Brexit: Γόρδιος Δεσμός χωρίς… φως στο τούνελ!

Brexit: Γόρδιος Δεσμός χωρίς… φως στο τούνελ!

Λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα πριν το κοινοβούλιο της Βρετανίας ψηφίσει και πάλι για ένα δεύτερο σχέδιο συμφωνίας αποχώρησης, η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, προσπαθεί να επιβληθεί, εν μέσω διαφωνιών στο κόμμα της, ενόψει της παρουσίασης τη Δευτέρα, του νέου σχεδίου της.

Χθες επέμεινε ότι είναι αδύνατο να αποκλειστεί η πιθανότητα εξόδου χωρίς συμφωνία, υπό τους όρους του Άρθρου 50, και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις δυνατότητες της κυβέρνησης να κάνει κάτι τέτοιο. Υπουργοί της προειδοποίησαν ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με παραιτήσεις εάν δεν επιτραπεί σε βουλευτές να προσπαθήσουν να σταματήσουν την πιθανή αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Σύμφωνα με την Telegraph, περίπου 5-20 βουλευτές –υποστηρικτές του ήπιου Brexit– έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους ήδη να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν πρωτοβουλία που θα καθιστά νομικά αδύνατη την αποχώρηση στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία. Σχετικό νομοσχέδιο έχει καταθέσει ο πρώην υπουργός, βουλευτής των Τόρις, Νικ Μπόουλ, σύμφωνα με το οποίο θα αναγκάζει την κυβέρνηση να καθυστερήσει την αποχώρηση, εάν δεν βρεθεί συναίνεση. Στην προσπάθεια αυτή είχε αναφερθεί, εξάλλου, και ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, σε τηλεδιάσκεψη που είχε τις προηγούμενες μέρες με επικεφαλής μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας, αν και η Ντάουνινγκ Στριτ, υπονόησε ότι η πρωτοβουλία φέρει κάποια λάθη. Ο Μπόουλ σκοπεύει να καταθέσει μία τροπολογία στην πρόταση της κυβέρνησης για το Brexit, την οποία οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν στις 29 Ιανουαρίου.

Ήδη έχει διακομματική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων των Τόρις που θέλουν μία πιο χαλαρή εμπορική συμφωνία και όσων υποστηρίζουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Αλλά και στο κόμμα των Εργατικών, ο Τζέρεμι Κόρμπιν δέχεται πιέσεις να σκεφτεί τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, υπό την απειλή παραιτήσεων βουλευτών του που αντιτίθενται σε αυτή την ιδέα. Εξάλλου, χθες δύο βουλευτές του συμμετείχαν στις διακομματικές συνομιλίες που κάλεσε η Τ. Μέι, αψηφώντας επιστολή του ίδιου που τους απέτρεπε να πάρουν μέρος. Η στάση του ηγέτη του κόμματος να μην δεχτεί να συζητήσει με την βρετανίδα πρωθυπουργό προκάλεσε την αντίδραση του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο επικεφαλής του οποίου Βινς Κέιμπλ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει ξανά μελλοντική πρόταση μομφής των Εργατικών, εάν το κόμμα δεν υποστηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της Guardian, υποστηρίζει ότι οι Βρετανοί βιομήχανοι αναγκάζονται να δημιουργήσουν «οικονομικό μαξιλάρι» προκειμένου να είναι έτοιμοι για το ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία, καθώς το κόστος δημιουργίας αποθεμάτων σε αγαθά και υλικά δημιουργεί πίεση στις εταιρείες, που ήδη περικόπτουν τα δάνεια κεφαλαίων κίνησης. Ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές επιχειρήσεων στην χώρα –η Santander– δηλώνει ότι οι πελάτες της δημιουργούν αποθέματα ρευστού και καθυστερούν κεφαλαιακές δαπάνες εξαιτίας της αβεβαιότητας της οικονομίας.

Η οικονομική πίεση από τις προετοιμασίες για το Brexit έχει διευρυνθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού βιομηχανιών, ενώ και στις μικρότερες εταιρείες η ζήτηση νέων μηχανισμών δανεισμού είναι έντονη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter