Business στα Βαλκάνια!

Business στα Βαλκάνια!

Από την χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς είπε κάτι το οποίο σχετίζεται άμεσα με την προσπάθεια εξόδου της χώρας από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο. 

Είπε λοιπόν, ότι ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ανάκτηση της οικονομική μας αυτοτέλειας, η επίλυση του ζητήματος του ονόματος των Σκοπίων, θα ενδυναμώσει την αναπτυξιακή κίνηση της χώρας παράλληλα με τις αντίστοιχες κινήσεις των χωρών της περιοχής. Που σημαίνει σε απλά οικονομικά ότι μπορούμε να ξαναγίνουμε ο νούμερο ένα παίκτης – ρυθμιστής της οικονομικής ζωής της γειτονικής χώρας. Πριν από τα μνημόνια, τουλάχιστον μέσο του τραπεζικού τομέα, η Ελλάδα αποτελούσε έναν από τους ισχυρότερους επενδυτές στην γειτονική περιοχή των Βαλκανίων, ειδικά σε Αλβανία, Βουλγαρία, ακόμα και στην Τουρκία. Τα μνημόνια και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τόσο με τα χρήματα των φορολογούμενων, όσο και με δικά τους, περιόρισε τον βαθμό επέκτασης της Ελληνικής οικονομικής διπλωματίας. Κι αυτό, διότι οι τράπεζες πούλησαν τις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια για να μαζέψουν τα του οίκου τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της πρεσβείας μας στα Σκόπια η Ελλάδα από το 1997 έως και το 2015 αποτελεί την τρίτη οικονομική δύναμη στη χώρα, παρά το γεγονός ότι το 2017 έχασε τέσσερις θέσεις, προφανώς λόγω της παρατεταμένης ύφεσης στην Ελληνική οικονομία, που έκοψε τα φτερά για περαιτέρω επενδύσεις.

Το ύψος του επενδεδυμένου ελληνικού κεφαλαίου την περίοδο 1997 – 2015, ανέρχεται σε 477,3 εκατ. ευρώ, ήτοι 10,8% επί του συνόλου, με την Ολλανδία και την Αυστρία να προηγούνται. Όσον αφορά στην εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων στην πΓΔΜ το 2016, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση, μεταξύ των χωρών προέλευσης, με συνολικό ποσό 0,96 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2015 είχε εκτοξευθεί στην 3η θέση (με 43,75 εκ. ευρώ – εκ των οποίων τα 35,40 εκ. ευρώ ήταν επανεπένδυση κερδών) από την 81η το 2014 (με αποεπένδυση 3,25 εκατ. ευρώ) και την 85η το 2013 (με αποεπένδυση 0,91 εκατ. ευρώ).

Τα μνημόνια τελειώνουν και οι Ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους στην περιοχή…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter