Brexit: Σε «αχαρτογράφητα νερά» η Βρετανία μετά την ήττα Μέι

Αντιμέτωπη με πέντε επιλογές βρίσκεται η Βρετανία μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Η πρωθυπουργός ωστόσο δήλωσε πως «η πολιτική της κυβέρνησης παραμένει ότι αποχωρούμε από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου» και πρόσθεσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρατείνει το Άρθρο 50 μόνο στην περίπτωση που είναι σαφές ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο».

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιστά σαφές ότι η συμφωνία του Brexit δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επανεπεξεργασθεί τις ιδέες της για τις μετα-Brexit εμπορικές σχέσεις με την Βρετανία, εάν το Λονδίνο ζητήσει κάτι διαφορετικό, δήλωσε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και πρόσθεσε ότι δεν έχει διατυπωθεί βρετανικό αίτημα για παράταση του άρθρου 50.

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του επικεφαλής ευρωπαίου διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ ότι η Βρετανία θα μπορούσε να τύχει διαφορετικών εμπορικών όρων εάν αλλάξει τις κόκκινες γραμμές της, απάντησε: «Είμαστε πάντοτε διαθέσιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε...αλλά η συμφωνία αποχώρησης- και επαναλαμβάνω, η συμφωνία αποχώρησης- που συμφωνήθηκε από τους 27 και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση».

Τα σενάρια που αντιμετωπίζει η Βρετανία

Σενάριο 1: Νέες εκλογές

Σύμφωνα με βρετανούς αναλυτές και δημοσιογράφους που μίλησαν στο ΑΠΕ ΜΠΕ το πρώτο σενάριο είναι, μεν, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αλλά το ενδεχόμενο αυτό είναι μάλλον απίθανο καθώς οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος που καταψήφισαν χθες τη συμφωνία δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θέλουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Στις δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί και Συντηρητικοί παλεύουν στήθος με στήθος και είναι πολύ αμφίβολο αν οι σημερινοί βουλευτές των Τόρις θα ξαναεκλεγούν.

Σενάριο 2: Δεύτερο δημοψήφισμα

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, αλλά δεν είναι καθόλου σαφές ότι υπάρχει στη Βουλή η απαιτούμενη πλειοψηφία για μια τέτοια εξέλιξη.

Όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, επιπρόσθετα είναι και τεχνικά αδύνατη από άποψη χρόνου η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ως τις 29 Μαρτίου όπου είναι προγραμματισμένη η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Άρα και το σενάριο αυτό θεωρείται μάλλον απίθανο.

Σενάριο 3: Καμία συμφωνία -το πιο πιθανό σενάριο

Μπορεί πολλοί διαδηλωτές έξω από το Κοινοβούλιο να φωνάζουν «Καμία συμφωνία-κανένα πρόβλημα», οι βουλευτές από όλες τις πτέρυγες όμως γνωρίζουν καλά ότι μια αχαρτογράφητη έξοδος από την ΕΕ θα προκαλούσε απίστευτα προβλήματα. Με διάφορες τροπολογίες, άλλωστε, επιδιώκουν να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη που θα συνιστούσε και τη χειρότερη περίπτωση. Ούτε η κυβέρνηση Μέι, αλλά ούτε και η Ευρωπαική Ενωση θέλουν το «No deal», που θα οδηγούσε σε μια άναρχη αποχώρηση. Αλλά τη στιγμή που στη Βουλή δεν υπάρχει πλειοψηφία για κανένα είδος Brexit, η χαοτική έξοδος είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί, εκτιμούν βρετανοί αναλυτές.

Σενάριο 4: Η ΕΕ παραμένει αμετακίνητη

Οι Βρυξέλλες απορρίπτουν το ενδεχόμενο παράτασης της ημερομηνίας αποχώρησης της Βρετανίας, που είναι στις 29 Μαρτίου. Κάποιες εισηγήσεις για παράταση μέχρι τα τέλη Ιουνίου όπου θα υπάρχει το νέο Ευρωκοινοβούλιο χωρίς Βρετανούς ευρωβουλευτές, δεν γίνονται αποδεκτές καθώς κύκλοι της Κομισιόν τονίζουν -και όχι άδικα- ότι τι μπορεί να επιτευχθεί σε τρεις μήνες, όταν δεν έχει βρεθεί λύση σε ενάμιση χρόνο.

Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες αρνούνται να προβούν σε περαιτέρω παραχωρήσεις σχετικά με το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας ή την διατύπωση μιας νέας πολιτικής διακήρυξης για τις μελλοντικές σχέσεις με τη Βρετανία. Η αναμενόμενη σκληρή στάση της ΕΕ θα επιτείνει μάλιστα δραματικά τις πιθανότητες μιας άναρχης εξόδου, καθώς οι σκληροπυρηνικοί υπέρμαχοι του Brexit στο Λονδίνο θα ενισχύουν τις δυνάμεις τους.

Σενάριο 5: Οι Βρυξέλλες κάνουν παραχωρήσεις

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι Βρυξέλλες ενδέχεται να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις ή διευκρινίσεις. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι υπάρχει σαφής διάσταση απόψεων στη Βρετανία: Οι συντηρητικοί βουλευτές των Τόρις είναι αντίθετοι στο να συνεχιστεί η τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, εάν δεν υπάρξει νέα εμπορική συμφωνία. Το Εργατικό Κόμμα, από την άλλη πλευρά, τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση. Αποτέλεσμα: Ακόμη και αν η ΕΕ έκανε κάποιες περαιτέρω παραχωρήσεις στο Λονδίνο, είναι εντελώς ασαφές αν θα υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία για μια συμφωνία εξόδου στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Πάντως, μόνο αν τελικά η ΕΕ έκανε κάποιες σημαντικές παραχωρήσεις στο Λονδίνο, η κυβέρνηση Μέι θα μπορούσε να προγραμματίσει μια δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή σε λίγες εβδομάδες - και αυτή τη φορά να αποσπάσει την πλειοψηφία. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ο κίνδυνος ενός πολύ επώδυνου και ανεξέλεγκτου Brexit είναι προ των θυρών και όλα τα άλλα σενάρια είναι μάλλον απίθανα, η πλειοψηφία των βουλευτών θα μπορούσε τελικά να ταχθεί υπέρ μιας νέας, συντεταγμένης εξόδου από την ΕΕ. Ένα σενάριο που φαίνεται αρκετά πιθανό

Τι λέει ο διεθνής Τύπος

Γερμανία

Bild: «Η Μεγάλη Βρετανία, πατρίδα της δημοκρατίας, ήταν προηγουμένως γνωστή με την ονομασία το νησί της λογικής. Αυτό τελείωσε, τελείωσε. Είναι ξεκάθαρο από χθες το βράδυ ότι οι βρετανοί πολιτικοί, είτε ανήκουν στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση, δεν βρίσκονται στο ύψος της ιστορικής απόφασης που καλούνται να λάβουν».

Die Welt: «Quo Vadis Britannia; Πού θέλετε να πάτε; Τι είναι αυτό το Brexit;...Προσοχή Βρυξέλλες: έρχεται η ώρα σας! Καθώς οι Βρετανοί δεν ξέρουν προφανώς πώς να βοηθηθούν, πρέπει να έλθει ένας άλλος σωτήρας, και αυτός δεν μπορεί παρά να είναι ο εταίρος από την άλλη πλευρά του τραπεζιού».

Ιταλία

La Repubblica: «Στο στάδιο αυτό, είναι επιτακτικό ένα Plan B». «Οι 27 θα μπορούσαν δώσουν στο Λονδίνο τρεις έως εννέα μήνες για να βγει από το αδιέξοδο. Και για την αποφυγή ενός Brexit άνευ συμφωνίας, ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία που θα είχε δραματικές συνέπειες και για τις δύο πλευρές».

Il Sole 24 Ore: «Η Μεγάλη Βρετανία πλέει σε άγνωστα νερά...Ακόμη και οι πλέον έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές παραδέχονται ότι είναι αδύνατον να προβλέψουν τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες».

Γαλλία

Le Figaro: «Plan B, ποιο Plan B;». «Ολα αυτά κινδυνεύουν να καταλήξουν σε αναπόφευκτη αναβολή της ημερομηνίας της εξόδου από την ΕΕ, σε μόνο 72 ημέρες, για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων».

Le Parisien: «Η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση...μοιάζει όλο και περισσότερο με κινεζική σπαζοκεφαλιά».

Ισπανία:

El Pais: «Δυστυχώς για τους Ισπανούς, και ίσως επίσης για τους Ευρωπαίους, χθες ήταν μία ιστορική ημέρα που δεν αποκλείει ότι θα έλθουν και άλλες ιστορικές ημέρες, όλες φορτωμένες με σύννεφα...Περιπλανιόμαστε με φλεγόμενα πανιά σε άγνωστα νερά, όπου υποδυόμαστε ότι πολεμούμε τον φόβο με ακόμη περισσότερο φόβο».

ΗΠΑ

Washington Post «Το Brexit μπλόκαρε το βρετανικό πολιτικό σύστημα», «αυτό σημαίνει ότι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη για την χώρα - μία καταστροφική έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς μηχανισμούς ελέγχου της- είναι πιθανή στις 29 Μαρτίου» και το καλύτερο θα ήταν τώρα η οργάνωση νέου δημοψηφίσματος, αλλά αυτήν τη φορά «οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν σε σχέση με τους όρους και το κόστος της συμφωνίας παρά με βάση τις ψεύτικες υποσχέσεις» που παρουσιάσθηκαν το 2016.

The New York Times: «Μία δημοκρατία που δεν μπορεί να αλλάξει γνώμη δεν είναι δημοκρατία», γράφει ο Ρότζερ Κόεν, συγγραφέας του κύριου άρθρου. «Το διακύβευμα είναι η κατεύθυνση που θα πάρει η χώρα τις επόμενες δεκαετίες και γι΄αυτό αξίζει τον κόπο να ψηφίσει κανείς επί γεγονότων και όχι με βάση μία φαντασμαγορική μετα-αλήθεια».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.