Brexit Day: Αντίστροφη μέτρηση για το διαζύγιο Βρετανίας – ΕΕ σε κλίμα… εορταστικό (Videos)

Brexit Day: Αντίστροφη μέτρηση για το διαζύγιο Βρετανίας – ΕΕ σε κλίμα… εορταστικό (Videos)

Ιστορικές στιγμές για τη Μεγάλη Βρετανία η οποία αποχαιρετά σε λίγες ώρες -και τυπικά- την Ευρωπαϊκή Ένωση- που ετοιμάζεται να «αποχωριστεί» για πρώτη φορά ένα κράτος – μέλος. Στους δρόμους οι Βρετανοί, που αναμένουν την αντίστροφη μέτρηση… γιορτάζοντας.

Έπειτα από 47 χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη «χωρίζουν» τους δρόμους τους. Όλες οι τυπικές λεπτομέρειες έχουν διευθετηθεί, καθώς η συμφωνία που έφερε ο Μπόρις Τζόνσον στην Ε.Ε «πέρασε» από όλα τα βρετανικά κλιμάκια αλλά και τις Βρυξέλλες. Πλέον, οι Βρετανοί αλλά και όλος ο κόσμος μετρούν αντίστροφα, καθώς απόψε, όταν το ρολόι δείξει 11 (ώρα Βρετανίας), το «διαζύγιο» θα έχει οριστικοποιηθεί.

Εδώ και λίγες ώρες, χιλιάδες Βρετανοί έχουν κατακλύσει τους δρόμους του Λονδίνου, δημιουργώντας μία άκρως εορταστική ατμόσφαιρα (με πολλά πλακάτ να αναγράφουν “Είμαστε ελεύθεροι”), δίχως ωστόσο να λείπει ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα, τόσο στο Λονδίνο, όσο και στις Βρυξέλλες. Πάντως, η 1η Φεβρουαρίου θα είναι μία άκρως ιστορική ημέρα, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο διαχωρίζει τη θέση του από την Ε.Ε (περνώντας φυσικά μία μεταβατική περίοδο που θα διαρκέσει έως το 2021) η οποία με τη σειρά της θα δει για πρώτη φορά ένα μέλος της να αποχωρεί…

Η στιγμή της αφαίρεσης της βρετανικής σημαίας από το κτίριο του ευρωπαϊκού συμβουλίου

Η Σκωτία δεν συμμετέχει στο πάρτι

Στη Σκωτία, όπου η πλειονότητα των ψηφοφόρων είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ο τόνος είναι εντελώς διαφορετικός.

Συναισθήματα λύπης για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ανάμικτα με συναισθήματα θυμού εξέφρασε η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον από το Εδιμβούργο, από όπου παρουσίασε τις θέσεις της για τα επόμενα βήματα «για το μέλλον της Σκωτίας», στα οποία όπως είπε, δεν περιλαμβάνονται, προς στιγμήν, νομικές πρωτοβουλίες για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. .

Η Νίκολα Στέρτζον τόνισε ότι κατά τη σημερινή ιστορική μέρα θέλει να επικεντρωθεί σε κάτι περισσότερο σημαντικό, την ελπίδα. «Ελπίζω σε ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον στο οποίο ο δρόμος μας ως χώρας καθορίζεται από τους ανθρώπους που ζουν εδώ» είπε.

Η Στέρτζον επανέλαβε ότι η ίδια εξακολουθεί να θέλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εντός του 2020, αλλά αναγνώρισε ότι κάτι τέτοιο ίσως να μη συμβεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Σκωτία, το 2021, και ότι πρωταρχικός στόχος του κόμματός της (SNP) θα είναι να πειστεί η πλειοψηφία των πολιτών της Σκωτίας να στηρίξει την ανεξαρτησία.

Η ίδια αναφέρθηκε σε στοιχεία μίας νέας δημοσκόπησης που έδειξε ότι το 51% των πολιτών της βρετανικής επαρχίας θέλει την ανεξαρτησία (για πρώτη φορά από το 2015), και κάλεσε τους ακτιβιστές του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας να επικεντρωθούν στην προσπάθεια να μεταπείσουν όσους παραμένουν αναποφάσιστοι.

Η Στέρτζον ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την Εκλογική Επιτροπή να επανεξετάσει το θέμα διεξαγωγής ενός ακόμη δημοψηφίσματος και θα συστήσει μία συνταγματική συνέλευση για να συγκεντρώσει την υποστήριξη των πολιτών και να προετοιμάσει ένα ανανεωμένο σχέδιο για το δημοψήφισμα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter