Βρυξέλλες: Βραβεύτηκαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis

Βραβεύτηκαν σήμερα οι προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες από την Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE / NGL. 

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική κίνηση και ένα μήνυμα προς το εγχώριο πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, καθώς στη χώρα μας οι προστατευόμενοι μάρτυρες απειλήθηκαν και διαπομπεύθηκαν δημόσια από τα πολιτικά πρόσωπα που ερευνήθηκαν για την υπόθεση Novartis με αφορμή τις καταθέσεις τους.

Δείτε επίσης: Βρυξέλλες: Υποψήφιοι για βραβείο οι προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis (Video)

Μαζί με τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος της Novartis στην Ελλάδα βραβεύτηκαν και οι Correctiv, οι ερευνητές που βοήθησαν στην αποκάλυψη του σκάνδαλου cum-ex καθώς επίσης και η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και πρώην Αμερικανίδα στρατιωτικός Chelsea Manning.

Το βραβείο είναι αφιερωμένο σε άτομα ή ομάδες που έχουν εκφοβιστεί ή και διωχθεί στην προσπάθειά τους να αποκαλύψουν την αλήθεια και απονέμεται για άλλη μια φορά προς τιμήν της δολοφονημένης δημοσιογράφου στην Μάλτα, Daphne Caruana Galizia. Απονέμεται δύο ημέρες πρίν από την τρίτη επέτειο του θανάτου της.

Η βράβευση του 2020 αφιερώνεται επίσης στον Δρ Li Wenliang, τον Κινέζο οφθαλμίατρο, που αποκάλυψε για πρώτη φορά την σοβαρότητα του κορωνοϊού στον κόσμο, αλλά αργότερα πέθανε σε νοσοκομείο στη Γουχάν.

Οι υποψήφιοι για βράβευση ήταν έξι αρχικά:

  • Chelsea Manning, μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και πρώην Αμερικανίδα στρατιωτικός
  • Correctiv, ερευνητές που βοήθησαν στην αποκάλυψη του σκάνδαλου cum-ex
  • Glenn Greenwald, δημοσιογράφος και συγγραφέας
  • Eileen Chubb, Βρετανίδα μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος με αποκαλύψεις για καταχρήσεις σε σπίτια φροντίδας
  • Omar Rojas Bolaños, Κολομβιανός μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος
  • Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος της Novartis στην Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.