Βρυξέλλες: Εγκρίθηκε δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Βρυξέλλες: Εγκρίθηκε δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση  της τρομοκρατίας

Δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη σκιά των γεγονότων στο Βερολίνο.

 Οι προτάσεις που παρουσίασε η Επιτροπή, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που αποφασίστηκε το Φεβρουάριο του 2016, στόχο έχουν να ενισχύσουν το νομικό πλαίσιο της ΕΕ στους τομείς του «ξεπλύματος» παράνομων εσόδων, των παράνομων ροών μετρητών και του παγώματος και δήμευσης περιουσιακών στοιχείων. 

Όπως σημειώνει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, τα μέτρα αυτά θα καταστήσουν πιο δύσκολη τη χρηματοδότηση των τρομοκρατικών ενεργειών, ενώ παράλληλα θα διευκολύνουν τις αρχές στον εντοπισμό και την αποτροπή των οικονομικών δραστηριοτήτων των τρομοκρατών. 

Για την Επιτροπή, η ανίχνευση ύποπτων χρηματοοικονομικών ροών και ο αποκλεισμός των πηγών χρηματοδότησης είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αποτραπούν πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις και εγκληματικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, προτείνει σήμερα να εισαχθούν νέες κατηγορίες ειδοποιήσεων στο πλαίσιο του SIS που θα αφορούν περιπτώσεις τρομοκρατικών εγκλημάτων, «άγνωστα καταζητούμενα άτομα» αλλά και αποφάσεις επιστροφών. 

«Αυτό θα συμβάλει στην αποτελεσματική εκτέλεση κάθε απαγόρευσης εισόδου για τους υπηκόους τρίτων χωρών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», εξήγησε ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν είναι μόνο μια ευρωπαϊκή, αλλά και παγκόσμια πρόκληση, δηλώνοντας την ενότητα της Ευρώπης «με τους γείτονες και τους εταίρους μας στην Τουρκία, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε αυτόν τον κοινό αγώνα και την προσπάθεια να κάνουμε τον κόσμο ένα ασφαλέστερο μέρος για όλους».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter