Βρύζας: Υπήρξαν παρεμβάσεις του Ολυμπιακού στη διαιτησία

Βρύζας: Υπήρξαν παρεμβάσεις του Ολυμπιακού στη διαιτησία

Ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ζήσης Βρύζας κατέθεσε ως μάρτυρας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δίκη της «Συμμορίας» και των στημένων αγώνων, αναφέροντας πως υπήρξαν παρεμβάσεις του Ολυμπιακού τόσο σε διαιτητές, όσο και σε ομάδες που επηρέασαν τα πρωταθλήματα κατά το επίδικο διάστημα 2012-2015.

«Η αίσθηση που είχα εκείνη την περίοδο και έχω ακόμα είναι ότι τα όρια του ανταγωνισμού δεν ήταν ξεκάθαρα. Υπήρχαν παρεμβάσεις από τον Ολυμπιακό σε ό,τι άφορα τη διαιτησία και κατά τη γνώμη μου δεν ήταν μέσα στα όρια του ανταγωνισμού όπως πρέπει να είναι», είπε αρχικά ο Βρύζας και πριν συνεχίσει η πρόεδρος της έδρας τον ρώτησε «πως η ΠΑΕ Ολυμπιακός επηρέαζε;» και της απάντησε, λέγοντας «δεν γνωρίζω τον τρόπο αλλά με την ποδοσφαιρική μου εμπειρία και σαν αθλητής έβλεπα ότι υπήρχε επιβράβευση σε κάποιους ανθρώπους. Νομίζω πως εκείνοι που δεν εξυπηρετούσαν τον Ολυμπιακό δεχόντουσαν ποινές μεγαλύτερες σε σχέση με άλλους διαιτητές. Η αξιολόγηση δεν ήταν με καθαρό τρόπο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί δεν λέτε συγκεκριμένα ονόματα; Ή για τον τάδε αγώνα ώστε να μπορεί να ελεγχθεί ότι γίνεται αυτό που λέτε;

ΒΡΥΖΑΣ: Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο. Δεν μπορώ να κατηγορήσω έναν άνθρωπο, αν δεν ξέρω να σας πω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε μια περίπτωση;

ΒΡΥΖΑΣ: Μέσα στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου κάθε ισχυρή ομάδα προσπαθούσε να δημιουργήσει φιλικές σχέσεις μέσα σε κάποια όρια. Η δική μου αίσθηση είναι ότι τα όρια αυτά είχαν ξεπεραστεί και μέσα από συγκεκριμένες συναλλαγές και αγοραπωλησίες παικτών γινόταν η επιβράβευση σε αυτή τη σχέση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με την παραχώρηση παικτών τι θα πετύχαινε;

ΒΡΥΖΑΣ: Γίνονταν αγοραπωλησίες μέσω των οποίων οι μεγάλες ομάδες ίσως να είχαν επιρροή σε μικρότερες ομάδες. Ο στόχος ήταν να είναι οι συγκεκριμένες ομάδες φίλα προσκείμενες και να παίζουν στα όρια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έριχναν την απόδοσή τους;

ΒΡΥΖΑΣ: Συνήθως δεν ισχύει αυτό. Εκείνη την περίοδο συνέβη περισσότερο από το φυσιολογικό. Είχαμε κάνει προτάσεις να μπει ένας περιορισμός. Τέτοιες προτάσεις δεν πέρασαν ποτέ γιατί κάποιους συνέφερε.

ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (δικηγόρος Β. Μαρινάκη): Όταν δανείζει ο Ολυμπιακός, υπάρχει πρόβλημα, όταν δανείζει ο ΠΑΟΚ όλα είναι καλά;

ΒΡΥΖΑΣ: Είναι δύο ανόμοια πράγματα. Είχα κάνει κάποιες προτάσεις τότε, αλλά ο Ολυμπιακός δεν τις δέχθηκε. Οι προτάσεις οι δικές μου ήταν να μπει ένα όριο σε αυτό. Από τη στιγμή που δεν πέρασαν αυτές οι προτάσεις, οι ομάδες εκμεταλλεύονται τον κανονισμό όπως είναι σε ισχύ, με σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ των ομάδων. Οι σχέσεις εξυπηρετούνται μέσω των δανεισμών».

Στην συνέχεια ο Ζ. Βρύζας ρωτήθηκε για τη συνάντηση των εκπροσώπων ποδοσφαιρικών σωματείων ΕΠΣ στο ξενοδοχείο Χίλτον με τον τότε υποψήφιο πρόεδρο της ΕΠΟ και κατηγορούμενο στη δίκη Γ. Σαρρή και τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Β. Μαρινάκη. «Θα μπορούσε να συμβεί αλλά, όπως λέω και στην κατάθεσή μου, ήταν μια συνάντηση άτυπη ή μυστικά», υποστήριξε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και ο συνήγορος υπεράσπισης του Β. Μαρινάκη αναφέρθηκε σε αντίστοιχες συναντήσεις των «αφεντικών» του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ Ιβάν Σαββίδη και Δημήτρη Μελισσανίδη με παράγοντες των ΕΠΣ. «Σε αυτές υπάρχει κάτι επιλήψιμο;», ρώτησε ο Δημακόπουλος και ο Βρύζας του απάντησε: «Μιλάμε για μια δημόσια εμφάνιση στα ΜΜΕ, ενώ η άλλη δεν ήταν έτσι. Ήταν μια περίοδος που βόλευε ομάδες που δεν είχαν αγαθές προθέσεις. Το θέμα για μένα είναι ότι εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε αυτό που είπα στην κατάθεση μου. Η δική μου αίσθηση ήταν ότι αυτά τα όρια του θεμιτού ανταγωνισμού είχαν ξεπεραστεί. Είμαι εδώ για έναν συγκεκριμένο λόγο, για μια δήλωση και είπα γιατί την έκανα. Η αίσθηση που υπήρχε ήταν ότι είχε ξεφύγει κάθε όριο. Η ανακοίνωση εκφράζει την αγανάκτηση που υπήρχε εκείνη την περίοδο. Πολλές φορές οι ομάδες χρησιμοποιούν τις ανακοινώσεις διαμαρτυρίας για λόγους σκοπιμότητας.

«Να μην έχουμε σχέση με παράγοντες»

Στην συνέχεια κατέθεσε το πρώην μέλος της ΚΕΔ Γιάννης Τσαχειλίδης, ο οποίος ανέφερε: «Το καλοκαίρι του ’12 δεν ήμουν στην Επιτροπή, δεν είχα εικόνα, άκουγα τι γινότανε και διάβαζα εφημερίδες. Δεν θυμάμαι να υπήρχαν αλλαγές σε πρόσωπα στους πίνακες το 2012. Όταν ήμουν στην ΚΕΔ δεν υπήρξε καμία παρέμβαση στο πρόσωπο μου, δεν είχα κανένα πρόβλημα. Η δουλειά μας είναι να μην έχουμε καμία σχέση με τους παράγοντες. Ο διαιτητής είναι το εύκολο θύμα, μέσα από μια διαδικασία διαμαρτυρίας ο προπονητής δεν αποκλείεται να θέλει να καλύψει δικές του αδυναμίες, η ομάδα να θέλει να κάνει το ίδιο. Υπάρχουν και ανθρώπινα λάθη, δεν λέω ότι δεν κάνουν λάθη οι διαιτητές. Όλοι κάνουν λάθη».

Ο Τσαχειλίδης ρωτήθηκε για τους Κάμπαξη και Δημητρόπουλο και υποστήριξε ότι «δεν ξέρω αν ήταν οι καλύτεροι στον πλανήτη, ήταν σταθεροί διαιτητές με σταθερή απόδοση».

Σήμερα κατέθεσε και το πρώην μέλος της ΕΠΟ, Ιωάννης Καλύβας: «Εκείνη την χρονιά, το ’12, είχα ζητήσει τη βαθμολογία των διαιτητών και μου είχαν πει να πάω να τη ζητήσω από τη γραμματεία. Ήθελα να δω ποιοι προάγονται και τι βαθμό είχαν πάρει. Είχα μάθει για τις προαγωγές των διαιτητών εκείνη την χρονιά από τον Τύπο. Γραπτά δεν είχα ζητήσει ξανά τις βαθμολογίες. Δεν το είχα κάνει άλλες χρονιές. Ο κανονισμός έλεγε ότι επιτρέπονταν να δοθούν οι βαθμολογίες μόνο προφορικά. Δεν ήταν μομφή για κανέναν, απλά ζήτησα να μου δοθούν οι βαθμολογίες».

Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε την 1η Σεπτέμβρη, λόγω καλοκαιριού και στις 8 του μήνα θα καταθέσει ο πρώην αρχιδιαιτητής Χιου Ντάλας. Ο δικηγόρος του Β. Μαρινάκη, Β. Δημακόπουλος, ζήτησε να κατατεθεί βίντεο από το παιχνίδι Ολυμπιακός – Βέροια, όπου κατά την είσοδο των παικτών στον αγωνιστικό χώρο για το δεύτερο ημίχρονο «είναι φανερό ότι κανένας παίκτης του Ολυμπιακού δεν πλησίασε κανέναν παίκτη της Βέροιας να πει κάποια κουβέντα. Φαίνεται από το βίντεο, είναι ενός λεπτού ζήτημα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter