Brexit: Πού τα βρήκαν, πού διαφωνούν Μέι και Ευρωπαίοι – Σήμερα οι συνομιλίες Μέι-Γιούνκερ

Brexit: Πού τα βρήκαν, πού διαφωνούν Μέι και Ευρωπαίοι – Σήμερα οι συνομιλίες Μέι-Γιούνκερ

Βρετανοί διαπραγματευτές διεξάγουν σήμερα συνομιλίες της τελευταίας στιγμής με τους ευρωπαίους και τους ιρλανδούς ομολόγους τους προσπαθώντας να εκπονήσουν μια συμφωνία για το Brexit στην οποία θα μπορούσε να συμφωνήσει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στη διάρκεια γεύματος στις Βρυξέλλες.

Το Λονδίνο έχει συμφωνήσει σε γενικές γραμμές σε πολλούς από τους όρους της ΕΕ για το διαζύγιο, όπως στην καταβολή περίπου 50 δισεκ. ευρώ για τον «λογαριασμό του Brexit». Όμως τα ζητήματα των δικαιωμάτων των εκπατρισμένων πολιτών και των συνόρων ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ στο νησί της Ιρλανδίας δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί, επισημαίνουν διπλωμάτες.

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες στις Βρυξέλλες εμφανίζονταν όλο και πιο αισιόδοξοι το σαββατοκύριακο ότι θα υπάρξει μια συμφωνία, όμως εφιστούσαν την προσοχή ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των συνομιλιών που θα έχει η Μέι στη διάρκεια του σημερινού γεύματος.

«Έχω καλό προαίσθημα, όμως δεν προδικάζω το αποτέλεσμα», δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.

Η Μέι ελπίζει πως οι συνομιλίες της με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιόυνκερ και τον διαπραγματευτή του για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, που πρόκειται να αρχίσουν στη 1:15 μ.μ. (14:15 ώρα Ελλάδας), θα πείσουν τους 27 άλλους ηγέτες της ΕΕ ότι έχει πραγματοποιηθεί «επαρκής πρόοδος» όσον αφορά τους όρους του διαζυγίου ώστε να συμφωνήσουν την ερχόμενη εβδομάδα να αρχίσουν οι συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική σχέση Βρετανίας-ΕΕ.

Θα πραγματοποιήσουν μια σύνοδο κορυφής την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου υπό την προεδρία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με τον οποίο η Μέι έχει μια συνάντηση προγραμματισμένη για τις 4 μ.μ., μετά το γεύμα της με τον Γιούνκερ.

Το Δουβλίνο, υποστηριζόμενο και από τα άλλα μέλη της ΕΕ, επιδιώκει να λάβει ισχυρές διαβεβαιώσεις ότι το Λονδίνο δεσμεύεται να παραμείνουν οι επιχειρηματικοί κανονισμοί στη Βόρεια Ιρλανδία οι ίδιοι με αυτούς της ΕΕ ώστε να αποφευχθεί ένα «σκληρό σύνορο» που θα μπορούσε να διαταράξει την ειρήνη στο νησί.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter