Βυθισμένο στο χάος το Κιργιστάν – Διαλύεται το κοινοβούλιο

Βυθισμένο στο χάος το Κιργιστάν – Διαλύεται το κοινοβούλιο

Το Λαϊκό Συντονιστικό Συμβούλιο, το οποίο έχουν συστήσει αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναλαμβάνει όλες τις κρατικές εξουσίες και διαλύει το κοινοβούλιο, ερχόμενο σε ρήξη με τους πρώην συμμάχους του που επιθυμούσαν μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, ορίζοντας χθες νέο πρωθυπουργό της χώρας.

Ομάδες της αντιπολίτευσης έθεσαν υπό τον έλεγχό τους χθες Τρίτη το μεγαλύτερο μέρος του κρατικού μηχανισμού, αφού εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια στη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, όμως ο Κιργίζιος πρόεδρος Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ παρέμεινε στην εξουσία, την ώρα που οι ταραχές κινδυνεύουν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος.

Αργά χθες το κοινοβούλιο του Κιργιστάν συμφώνησε να ορίσει τον πολιτικό της αντιπολίτευσης Σαντίρ Ζαπάροφ – τον οποίο είχαν απελευθερώσει από τη φυλακή διαδηλωτές λίγες ώρες νωρίτερα—για τη θέση του πρωθυπουργού. Όμως ένα οργισμένο πλήθος εισέβαλε στο ξενοδοχείο όπου συνεδρίαζε το κοινοβούλιο και ο Ζαπάροφ αναγκάστηκε να διαφύγει από την πίσω πόρτα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Κάτοικοι του Μπισκέκ, που έχουν ζήσει βίαιες εξεγέρσεις και λεηλασίες το 2005 και το 2010, σχημάτισαν ομάδες περιφρούρησης των συνοικιών τους προκειμένου να ενισχύσουν την αστυνομία. Οι ομάδες αυτές συνεπλάκησαν με διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτίρια ή επιτέθηκαν σε καταστήματα και εστιατόρια, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο 24.kg.

Σήμερα το πρωί ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Akipress, επικαλούμενος την αστυνομία του Μπισκέκ, μετέδωσε ότι στην πόλη επικρατεί ηρεμία.

Αρχικά διαδηλώσεις είχαν ξεσπάσει τη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα οποία τα δύο βασικά κόμματα, ένα εκ των οποίων πρόσκειται στον πρόεδρο Ζεενμπέκοφ, κέρδισαν την πλειοψηφία. Ωστόσο οι καταγγελίες για νοθεία, παρατυπίες, ακόμη και εξαγορά ψήφων ήταν πολλές.

Οι αρχές τελικά χθες ακύρωσαν τα αποτελέσματα των εκλογών, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να διεξαχθούν εκ νέου.

Στη διάρκεια εμφάνισής του στην τηλεόραση χθες το βράδυ ο Ζαπάροφ δήλωσε ότι θα προτείνει μια συνταγματική αναθεώρηση προτού διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές έπειτα από δύο ή τρεις μήνες.

Ωστόσο ο Ζαπάροφ είχε δηλώσει από χθες ότι δεν έχει τη στήριξη του Λαϊκού Συντονιστικού Συμβουλίου που έχουν συστήσει μεγάλες ομάδες της αντιπολίτευσης, γεγονός που υπονοούσε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter