Βροντερό «ναι» στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο

Βροντερό «ναι» στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο

Η ιπποδρομιακή κοινότητα τάσσεται κατά πλειοψηφία υπέρ των διατάξεων που σπάνε το «απόστημα» της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος.

Την ικανοποίηση και την απόλυτη στήριξή τους στις διατάξεις του αθλητικού νομοσχεδίου που αφορούν τον ιππόδρομο εξέφρασαν ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής οι φορείς που εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειονότητα της ιπποδρομιακής κοινότητας και των ενεργών δρομώνων ίππων. Στη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ιδιοκτητών Δρομώνων Ιππων Ελλάδος (ΕΙΔΙΕ), της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλίππων (ΠΑΝΕΦΙΛ) και της Ενωσης Επαγγελματιών Προπονητών Δρομώνων Ιππων (ΕΝΕΠΔΙ) επισήμαναν πως είναι απαραίτητη μια γενναία εξυγίανση στον ιππόδρομο, ο οποίος στην ουσία δεν λειτουργεί, αφού δεν διεξάγονται ιπποδρομίες, με ευθύνη της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος (ΦΕΕ).

Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης; Λόγω των αυθαίρετων αποφάσεων της ΦΕΕ τα μέλη των περίπου 3.000 οικογενειών που ζουν από την ιπποδρομιακή δραστηριότητα έχουν αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον.

Οι φορείς είπαν βροντερό «ναι» στη μεταρρύθμιση του πλαισίου για τη διοίκηση και τη λειτουργία της ΦΕΕ, που μέχρι σήμερα έχει κανόνες κλειστού κλαμπ και διέπεται από ένα νομικό πλαίσιο το οποίο είναι ουσιαστικά απαράλλαχτο από την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά! Και αυτό που επίσης τονίστηκε είναι ότι οι παθογένειες του χώρου γιγαντώθηκαν από τη σημερινή διοίκηση της ΦΕΕ, φέρνο- ντας την ιπποδρομιακή κοινότητα σε πλήρες αδιέξοδο. Για να βγει από αυτό το αδιέξοδο, οι ιπποδρομιακοί φορείς κάλεσαν όλα τα κόμματα της Βουλής να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, τονίζοντας πως οι διατάξεις του είναι ιστορικής σημασίας, διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την ακεραιότητα των ιπποδρομιών, επιβάλλουν συναίνεση για όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του κλάδου και ικανοποιούν πάγια και διαρκή αιτήματά τους.

Πνεύμα νεποτισμού

Ο πρόεδρος της ΕΙΔΙΕ Μάριος Κουτσομύτης σημείωσε ότι η ΦΕΕ διακατέχεται από πνεύμα νεποτισμού και ότι στο μοντέλο διοίκησης που ακολουθείται υπάρχει ταύτιση των ρόλων ελεγκτή και ελεγχόμενου. Αλλά δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Κατηγόρησε τη ΦΕΕ και τα όργανά της ότι επιδίδονται σε «κυνήγι μαγισσών», με δυσμενείς επιπτώσεις σε πολλούς επαγγελματίες του κλάδου, ενώ έχουν ξεκινήσει και πογκρόμ εναντίον όσων έχουν εκφραστεί θετικά για τη μεταρρύθμιση της ένωσης. Για όλα αυτά ο Μ. Κουτσομύτης κάλεσε τους βουλευτές των κομμάτων να υπερψηφίσουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τον ιππόδρομο, υπογραμμίζοντας ότι εκσυγχρονίζουν τη ΦΕΕ με βάση διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Ο πρόεδρος της ΕΝΕΠΔΙ Χάρης Χαραλάμπους στην τοποθέτησή του στάθηκε στην αγωνία των οικογενειών που ζουν από την ιπποδρομιακή δραστηριότητα. «Από τον ιππόδρομο ζούμε 3.000 οικογένειες και η μη διεξαγωγή ιπποδρομιών απειλεί την επιβίωσή μας. Επίσης, ο κοινωνικός αντίκτυπος είναι μεγάλος για όλη την ανατολική Αττική, στην οποία κατοικεί πολύ μεγάλο μέρος της ιπποδρομιακής κοινότητας» ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ τόνισε ότι οι προπονητές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αγωνίζονται για να σπάσουν το «απόστημα» της ΦΕΕ, που δρα τιμωρητικά ενάντια σε όποιον θεωρεί αντίπαλο και «έχει στήσει ένα σύστημα με παιδιά και αποπαίδια μέσα στον ιππόδρομο».

Ο γενικός γραμματέας της ΠΑ-

Μπαίνει τέλος στους κανόνες του κλειστού κλαμπ και σε ένα νομικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί ουσιαστικά από την περίοδο της δικτατορίας Μεταξά

ΝΕΦΙΛ Περικλής Δημητρίου από την πλευρά του έκανε λόγο για αυθαιρεσία, φεουδαρχισμό και τρομοκρατία στον ιππόδρομο από τη ΦΕΕ, η οποία, κατά την άποψή του, «είναι υπεύθυνη για τα σημερινά αδιέξοδα και τη διακοπή των ιπποδρομιών».

Αγώνας με κόστος

Ο γενικός επιχειρησιακός διευθυντής της Ιπποδρομίες ΑΕ Κώστας Αλεξόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον μεγάλο αγώνα, με οικονομικό κόστος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, στον οποίο επιδόθηκε από την πρώτη ημέρα η Ιπποδρομίες ΑΕ προκειμένου να δώσει νέα πνοή στον χώρο των ελληνικών ιπποδρομιών. Στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η εταιρεία προχώρησε στην άμεση διεξαγωγή ιπποδρομιών παρότι δεν είχε σχετική συμβατική υποχρέωση, διοργάνωσε δημοπρασίες για την ενίσχυση του ιππικού δυναμικού, θέσπισε ειδικό ταμείο στήριξης αναβατών με αναπηρία και καθιέρωσε έπαθλα διπλάσιου ύψους σε σχέση με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση παραχώρησης. Ο Κ. Αλεξόπουλος καταλήγοντας είπε ότι οι ιπποδρομίες δεν διεξάγονται αυτή την περίοδο, καθώς οι φορείς που εκπροσωπούν τη μεγάλη πλειονότητα των ενεργών ίππων απέχουν από τις κούρσες, ως αντίδραση στις αυθαίρετες ενέργειες, αποφάσεις και πράξεις της ΦΕΕ.

Για τις θέσεις της ΦΕΕ μίλησε το μέλος του ΔΣ Πέτρος Σελέκος,ο οποίος υποστήριξε ότι οι διατάξεις του σχεδίου νόμου κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και ότι ο ρόλος της ΦΕΕ ως αρχής των ιπποδρομιών πρέπει να είναι εξισορροπητικός, αναφερόμενος ακόμη στην ανάγκη ελέγχου της ιπποδρομιακής δραστηριότητας από το δημόσιο.

H συζήτηση για τον ιππόδρομο δικαιώνει την κυβέρνηση για τη νομοθετική πρωτοβουλία της, σημείωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος υπεραμύνθηκε των διατάξεων που αφορούν τη ΦΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι η μεταρρύθμισή της αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα των φορέων του ιπποδρόμου, ακόμη και κάποιων που εξέφρασαν αντιρρήσεις επί του σχεδίου νόμου. Ο Γ. Βασιλειάδης τόνισε ότι το νομοσχέδιο προωθεί τη συναίνεση εντός του ΔΣ της ΦΕΕ για όλες τις κρίσιμες αποφάσεις του και επισήμανε ότι το δημόσιο παραμένει θεματοφύλακας των ιπποδρομιών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter