Brexit: Ο Τζόνσον μπέρδεψε τη συμφωνία που ο ίδιος συνήψε με την ΕΕ!

Brexit: Ο Τζόνσον μπέρδεψε τη συμφωνία που ο ίδιος συνήψε με την ΕΕ!

Εκτεθειμένος βρέθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, σε επίσκεψή του στη Β. Ιρλανδία, όταν ανέφερε ότι τα τοπικά προϊόντα που θα μεταφέρονται προς το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα υπόκεινται σε τελωνειακούς ελέγχους.

Έχουν περάσει ήδη τρεις εβδομάδες από τότε που ο υπέρμαχος της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Μπόρις Τζόνσον, έκανε την ανατροπή και συνήψε συμφωνία με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους αντίθετα με αυτό που όλοι περίμεναν, δηλαδή το άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία.

Ωστόσο, σε επίσκεψή του σε εργοστάσιο της εταιρίας Tayto στην επαρχία Άρμα της Βόρειας Ιρλανδίας, κατέστησε εμφανές ότι δεν γνωρίζει (ή κάνει ότι δεν γνωρίζει) τι ακριβώς περιλαμβάνει η συμφωνία του:

«Δεν θα υπάρχουν έλεγχοι, και σας μιλώ ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και παθιασμένος υπέρμαχος της ένωσης [σ.σ. Βόρειας Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου]. Δεν θα υπάρχουν έλεγχοι στα προϊόντα που μεταφέρονται από τη Βόρεια Ιρλανδία στη Μεγάλη Βρετανία, διότι είμαστε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και δεν θα επιβάλλουμε ή εφαρμόσουμε ή θεσπίσουμε τέτοιους ελέγχους.»

Αυτό που χαλάει τα ωραία λόγια του Τζόνσον είναι η ίδια η πραγματικότητα. Για να καταφέρει να συνάψει τη συμφωνία του με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάστηκε να κάνει μια μεγάλη υποχώρηση, για την οποία τόσο η προκάτοχός του, Τερέζα Μέι όσο και ο ίδιος έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι κανείς Βρετανός πρωθυπουργός δεν θα έκανε ποτέ. Πρόκειται για την εφαρμογή τελωνειακών ελέγχων στην Ιρλανδική Θάλασσα, η οποία χωρίζει το Ηνωμένο Βασίλειο από το νησί της Ιρλανδίας, και αφορά τα προϊόντα που μεταφέρονται από και προς τις δύο περιοχές.

Οι έλεγχοι και η διαδικασία συμπλήρωσης νέων εγγράφων θα γίνονται υποχρεωτικά για να διασφαλίσουν ότι δεν θα περνούν λαθραία προϊόντα από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας (κράτος-μέλος της ΕΕ) στη Βρετανία μέσω της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι δηλώσεις του Τζόνσον συγκέντρωσαν πλήθος επικριτικών σχολίων, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, καθώς βίντεο με την ομιλία του κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter