Βρετανία: Τόρις και Εργατικοί φλερτάρουν με τους εργαζόμενους ενόψει των εκλογών της 8ης Ιουνίου

Βρετανία: Τόρις και Εργατικοί φλερτάρουν με τους εργαζόμενους ενόψει των εκλογών της 8ης Ιουνίου

Κόντρα προεκλογικών υποσχέσεων για την στήριξη της πολύπαθης εργατικής τάξης, έχει ξεσπάσει μεταξύ Εργατικών και Συντηρητικών στη Βρετανία, τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 8ης Ιουνίου. 

Και τα δύο κόμματα ανακοινώνουν θεαματικά μέτρα για την βελτίωση της περίθαλψης και των εργασιακών δικαιωμάτων των πολιτών.

Οι Εργατικοί επικεντρώνονται στην βελτίωση των συνθηκών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους απλούς εργαζομένους. Δια στόματος του ηγέτη τους, του Τζέρεμι Κόρμπιν υπόσχονται ένα επιπλέον κονδύλι ύψους 37 δισ. λιρών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS). Το μέτρο υπολογίζεται ότι θα βγάλει 1 εκατ. ασθενείς από τις λίστες αναμονής μέχρι το 2020 και είναι σε θέση να παρέχει σε κάθε ασθενή θεραπεία εντός 18 εβδομάδων.

Με στόχο και την βελτίωση της Υγείας οι Εργατικοί υποστηρίζουν επίσης ότι θα άρουν το πάγωμα στις μισθολογικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι, ανάμεσα τους και οι νοσοκόμες, περιορίζονται σε αύξηση 1% των αποδοχών τους ετησίως.

Επίσης οι Εργατικοί δεσμεύονται ότι αν εκλεγούν θα δώσουν 10 δισ. λίρες για επενδύσεις στις υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η χρηματοδότηση του μέτρου θα γίνει μέσω δανεισμό από το Ταμείο Επενδύσεων, από την φορολογία των εταιρειών αλλά κυρίως με αύξηση της φορολογίας στους υψηλά αμειβόμενους, όσους δηλαδή δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 80.000 λίρες.

Την ίδια στιγμή οι Συντηρητικοί της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι επεξεργάζονται σχέδια για την παροχή νέων δικαιωμάτων για την μη αμειβόμενη άδεια των φροντιστών και των γονέων που έχουν χηρέψει. Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνονται η επιπρόσθετη προστασία για τους εργαζομένους με ψυχικές ασθένειες και οι διασφαλίσεις εναντίον της κακοδιαχείρισης των πόρων για τις συντάξεις.

Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν έως και 12 μήνες άδεια άνευ αποδοχών προκειμένου να φροντίσουν μέλη της οικογένειας που αντιμετωπίζουν βαριά ασθένεια ή αναπηρία.

Η κυρία Μέι ετοιμάζεται να δεσμευθεί και για την αύξηση του εθνικού κατώτατου ωρομισθίου ανάλογα με τα ετήσια κέρδη. Στην περίπτωση που οι Συντηρητικοί καταθέσουν τέτοια πρόταση προεκλογικά τότε χάνουν με διαφορά από τους Εργατικούς, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα αυξήσουν τον κατώτατο ωρομίσθιο για όλους τους εργαζόμενους, όχι μόνο όσους είναι πάνω από 25 ετών, στις 10 λίρες την ώρα. Σήμερα είναι στις 7,5 λίρες την ώρα για όσους που έχουν συμπληρώσει το 25 έτος της ηλικίας τους.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα διατηρήσει την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως έχει διαμορφωθεί από την Ευρωπαίκή Ενωση. Δεν αναμένονται, λοιπόν, αλλαγές στην άδεια λοχείας και τις άδειες μετ’ αποδοχών. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter