Brexit – Ε.Ε.: Υπό αυστηρές προϋποθέσεις η παράταση στο Λονδίνο

Brexit – Ε.Ε.: Υπό αυστηρές προϋποθέσεις η παράταση στο Λονδίνο

Η ΕΕ θα πρέπει να δώσει περισσότερο χρόνο στο Λονδίνο για να διευθετήσει το Brexit, αλλά η Βρετανία θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη για το πως σχεδιάζει να το κάνει, δήλωσε σήμερα ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ, μια ημέρα προτού οι ηγέτες της ΕΕ αποφασίσουν αν θα καθυστερήσουν και πάλι την έξοδο της χώρας από το μπλοκ.

“Είναι προς το συμφέρον των Ολλανδών να αποφύγουν ένα σκληρό Brexit και αν απαιτείται περισσότερος χρόνος για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο χρόνο”, είπε ο Μπλοκ στους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή του στις συνομιλίες με τους ομολόγους του της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

“Πραγματικά ελπίζω το Ηνωμένο Βασίλειο να βρει μια λύση για να αποφύγει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Ελπίζουμε σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου για το πως να αποφύγουμε αυτό το Brexit χωρίς συμφωνία”.

Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ ξεκαθάρισε σήμερα ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα πρέπει να παρουσιάσει έναν σαφή και αξιόπιστο τρόπο για έξοδο από το χάος για να δεχτεί το Παρίσι μια ακόμη παράταση.

“Πρέπει να υπάρξει σαφήνεια για τον λόγο που χρειάζεται η καθυστέρηση και για το πώς τελικά θα διευκολυνθεί μια συμφωνία”, δήλωσε ο Λε Μερ στον τηλεοπτικό σταθμό Franceinfo.

Ερωτηθείς αν μπορεί να αποφευχθεί έξοδος χωρίς συμφωνία αν αποτύχουν οι προσπάθειες της Μέι ο ίδιος απάντησε: “Προτιμώ μια συμφωνία. Αλλά η Τερέζα Μέι θα πρέπει να μας εκθέσει τους λόγους που επιθυμεί την καθυστέρηση και αυτοί οι λόγοι θα πρέπει να είναι αξιόπιστοι”.

Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και η σημερινή δήλωση του γερμανού υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Η Βρετανία εξακολουθεί να πρέπει να επιδείξει περισσότερη πρόοδο ως προς τo ποιο Brexit σχεδιάζει αν θέλει να λάβει παράταση. “Αναμένουμε, επιτέλους, σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει τίποτα”, προειδοποίησε και πρόσθεσε ότι μια μεγαλύτερη παράταση θα πρέπει να συνοδεύεται από “πολύ σκληρά κριτήρια”. Η ΕΕ αντιμετωπίζει μια πολύ “απογοητευτική κατάσταση”, είπε προσθέτοντας ότι (το Λονδίνο) “θα πρέπει επιτέλους να επεξεργαστεί μελλοντικά σχέδια”.

Ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι είπε ότι ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία είναι “πάντα μια πιθανότητα”. Αλλά “εκτιμώ ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι πάντα ανοιχτοί σε μια παράταση”, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Πήρε βασιλική βούλα ο νόμος για παράταση του Brexit

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter