Bye bye του Κυριάκου στα κοιτάσματα της χώρας!

Bye bye του Κυριάκου στα κοιτάσματα της χώρας!

Τι κρύβεται πίσω από την… προφητεία του πρωθυπουργού για τους υδρογονάνθρακες;

Σε μια προβληματική, αν όχι επικίνδυνη, πρόβλεψη προχώρησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός αναφορικά με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Τα σενάρια που πυροδότησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγγίζουν –σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου– ακόμη και το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας. Παράλληλα, τροπολογία που συμπεριλήφθηκε στο «περιβαλλοντοκτόνο» νομοσχέδιο περιπλέκει τα διεθνή πρότζεκτ των δικτύων με τις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε επί λέξει την Τρίτη: «Με τις τιμές του πετρελαίου εκεί που βρίσκονται σήμερα είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν υπάρχει πραγματικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον για νέες εξορύξεις πετρελαίου στη χώρα μας» και πρόσθεσε για την υφιστάμενη πετρελαιοπηγή στον Πρίνο ότι «αυτήν τη στιγμή κινδυνεύει, πολύ απλά διότι η επένδυση αυτή και η υφιστάμενη παραγωγική δραστηριότητα με πλήρεις αποσβέσεις πια δεν βγαίνουν με τις υφιστάμενες τιμές του πετρελαίου». «Αρα είναι πολύ πιθανό και όλη αυτή η συζήτηση να είναι συζήτηση που θα ξεπεραστεί από τις ίδιες τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας» συμπέρανε.

Παράγοντες με γνώση, επάρκεια και εμπειρία στον συγκεκριμένο κλάδο στηλιτεύουν τα λεγόμενα, εγείροντας ζητήματα που αγγίζουν ακόμη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Αρχικά θέτουν το ερώτημα σε ποια μελέτη βασίζει ο πρωθυπουργός τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, τη στιγμή που κανένας δεν μπορεί να δηλώσει – πόσο μάλλον να τεκμηριώσει– ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου ήρθε για να μείνει. «Με δεδομένο ότι οι εξορύξεις σε Ιόνιο, Πατραϊκό κόλπο, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει ήδη, τι σήμα δίνει ο πρωθυπουργός με τις αμφιβόλου πιστότητας προβλέψεις του;» διερωτώνται οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας: «Εφόσον οι δεσμεύσεις περί μεταβατικού καυσίμου είναι ξεκάθαρες, πώς η χώρα θα καλύψει τις μεγάλες ανάγκες φυσικού αερίου; Θα προτιμήσουμε τον ρόλο του αγοραστή αντί του παραγωγού;».

Επισημαίνουν δε ότι από την ημέρα που θα αρχίσει μια έρευνα, στην καλύτερη περίπτωση χρειάζονται πέντε χρόνια προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη εξόρυξη. Γι’ αυτό και αποσαφηνίζουν ότι δεν πρέπει να συγχέεται η έρευνα με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. «Αλλο πράγμα να ξέρει μια χώρα ότι έχει κοιτάσματα κι άλλο η εκμετάλλευσή τους ανάλογα με τις διακυμάνσεις της αγοράς» είπαν χαρακτηριστικά και κατέστησαν σαφές ότι «ίσα ίσα, τώρα συμφέρει τη χώρα να γίνουν έρευνες».

«Ξέρετε πολλές χώρες στον κόσμο που δεν ερευνούν τα κοιτάσματά τους;» αναρωτιούνται, παραθέτοντας και τα παραδείγματα των Ισραήλ, Αιγύπτου και Κύπρου.

Στον ορίζοντα η συνεκμετάλλευση;

Η δήλωση του πρωθυπουργού – σύμφωνα πάντα με τους παράγοντες– δύναται να εκληφθεί ακόμη και ως εθνική υποχώρηση μπροστά στην παρατεταμένη και κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, η οποία είναι απόρροια τόσο της ολιγωρίας της κυβέρνησης ως προς το ζήτημα των εξορύξεων όσο και των ενεργειών στην Κύπρο που μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν προσφέρουν διέξοδο. Παράλληλα, σύμφωνα με μια άλλη ερμηνεία, η δυσμενής πρόβλεψη του Κυρ. Μητσοτάκη σχετίζεται με τις διεθνείς πιέσεις που δέχεται η χώρα προκειμένου να υιοθετηθεί η πρακτική της συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων με την Τουρκία.

«Αν αυτό το σενάριο επικρατήσει, μόνο εθνική πολιτική δεν μπορεί να θεωρηθεί…» σχολιάζουν με νόημα οι παράγοντες. Αλλωστε μόνο απαρατήρητες δεν είχαν περάσει οι προπαρασκευαστικές δηλώσεις του αναπληρωτή συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα εθνικής ασφαλείας Θάνου Ντόκου, του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Καιρίδη αλλά και η σχετική αρθρογραφία του μιντιακού αρωγού του κυβερνητικού έργου Θανάση Μαυρίδη.

Σύγκρουση συμφερόντων με φόντο την ΕΔΕΥ

Σε πολιτικό επίπεδο, η αβάσιμη πρόβλεψη του πρωθυπουργού κρίνεται από πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων από περιβαλλοντικά κινήματα και οργανώσεις. Μάλιστα κάποιες εξ αυτών φέρεται να διατηρούσαν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Κυρ. Μητσοτάκη, σχέση που τίθεται εν αμφιβόλω μετά την ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου. «Η βλαπτική μεταβολή των σχέσεων που είχε καλλιεργήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης με συγκεκριμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις θα προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην προσπάθειά του να λανσάρει το προφίλ του “πράσινου πρωθυπουργού”» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Κατά τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή τόσο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος όσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης επέκριναν την τροπολογία μέσω της οποίας η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) «απορροφά» τη ΔΕΠΑ Διεθνών.

«Υπάρχει μια πρόχειρη και δυσλειτουργική τροπολογία που αφορά την ΕΔΕΥ. Συνδέετε δύο ασύμβατα αντικείμενα, τον upstream και τον midstream, τα δίκτυα με τις έρευνες. Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα σύγκρουσης συμφερόντων» είπε προς τον Κωστή Χατζηδάκη ο Σωκρ. Φάμελλος και εξήγησε ότι δεν μπορεί τα ΕΛΠΕ που έχουν δικαιώματα έρευνας να συμμετάσχουν διά της ΔΕΠΑ Υποδομών και στην εταιρεία που παρακολουθεί και ελέγχει τα δικαιώματα έρευνας. Τόνισε δε ότι στο καλύτερο σενάριο θα προκύψει πρόβλημα με τις εταιρείες που έχουν δικαιώματα έρευνας σε υδρογονάνθρακες διότι μέσω των διεθνών έργων θα μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που τις ελέγχει. «Εκτίθεστε στην Κομισιόν» προειδοποίησε, ενώ ο Χ. Μαμουλάκης καυτηρίασε τον προκλητικό –εν μέσω πανδημίας– διπλασιασμό του μισθού των στελεχών της ΕΔΕΥ από τις 4.000 στις 8.000 ευρώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter