«Βρισκόμαστε σε παρακμή» λένε οι Ευρωπαίοι

«Βρισκόμαστε σε παρακμή» λένε οι Ευρωπαίοι

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων κρίνει ότι η χώρα τους βρίσκεται σε παρακμή, το οποίο τροφοδοτεί την περιφρόνηση των πολιτικών κομμάτων και των διεθνών θεσμών και προκαλεί την άνοδο του λαϊκισμού, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε κυρίως στις πέντε μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης.

Στην Ιταλία το 73% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα του βρίσκεται σε παρακμή. Το ίδιο δηλώνει το 69% των ερωτηθέντων στην Ισπανία, το 67% στη Γαλλία, το 57% στη Βρετανία και το 47% στη Γερμανία, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που έγινε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2016 από το Ipsos Global και τα αποτελέσματά της δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η πλειονότητα των Γάλλων (61%), των Ιταλών (60%) και των Ισπανών (56%) είναι πεπεισμένη ότι η γενιά της έχει μια λιγότερο καλή ζωή από αυτήν που είχαν οι γονείς της, ενώ την άποψη αυτή συμμερίζεται επίσης το 44% των Γερμανών και το 43% των Βρετανών.

Συνεπώς οι Ευρωπαίοι έχουν λίγη ή καθόλου εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους, όπως δηλώνει το 89% των Ισπανών, το 80% των Ιταλών, το 77% των Γάλλων, το 70% των Γερμανών και το 66% των Βρετανών.

Η Ισπανία είναι η χώρα στην οποία η περιφρόνηση των διεθνών θεσμών φτάνει στα υψηλότερα ποσοστά της (77%), ενώ πολύ αυξημένη είναι επίσης στη Γαλλία (65%) και στην Ιταλία (64%), όπως και στη Γερμανία και στη Βρετανία (59%).

Οι τάσεις αυτές τροφοδοτούν τον λαϊκισμό, σύμφωνα με την έρευνα, καθώς με μόνη εξαίρεση τη Γερμανία (34%), η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα τους χρειάζεται έναν ισχυρό ηγέτη για να επιστρέψει η εξουσία στους ισχυρούς (72% στην Ισπανία, 70% στη Γαλλία, 67% στην Ιταλία και τη Βρετανία).

Για να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα, το 80% των Γάλλων δηλώνει ότι προτίθεται να ψηφίσει “έναν ηγέτη έτοιμο να αλλάξει τους κανόνες του παιγνιδιού”, όπως και το 68% των Ιταλών και το 50% των Βρετανών, έναντι μόνον του 21% των Γερμανών.

Στην Ισπανία, το 62% των ερωτηθέντων δηλώνει ακόμη και ότι μπορεί να ψηφίσει ένα κόμμα ή έναν ηγέτη που προτίθεται να “αλλάξει ριζοσπαστικά το στάτους κβο”.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter