Βυθίζεται αύτανδρη η οικονομία: Αντί πλεονάσματος €7 δισ., πρωτογενές έλλειμμα €13,7 δισ. στο 11μηνο του 2020

Βυθίζεται αύτανδρη η οικονομία: Αντί πλεονάσματος €7 δισ., πρωτογενές έλλειμμα €13,7 δισ. στο 11μηνο του 2020

Συνεχίζει την πτώση χωρίς αλεξίπτωτο η ελληνική οικονομία, απόρροια της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη να να αφήσει απροστάτευτους στο έλεος της πανδημίας εργαζόμενους, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αντί αρχικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 7 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) καταγράφεται «τρύπα» πάνω από 13,7 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 11μηνο του 2020 καταγράφουν την τεράστια ζημιά που υπέστη η ελληνική οικονομία από την πανδημία και το αποτέλεσμα της απόφασης της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην ληφθούν ουσιαστικά μέτρα τόνωσης της πραγματικής οικονομίας και έγχυσης ρευστότητας στην αγορά με «ζεστό χρήμα».

Όπως παραδέχεται το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού έφτασε τα 18,3 δισ. ευρώ, μέγεθος ήδη αντίστοιχο του 10% του ελληνικού ΑΕΠ του 2019.

Σε πρωτογενές επίπεδο καταγράφεται επίσης τεράστιο έλλειμμα, 13,7 δισ. ευρώ. Εάν σε αυτά προστεθούν τα σχεδόν 7 δισ. ευρώ που εκτιμούσαν οι «σοφοί» της πλατείας Συντάγματος ως πρωτογενές πλεόνασμα για την χρονιά που τελειώνει, το 2020 μας αποχαιρετά με ζημιά άνω των 20 δισ. ευρώ. Και αυτό πριν καταγραφεί η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας του Δεκεμβρίου των γιορτών, στην πρακτικά κλειστή αγορά.

Σε μια ακόμη επικοινωνιακή προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινωνίας, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να εξωραΐσει τα δραματικά και για το μέλλον στοιχεία κάνοντας συγκρίσεις όχι με τον αρχικό προϋπολογισμό του 2020, αλλά με τους στόχους που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2021.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter