Brexit: Tι θα συμβεί τώρα που και η νέα συμφωνία της Μέι καταψηφίστηκε;

Brexit: Tι θα συμβεί τώρα που και η νέα συμφωνία της Μέι καταψηφίστηκε;

Παρά το ταξίδι-αστραπή στο Στρασβούργο με σκοπό να κερδίσει παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους στη συμφωνία της για το Brexit, η Τερέζα Μέι υπέστη ακόμη μια ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν για δεύτερη φορά μία «ρετουσαρισμένη» συμφωνία που έφερε στο τραπέζι.

Με το συντριπτικό «όχι» -με διαφορά 149 ψήφων- που είπαν την Τρίτη οι βουλευτές το πολιτικό σκηνικό στη χώρα είναι εκρηκτικό. Οι αναλυτές, από την πλευρά τους, σπεύδουν να εξηγήσουν τις συνέπειες των εξελίξεων και να παρουσιάσουν τα σενάρια που αναδύονται ή απλά παραμένουν ανοιχτά.

Σε άρθρο του στον Guardian, o δημοσιογράφος Πίτερ Γουόκερ, απαντά σε ορισμένα βασικά ερωτήματα.

1. Τι θα συμβεί τώρα;

Το μπαλάκι βρίσκεται στους Βρετανούς βουλευτές, οι οποίοι αργά την Τετάρτη θα αποφασίσουν αν θέλουν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ενός «άτακτου», δηλαδή χωρίς συμφωνία, Brexit. Το επόμενο βήμα, όπως το υποσχέθηκε η ίδια η πρωθυπουργός, είναι να αποφανθούν αν θα ζητήσουν παράταση του άρθρου 50 για αναβολή του Brexit και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 29ης Μαρτίου 2019. Οι συζητήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να πραγματοποιηθούν την Πέμπτη.

2. Τι παράταση θα μπορούσε να πάρει το Brexit;

Εξαρτάται. Καταρχάς από το αν οι βουλευτές ψηφίσουν αυτήν καθαυτήν την παράταση. Η Μέι επιμένει ότι αν υπάρξει αναβολή του Brexit, θα πρέπει να είναι σύντομη και σε κάθε περίπτωση να επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να μην συμμετάσχει στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές που θα διεξαχθούν σε δέκα εβδομάδες.

3. Είναι αυτή μια νίκη των υποστηρικτών του «σκληρού» Brexit;

Σίγουρα, «οι Συντηρητικοί υποστηρικτές ενός «σκληρού» Brexit έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόρριψη της συμφωνίας, και ο επικεφαλής τους, Τζέικομπ Ρις-Μογκ, είχε δηλώσει εκ των προτέρων στους δημοσιογράφους ότι πίστευε ότι το επόμενο βήμα θα ήταν η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία», λέει ο Γουόκερ. Ωστόσο, η πλειοψηφία των Συντηρητικών δεν αναμένεται να στηρίξει κάτι τέτοιο. Οι δε κεντρώοι του κόμματος προειδοποίησαν ότι «θα κάνουν οτιδήποτε για να εμποδίσουν αυτό το ενδεχόμενο, όπως να παρατείνουν το Brexit ακόμη και να αναζητήσουν συμφωνία για ένα ηπιότερο Brexit μέσω διακομματικών διαβουλεύσεων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Συντηρητικός Νικ Μπόουλς.

4. Ποιο είναι το επόμενο βήμα των Εργατικών;

Αν και ένα δεύτερο δημοψήφισμα παραμένει στην επίσημη ατζέντα των Εργατικών, ο ηγέτης τους Τζέρεμι Κόρμπιν, σχολιάζοντας τη νέα ήττα της Μέι υποστήριξε ότι θα προωθήσει ξανά το σχέδιο των Εργατικών για το Brexit, το οποίο περιλαμβάνει συμμετοχή σε τελωνειακή ένωση, ενώ δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων πρόωρων εκλογών.

5. Πόσο ρεαλιστικό είναι το σενάριο των εκλογών;

Μερίδα Συντηρητικών βουλευτών που δήλωναν οπαδοί της Μέι προειδοποιούσαν ότι το ενδεχόμενο εκλογών θα ήταν αναπόφευκτο σε περίπτωση δεύτερης ήττας της προτεινόμενης συμφωνίας. Ως σενάριο θα μπορούσε να παίξει. Ωστόσο θα συνεπαγόταν την παράταση του άρθρου 50 για περισσότερο διάστημα από αυτό που η βρετανική κυβέρνηση επιθυμεί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter