Brexit: Δεν ψηφίστηκε η συμφωνία στο βρετανικό Κοινοβούλιο – Σε αδιέξοδο η Τερέζα Μέι

Brexit: Δεν ψηφίστηκε η συμφωνία στο βρετανικό Κοινοβούλιο – Σε αδιέξοδο η Τερέζα Μέι

Καταψηφίστηκε η Συμφωνία Αποχώρησης από την Βουλή των Κοινοτήτων με 391 ψήφους κατά και 242 ψήφους υπέρ.

Μετά την καταψήφιση της συμφωνίας, αναμένεται να πραγματοποιηθούν δύο ακόμη ψηφοφορίες. Η πρώτη την Τετάρτη ώστε να αποφασιστεί αν θα υπάρξει αποχώρηση δίχως συμφωνία. Η δεύτερη την Πέμπτη, για να αποφασιστεί η μονομερής αναβολή του άρθρου 50, της ημερομηνίας αποχώρησης.

Λίγο πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Νομικός Σύμβουλος της κυβέρνησης Τζέφρι Κοξ, γνωμοδότησε ότι τα νέα δεδομένα δεν διασφαλίζουν την μονομερή αποχώρηση της Βρετανίας από το backstop, σε περίπτωση που η ΕΕ τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όσον αφορά την διάρκεια του. Πρόκειται για μια σιβυλλική γνωμοδότηση η οποία βασίζεται σε υποθετικές καταστάσεις, που δεν είναι σαφές, εκ προοιμίου πως και αν θα επηρεάσει τους επικριτές της κυβέρνησης.

Από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες επιμένουν πως αυτή είναι η τελευταία προσφορά τους. «Δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες ερμηνείες επί των ερμηνειών για το backstop. Ή θα ψηφιστεί η συμφωνία ή δεν θα υπάρξει Brexit», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η Τερέζα Μέι πρόσθεσε, ότι «είναι η τελευταία ευκαιρία για τους βουλευτές να αρθούν στο ύψος της αποστολής τους, ώστε να μην πέσει η χώρα στο κενό».

«Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για αυτή την απόφαση που έλαβε απόψε το κοινοβούλιο», δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μετά την νέα καταψήφιση των Βρετανών βουλευτών της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Η Μέι σημείωσε πως οι ψηφοφορίες στην Βουλή των Κοινοτήτων, μία για την αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία και η άλλη για μια χρονική παράταση στο Brexit θα προχωρήσουν κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένο αύριο και την Πέμπτη.

Τόνισε πως αν η Βουλή ψηφίσει υπέρ ενός Brexit χωρίς συμφωνία, θα είναι η πολιτική της κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτή την απόφαση. Αν καταψηφίσει ένα no-deal Brexit, τότε θα διεξαγάγει νέα ψηφοφορία την Πέμπτη για την επέκταση του Άρθρου 50.

Για την αυριανή ψηφοφορία, η πρωθυπουργός τόνισε ότι οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος μπορούν να ψηφίσουν κατά βούληση.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η συμφωνία που έφερε προς ψήφιση είναι «η καλύτερη και μόνη διαθέσιμη».

Εκπρόσωπος της Μέι τόνισε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχέδια για επιπλέον συνομιλίες με την ΕΕ.

Οι πρώτες αντιδράσεις από Τουσκ-Μπαρνιέ

Η δεύτερη απόρριψη από την Βουλή των Κοινοτήτων της Συμφωνίας Αποχώρησης που σύναψαν ΕΕ και η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι «αύξησε σημαντικά» τον κίνδυνο ενός ζημιογόνου διαζυγίου «χωρίς συμφωνία» (no-deal Brexit), δήλωσε ένας εκπρόσωπος του προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγα λεπτά μετά την νέα καταψήφιση της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο με 391 ψήφους κατά και 242 ψήφους υπέρ.

«Λυπούμαστε για το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας», τόνισε ο εκπρόσωπος.

«Από την ευρωπαϊκή πλευρά έχουμε κάνει ό,τι ήταν εφικτό για την επίτευξη μιας συμφωνίας…είναι δύσκολο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο», σημείωσε.

«Με μόλις 17 ημέρες να απομένουν για την 29η Μαρτίου, η αποψινή ψηφοφορία αύξησε σημαντικά την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία… Αν υπάρξει η υποβολή ενός αιτιολογημένου αιτήματος για παράταση από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι 27 της ΕΕ θα το εξετάσουν και θα αποφασίσουν με ομοφωνία», πρόσθεσε.

Η προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ενωση είναι η 29η Μαρτίου.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ απέκλεισε οποιαδήποτε επιπλέον βοήθεια προς την Βρετανία για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την ομαλή αποχώρηση από το μπλοκ, τονίζοντας ότι έπειτα και από την αποψινή, νέα καταψήφιση της Συμφωνίας Αποχώρησης από τους Βρετανούς βουλευτές, το αδιέξοδο μπορεί να λύθει μόνο στη Βρετανία.

“Η ΕΕ έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει για να εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης”, τόνισε με tweet ο Μπαρνιέ.

“Το αδιέξοδο μπορεί να λυθεί μόνο στη Βρετανία. Οι προετοιμασίες μας για ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι πλέον πιο σημαντικές από ό,τι ήταν στο παρελθόν”

Αντιδράσεις από Γαλλία και Ολλανδία

«Η λύση στο αδιέξοδο μπορεί να βρεθεί μόνο στο Λονδίνο», τόνισε η γαλλική προεδρία αντιδρώντας στην νέα απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας Αποχώρησης στην οποία κατέληξαν η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι και οι Βρυξέλλες.

«Η Γαλλία εκφράζει την λύπη της για την αποψινή ψηφοφορία», ανέφερε η γαλλική προεδεία, τονίζοντας ότι το Παρίσι «σε καμία περίπτωση δεν δέχεται μια παράταση (της ημερομηνίας του Brexit) χωρίς μια εναλλακτική, αξιόπιστη στρατηγική από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Παράλληλα το Ελιζέ αναφέρει ότι θα «συνεχίσει» με τους Ευρωπαίους εταίρους του «να προετοιμάζεται για μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία στις 29 Μαρτίου».

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τόνισε με tweet του ότι οποιοδήποτε αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης για καθυστέρηση του Brexit θα πρέπει να υποστηρίζεται από μια «αξιόπιστη, πειστική αιτιολόγηση».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter