Brexit: Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας μπαίνει σε εφαρμογή

Brexit: Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας μπαίνει σε εφαρμογή

Σε ισχύ τίθενται τις επόμενες ημέρες οι μετά το Brexit κανόνες για την εισαγωγή εμπορευμάτων στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Βρετανία που συμφωνήθηκαν μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών τον περασμένο Φεβρουάριο, παρά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις από τους Ενωτικούς της επαρχίας.

Από την Κυριακή, τα αγαθά που θα φθάνουν στην επαρχία από τη Βρετανία και προορίζονται για την αγορά της Ιρλανδίας – ή άλλων χωρών της ΕΕ – θα υποβάλλονται σε ειδικούς ελέγχους για να επαληθεύεται η καταλληλόλητά τους για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Τα αγαθά που προορίζονται προς πώληση ή κατανάλωση στη Βόρεια Ιρλανδία θα υπόκεινται σε ταχύτερη διαδικασία.

Ωστόσο για τους Ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας, αυτοί οι νέοι κανόνες απειλούν την ενότητα της Βρετανίας και τη θέση της επαρχίας στους κόλπους της.

«Την Κυριακή, θα είναι η επιβεβαίωση ότι η Βόρεια Ιρλανδία έχει σύνορα στη μητέρα Ιρλανδία», δήλωσε στο BBC ο Σάμι Γουίλσον, βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), ο οποίος θεωρεί ότι αυτό καθιστά τη Βόρεια Ιρλανδία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά πλήρες μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από τον Φεβρουάριο του 2022, το DUP σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους μετά το Brexit κανόνες, μποϊκοτάρει τους τοπικούς βορειοϊρλανδικούς θεσμούς, εμποδίζοντας τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης, που πρέπει να μοιράζεται με τους Ρεπουμπλικανούς του Σιν Φέιν, το οποίο εδώ και έναν χρόνο είναι η πρώτη πολιτική δύναμη της επαρχίας.

Προκειμένου να προασπίσει την ειρήνη που επιτεύχθηκε το 1998 έπειτα από τρεις δεκαετίες σύγκρουσης και για να αποφύγει την επαναφορά των μεθοριακών ελέγχων μεταξύ της επαρχίας — μοναδικό χερσαίο σύνορο του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ — και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο δημιούργησε ντε φάκτο ένα σύνορο μεταξύ του νησιού της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, αυτό το πρωτόκολλο τροποποιήθηκε με ένα νέο «πλαίσιο» που υπογράφηκε μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών, χωρίς ωστόσο να ικανοποιεί τους Ενωτικούς που συνεχίζουν να αρνούνται να θέσουν τέλος στο μποϊκοτάζ τους. Έκτοτε οι Λονδίνο και Βρυξέλλες έχουν κάνει κι άλλα βήματα επαναπροσέγγισης προκαλώντας έντονη ανησυχία στους υποστηρικτές του Brexit για μια πιθανή επανάληψη του σεναρίου για «μια ολοένα και στενότερη Ένωση» που θα οδηγήσει ουσιαστικά στην αντιστροφή του Brexit.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter