Brexit – Σύνοδος Κορυφής: Η Μέι δηλώνει «ανοικτή σε οποιαδήποτε παράταση»

Brexit – Σύνοδος Κορυφής: Η Μέι δηλώνει «ανοικτή σε οποιαδήποτε παράταση»

Ανοιχτή σε οποιαδήποτε παράταση θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να φύγει από την ΕΕ μόλις καταστεί δυνατή η έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι προσερχόμενη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. «Τίποτα δεν είναι δεδομένο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. 

«Ο σκοπός αυτής της Συνόδου είναι να συμφωνήσουμε σε μια παράταση για να μας δοθεί επιπλέον χρόνος για να εγκριθεί η Συμφωνία που θα μας επιτρέψει να αποχωρήσουμε με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο» είπε η Τ. Μέι, σημειώνοντας πως αν και το αίτημά της είναι για παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, «το σημαντικό είναι η όποια παράταση να μας δίνει το δικαίωμα να φύγουμε μόλις επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης και μέχρι τις 22 Μαΐου».

«Ξέρω πως πολλοί [από τους ηγέτες] θα είναι ενοχλημένοι που γίνεται αυτή η Σύνοδος, ενώ το Ην. Βασίλειο θα έπρεπε να έχει ήδη φύγει από την ΕΕ», είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός εκφράζοντας δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο δεν μπόρεσε να επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Διαβάστε επίσης: Στηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας μία ευέλικτη παράταση του Brexit

Μακρόν: Τίποτα δεν είναι δεδομένο

Μήνυμα ότι «τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο» σε ό,τι αφορά την μεγάλη παράταση για το Brexit, έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι προσέρχεται στη συνεδρίαση με τρεις «αρχές»: Η πρώτη αφορά το ευρωπαϊκό πρότζεκτ, το οποίο όπως είπε δεν πρέπει να υπονομευθεί. Η δεύτερη είναι ο σεβασμός στη δημοκρατική επιλογή του βρετανικού λαού να φύγει από την ΕΕ και η τρίτη είναι η ανάγκη να υπάρξει σαφήνεια από την πλευρά του Ην. Βασιλείου. «Έχει δοθεί πολύς χρόνος. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις «φήμες» για παράταση διαρκείας, σημείωσε: «Καμία μακροπρόθεσμη παράταση. Πρέπει να καταλάβουμε ποιος ο λόγος για μια τέτοια παράταση, ποιο είναι το πολιτικό πλάνο που τη δικαιολογεί, ποιες είναι οι σαφείς προτάσεις».

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter