Brexit: Συνάντηση Μέι-Κόρμπιν για συναινετική λύση της τελευταίας στιγμής

Brexit: Συνάντηση Μέι-Κόρμπιν για συναινετική λύση της τελευταίας στιγμής

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι συναντάται σήμερα με το επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν σε μία προσπάθεια για την εξεύρεση συναινετικής λύσης για το Brexit ώστε να σταματήσει η πορεία προς τα βράχια και μία έξοδος άνευ συμφωνίας στις 12 Απριλίου.

Η απόφαση της Μέι να στραφεί προς την αντιπολίτευση γίνεται με καθυστέρηση ετών, αναφέρεται στο σημερινό κύριο άρθρο της εφημερίδας Guardian, που επιμένει ότι η κίνηση αυτή έγινε για τον μοναδικό λόγο ότι η πρωθυπουργός έφθασε το τέλος του δρόμου και με την πλάτη στον τοίχο θέλει πλέον να μοιραστεί, όχι την δόξα, αλλά τον ψόγο.

Η συντηρητική πρωθυπουργός αποφάσισε να φλερτάρει με τον πολιτικό της αντίπαλο χθες το βράδυ, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να ζητήσει νέα, βραχυχρόνια και πάντως το αργότερον μέχρι τις 22 Μαΐου, παράταση του Brexit, ώστε να δοθεί ο χρόνος για να επεξεργασθεί επιτέλους μία λύση η οποία θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία έχει μέχρι στιγμής απορρίψει όλα τα σενάρια.

«Η εθνική ενότητα είναι αναγκαία για την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος», δήλωσε η Μέι χθες, δέκα ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας της 12ης Απριλίου, για να δικαιολογήσει τον ελιγμό, που έτυχε πολύ αρνητικής υποδοχής από τους hard core Brexiteers της παράταξής της που φοβούνται ότι ανοίγει τον δρόμο προς ένα «ήπιο Brexit», συνώνυμο των στενότερων οικονομικών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μέχρι στιγμής οι θέσεις των δύο ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες: η Μέι επιδιώκει την έξοδο από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι σε θέση να ασκεί αυτόνομη εμπορική πολιτική και να θέσει τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, ενώ ο Κόρμπιν τάσσεται υπέρ μίας στενής τελωνειακής ένωσης και έχει ψηφίσει (την Δευτέρα) υπέρ της παραμονής στην ενιαία αγορά.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο υφυπουργός αρμόδιος για την Ουαλία Νάιτζελ Ανταμς παραιτήθηκε σήμερα, χαρακτηρίζοντας «μέγα σφάλμα» την απόφαση της Μέι. «Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι θα καταλήξουμε με μία τελωνειακή ένωση. Δεν είναι αυτό το Brexit που υποσχέθηκαν στους συμπολίτες μου», αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του.

«Δεν θέτουμε εκ προοιμίου όρους, αλλά δεν δίνουμε και λευκή επιταγή», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ στο BBC.

Πριν από την απογευματινή τους συνάντηση, Μέι και Κόρμπιν θα βρεθούν αντιμέτωποι κατά την διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης των ερωτήσεων προς την πρωθυπουργό στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Σε περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών με τον Κόρμπιν, η Μέι προτίθεται να θέσει προς ψήφισιν στην Βουλή των Κοινοτήτων «μία σειρά επιλογών για να προσδιορισθεί η πορεία που θα ακολουθηθεί»…

Προετοιμασίες για τις ευρωεκλογές

Η ευρωπαϊκή απάντηση αναμένεται επίσης το απόγευμα με μία ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φερχόφστατ έγραψε στο Twitter ότι «είναι καλό που η Τερέζα Μέι αναζητεί διακομματική συμβιβαστική λύση. Κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Στις τάξεις του Εργατικού Κόμματος ορισμένοι, όπως ο βουλευτής Μπεν Μπράντσο, αντιμετωπίζουν με καχυποψία την κίνηση της Μέι, θεωρώντας ότι μπορεί να πρόκειται για μία παγίδα με στόχο την έγκριση της συμφωνίας της στο κοινοβούλιο ή την επίρριψη και στο Εργατικό κόμμα της ευθύνης για την αποτυχία του Brexit.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να θέσει για ακόμη μία φορά την συμφωνία της Μέι υπό την έγκριση του κοινοβουλίου.

Εν μέσω της ακραίας αβεβαιότητας, ορισμένοι βουλευτές, με επικεφαλής την Ιβέτ Κούπερ, του Εργατικού Κόμματος, και τον Ολιβερ Λέτουιν, του Συντηρητικού Κόμματος, θέλουν να θέσουν απόψε υπό την έγκριση των βουλευτών νομοθετική πρόταση για να εμποδισθεί μία έξοδος χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου και να δοθεί παράταση για το Brexit.

Οποιαδήποτε παράταση πέραν της 12ης Απριλίου απαιτεί έγκριση των 27 κρατών μελών, ενώ παράταση πέραν της 22ας Μαΐου θα σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης παραδέχθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο θα ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την οργάνωση της ψηφοφορίας των ευρωεκλογών, την οποία απλώς θα σταματήσει σε περίπτωση συγκλονιστικής εξέλιξης στην διαδικασία του Brexit.

«Το σημαντικό είναι ότι μπορούμε να ακυρώσουμε την συμμετοχή μας στις ευρωεκλογές μέχρι και την παραμονή», πρόσθεσε…

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Παραίτηση υφυπουργού λόγω Brexit

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter