«Βρήκε λεφτά» ο Σταϊκούρας και διπλασιάζει ανά διήμερο τα δισ. της βοήθειας

«Βρήκε λεφτά» ο Σταϊκούρας και διπλασιάζει ανά διήμερο τα δισ. της βοήθειας

Πολύ εύκολα έχουν τα δισεκατομμύρια εκεί στο υπουργείο Οικονομικών. 

Βλέποντας καθημερινά την καταστροφή που έχουν επιφέρει στην οικονομία, καθώς δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στην αρχή της πανδημίας και ενώ ήδη είχαν οδηγήσει τη χώρα στην ύφεση από το α’ τρίμηνο του 2020, τώρα προσπαθούν με επικοινωνιακούς όρους να δείξουν ότι «λεφτά υπάρχουν» και θα τα ρίξουν για στήριγμα της κοινωνίας μέχρι το τέλος του έτους.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για να περιορίσει το βάθος της ύφεσης ανακοίνωσε ότι ρίχνει στην αγορά ένα πακέτο μέτρων 5 δισ. ευρώ που θα περιλαμβάνει τον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, τα χρήματα από τις αντισυνταγματικές περικοπές στις συντάξεις, τα κονδύλια από το πρόγραμμα γέφυρα, τη μείωση της προκαταβολής φόρου, επέκταση του προγράμματος «Συν-εργασία» καθώς και διάφορα μέτρα με αποζημιώσεις από το κούρεμα ενοικίων.

Ω! του θαύματος ελάχιστες ημέρες μετά και συγκεκριμένα τη Δευτέρα που μας πέρασε ο ίδιος υπουργός ανακοινώνει πρόσθετο πακέτο μέτρων 10 δισ. ευρώ που θα πέσουν στην αγορά μέχρι το τέλος του έτους, επισημαίνοντας μάλιστα ότι καθώς το δημοσιονομικό κόστος της πανδημίας ξεπερνάει τα 15 δισ. ευρώ «αν χρειαστεί. εδώ είμαστε, θα προσθέσουμε και άλλα».

Τι άραγε μεσολάβησε από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας μέχρι τη Δευτέρα και διπλασιάστηκε το πακέτο στήριξης; Το πιθανότερο να δούλεψαν υπερωρίες οι «άριστοι» σύμβουλοι του Σταϊκούρα το σαββατοκύριακο και να βρήκαν ότι κάτι δεν είχαν υπολογίσει καλά. Ισως να μην είχαν συνειδητοποιήσει ότι το 15,2% ύφεση το β’ τρίμηνο του 2020 είναι το μεγαλύτερο από το 1930 όπως παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση στη Βουλή και ότι πρέπει να δοθούν ως βοήθεια πολύ περισσότερα δισεκατομμύρια για να μπορέσει να σταθεί ξανά η οικονομία στα πόδια της.

Πάντως αν κάνουν μερικές υπερωρίες ακόμη στην πλατεία Συντάγματος ίσως καταλάβουν και το τεράστιο λάθος που έκαναν στο να μην στηρίξουν την οικονομία με εμπροσθοβαρή μέτρα. να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πάρει μέτρα μόλις 14 δισ. ευρώ για την αναχαίτιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού όταν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν διαθέσει πολύ ισχυρότερα πακέτα για τη στήριξη των οικονομιών τους.

Το να διπλασιάζουν κάθε δύο ημέρες τα δισεκατομμύρια της βοήθειας δεν θα τους σώσει από την κατακραυγή των πολιτών που όσο πλησιάζει ο χειμώνας καταλαβαίνουν την καταστροφή που τους περιμένει. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter