά μπορούν να αλλάξουν.

Ποια είναι τα βασικά κόμματα που διεκδικούν έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων:

CON: Συντηρητικό Κόμμα (Κεντροδεξιά)

LAB: Εργατικό Κόμμα (Κεντροαριστερά)

SNP: Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (Σκωτσέζικος Εθνικισμός – Κεντροαριστερά)

LIB: Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Κέντρο)

GRN: Πράσινο Κόμμα (Οικολογία, Οικοσοσιαλισμός)

PC: Το Κόμμα της Ουαλίας (Ουαλικός Εθνικισμός –Κεντροαριστερά/Αριστερά)

DUP: Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (Βρετανικός Ενωτισμός στη Βόρεια Ιρλανδία – Δεξιά)

SF: Σιν Φέιν («Εμείς») (Ιρλανδικός Εθνικισμός – Αριστερά)

SDLP: Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα (Ιρλανδικός Εθνικισμός – Κεντροαριστερά)

UUP: Ενωτικό Κόμμα του Όλστερ (Βρετανικός Ενωτισμός στη Βόρεια Ιρλανδία – Κεντροδεξιά)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter