Brexit: Αλλάζει τους κανόνες ο Τζόνσον – Απειλεί με νομικές κυρώσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση

Brexit: Αλλάζει τους κανόνες ο Τζόνσον – Απειλεί με νομικές κυρώσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση

Νέα νομοθεσία που τροποποιεί μονομερώς το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας παρουσίασε την Δευτέρα η βρετανική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, σε μια κίνηση που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση των εντάσεων με τις Βρυξέλλες, αναφορικά με τις εμπορικές ρυθμίσεις μετά το Brexit.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Τζόνσον –με το επιχείρημα πως δεν λειτουργούν οι ρυθμίσεις που διέπουν το εμπόριο εντός και εκτός της Β. Ιρλανδίας, οι οποίες συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit– δρομολογεί σημαντικές αλλαγές. Ειδικότερα, το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιδιώκει να αφαιρέσει τους τελωνειακούς ελέγχους σε ορισμένα αγαθά που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Μια τέτοια εξέλιξη θα παρέκαμπτε ευθέως τμήματα της εμπορικής συνθήκης που υπέγραψε ο Τζόνσον με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από περίπου δύο χρόνια.

Απειλούν οι Βρυξέλλες

Αν και η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απειλήσει με αντίποινα, αυξάνοντας την πιθανότητα εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο πλευρών. Με ανοιχτό ακόμα το παράθυρο να βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών πριν τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία, οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αποφύγουν τις διαδικασίες επί παραβάσει και αν χρειαστεί, και τα εμπορικά αντίποινα.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και επικεφαλής του Brexit, Μάρος Σέφκοβιτς, που αρχικά σημείωσε ότι οι μονομερείς ενέργειες «βλάπτουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη» και οδηγούν σε αβεβαιότητα. Στη συνέχεια ο Σέφκοβιτς τόνισε ότι η Επιτροπή «θα εξετάσει τη συνέχιση της διαδικασίας επί παραβάσει που κίνησε κατά της βρετανικής κυβέρνησης τον Μάρτιο του 2021», η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προσφυγή στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη. Επανέλαβε  ότι η Ε.Ε. «δεν θα επαναδιαπραγματευτεί το πρωτόκολλο» που διέπει το εμπόριο μεταξύ της Βρετανίας και της Β. Ιρλανδίας, και κάλεσε το Λονδίνο να συνεργαστεί με την Κομισιόν για «κοινές λύσεις».

Από την πλευρά του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μιχόλ Μάρτιν, δήλωσε ότι είναι «πολύ λυπηρό για μια χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο να απαρνηθεί μια διεθνή συνθήκη».

Πηγή: SkyNews, AFP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter