Βρυξέλλες: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της χθεσινής επίθεσης στον κεντρικό σταθμό (Photos)

Βρυξέλλες: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της χθεσινής επίθεσης στον κεντρικό σταθμό (Photos)

Ο άνδρας που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών χθες μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να πυροδοτήσει μια βόμβα με καρφιά που είχε κρύψει σε μια βαλίτσα ήταν μαροκινός υπήκοος, ηλικίας 36 ετών, ο οποίος δεν είχε ιστορικό υπόπτου για τρομοκρατία, δήλωσε σήμερα ένας εισαγγελέας.

Ο Έρικ βαν ντερ Σιπτ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως τα αρχικά του άνδρα ήταν Ο.Ζ. και πως το σπίτι του στη συνοικία Μόλενμπεκ των Βρυξελλών έχει ερευνηθεί. Είπε πως ο άνδρας δεν φορούσε ζώνη με εκρηκτικά. Φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» –ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος στα αραβικά– προτού πυροβοληθεί και σκοτωθεί από στρατιώτες που βρίσκονταν σε περιπολία.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του εισαγγελέα αναφέρεται πως ο άνδρας εισήλθε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών στις 8.39 μ.μ. (9.39 μ.μ. ώρα Ελλάδας) χθες και ενώθηκε με μια ομάδα επιβατών στο υπόγειο τμήμα του σταθμού.

Στις 8.44 μ.μ. άρπαξε τη βαλίτσα του και, φωνάζοντας, προκάλεσε μερική έκρηξη από την οποία δεν τραυματίστηκε κανείς αλλά είχε ως αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά η βαλίτσα.

Ο άνδρας άφησε τότε την καιόμενη βαλίτσα και προχώρησε στην αποβάθρα «αναζητώντας τον διευθυντή του σταθμού». Ενώ βρισκόταν μακριά, η βαλίτσα του, που περιείχε καρφιά και φιάλες αερίου, εξερράγη για δεύτερη φορά, αυτή τη φορά πιο ισχυρά, αλλά ούτε και τότε πλήρως.

Ο άνδρας επέστρεψε στην αίθουσα όπου είχε αφήσει τη βαλίτσα και εφόρμησε σε έναν στρατιώτη που περιπολούσε στον σταθμό, φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ». Ο στρατιώτης άνοιξε πυρ, πυροβολώντας τον άνδρα πολλές φορές και σκοτώνοντάς τον επί τόπου.

«Δεν φορούσε ζώνη με εκρηκτικά», αναφέρεται στη δήλωση του εισαγγελέα.

Από την πλευρά του ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών, Γιαν Γιαμπόν, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να μην εξερράγη η βόμβα που έφερε ο δράστης, απάντησε: «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη». Όμως πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες».

Χθες Τρίτη περίπου στις 20:50 (τοπική ώρα, 21:50 ώρα Ελλάδας) στρατιώτες που περιπολούσαν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών, έναν από τους μεγαλύτερους του Βελγίου, «εξουδετέρωσαν με πυροβολισμούς» τον ύποπτο, επεσήμανε ο Πέτερ ντε Βέλε εκπρόσωπος της βελγικής αστυνομίας,

Ο Έρικ βαν ντερ Σιπτ, εκπρόσωπος της εισαγγελίας, διευκρίνισε χθες ότι το περιστατικό «θεωρείται τρομοκρατική επίθεση».

Περίπου στις 23:00 το βράδυ της Τρίτης ο άνδρας εξακολουθούσε να κείτεται στο έδαφος, ακίνητος. Οι πυροτεχνουργοί έλεγχαν τον δράστη για το ενδεχόμενο να φέρει εκρηκτικά. Μια μικρή έκρηξη ακούστηκε περίπου στις 00:40, αφού το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων είχε αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter «το ενδεχόμενο μιας ελεγχόμενης έκρηξης».

Αν και κανείς δεν τραυματίστηκε από την έκρηξη, ο καπνός που προκλήθηκε και οι μνήμες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν πέρυσι τις Βρυξέλλες προκάλεσαν πανικό μεταξύ των πολιτών.

Οι Βρυξέλλες, όπου έχουν την έδρα τους η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού μετά την επίθεση που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2015 στο Παρίσι. Τέσσερις μήνες αργότερα συνεργοί των δραστών των επιθέσεων αυτών σκότωσαν 32 ανθρώπους στις Βρυξέλλες.

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας δήλωσαν ότι το χθεσινό επεισόδιο ενδέχεται να είναι παρόμοιο με τις επιθέσεις «μοναχικών λύκων» που έχουν διαπράξει ριζοσπαστικοποιημένα άτομα με περιορισμένη πρόσβαση σε όπλα και εκπαίδευση.

«Τέτοιες μεμονωμένες ενέργειες θα συνεχίσουν να σημειώνονται στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και αλλού. Είναι αναπόφευκτο», δήλωσε ο Κλοντ Μονικέ, πρώην Γάλλος πράκτορας.

Με το Ισλαμικό Κράτος υπό πίεση στη Συρία, επεσήμανε ότι οι επιθέσεις στην Ευρώπη θα αυξηθούν, αν και πρόσθεσε ότι οι περισσότερες θα πραγματοποιούνται από «ερασιτέχνες» που δεν θα προκαλούν μεγάλο κακό.

Πανικός μετά την έκρηξη:

Μετά την έκρηξη επικράτησε πανικός στον σταθμό, έναν από τους μεγαλύτερους των Βρυξελλών, και κοντινούς δρόμους, σύμφωνα με το Belga. Οι επιβάτες που βρίσκονταν στον σταθμό απομακρύνθηκαν από αυτόν, η κίνηση των συρμών διακόπηκε, ενώ η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία.

Ο σταθμός και η περιοχή του ιστορικού κέντρου των Βρυξελλών — η οποία ήταν γεμάτη κόσμο, τόσο τουρίστες όσο και ντόπιους, ένα καλοκαιριάτικο βράδυ — εκκενώθηκε εν μέρει, καθώς η αστυνομία έστησε περίμετρο ασφαλείας, είπαν αυτόπτες μάρτυρες σε βελγικά ΜΜΕ.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε μέσω Twitter τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Αργότερα, μέσω Twitter, η βελγική αστυνομία ανέφερε ότι το συμβάν βρίσκεται υπό «έλεγχο».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ιστότοποι βελγικών εφημερίδων oι είσοδοι του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού των Βρυξελλών είναι κλειστές και έχουν αναπτυχθεί μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις τόσο στον κεντρικό σταθμό, όσο και στην Grand Place.

Νωρίτερα, βελγικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η αστυνομία απομάκρυνε πολίτες που βρίσκονταν στην Grand Place των Βρυξελλών και απέκλεισε την περιοχή γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό, εκτρέποντας τα οχήματα προς κινούνταν προς την περιοχή. Ακόμη, πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης έκαναν λόγο για μια έκρηξη μικρής ισχύος στον σταθμό.

https://twitter.com/RomanPable/status/877243181863235584

Η βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού επί 18 μήνες και πλέον, αφότου τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους με έδρα τις Βρυξέλλες διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 130 άνθρωποι τον Νοέμβριο του 2015 και διέπραξαν τις επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών και σε έναν σταθμό του μετρό της πόλης τον Μάρτιο του 2016.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter