«Cancerworm»: Ένα τραγούδι για την αξία της πρόληψης

«Cancerworm»: Ένα τραγούδι για την αξία της πρόληψης
Ο Βασίλης Μάζαρης (αριστερά) των Daylight Misery με τον Σάκη Τόλη των Rotting Christ στις ηχογραφήσεις του «Cancerworm»

Οι φίλοι του κιθαρίστα Δημήτρη Θεοδωρόπουλου που πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 37 ετών στέλνουν μήνυμα ζωής μέσα από το τραγούδι «Cancerworm», το οποίο κυκλοφορεί στις 9 Δεκεμβρίου 2022 σε βινύλιο

«Αμα με δεις να βουρκώνω μη δώσεις σημασία. Μπορεί να έχει περάσει ενάμισης χρόνος από τον θάνατο του Δημήτρη, αλλά κάθε φορά που το σκαλίζω… δεν είναι εύκολο». Ο Βασίλης Μάζαρης είναι ο τραγουδιστής του αθηναϊκού συγκροτήματος Daylight Misery, που σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 9 Δεκεμβρίου 2022 θα κυκλοφορήσουν σε φυσική μορφή το τραγούδι «Cancerworm», το οποίο γράφτηκε με αφορμή τον θάνατο του κιθαρίστα των Θεσσαλονικέων Rex Mundi Δημήτρη Θεοδωρόπουλου, ενός πολύ αγαπητού στην ελληνική μέταλ σκηνή μουσικού που έφυγε από τη ζωή τον Μάιο του 2021 σε ηλικία μόλις 37 ετών ύστερα από μια επίπονη μάχη με τον καρκίνο του εντέρου.

Έναν χρόνο μετά την ψηφιακή κυκλοφορία και λίγες μέρες πριν από την έκδοση του «Cancerworm» σε 7″ βινύλιο ο Βασίλης Μάζαρης, ο οποίος ήταν και εκείνος που έγραψε τους στίχους του τραγουδιού, μιλάει στο Documento για το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο Δημήτρης: «Το βασικό μήνυμα που ήθελε να περάσει ο Δημήτρης έχει να κάνει με την αξία της πρόληψης», εξηγεί. «Είχε φτάσει σε ένα σημείο που ήξερε ότι δεν υπήρχε επιστροφή και αυτό που τον ενδιέφερε ήταν να πούμε σε όλους πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούμε τις συμβουλές των γιατρών και να κάνουμε ό,τι μας λένε. Ο ίδιος επειδή είχε ήδη μια πάθηση στο έντερο έπρεπε να κάνει κάθε χρόνο μια κολονοσκόπηση. Στην αρχή την έκανε αλλά τα καθαρά αποτελέσματα τον εφησύχασαν και για τέσσερα χρόνια τη σταμάτησε. Δεν είναι άλλωστε και η πιο ευχάριστη εξέταση. Οταν πλέον διαγνώστηκε με καρκίνο ήταν πολύ αργά… Οπότε αυτό που είχε σημασία ήταν να πει σε όλους ότι η πρόληψη σώζει ζωές, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον εαυτό του αφού έμαθε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι αν είχε ακολουθήσει τις οδηγίες των γιατρών, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά κι εμείς δεν θα χρειαζόταν να γράψουμε ένα τέτοιο τραγούδι».

Στο «Cancerworm» συμμετείχαν αφιλοκερδώς σπουδαία ονόματα της ελληνικής μέταλ σκηνής, μεταξύ των οποίων ο Σάκης Τόλης των Rotting Christ και ο Gus G. των Firewind, αλλά και ο Aaron Stainthorpe των Βρετανών My Dying Bride, η κόρη του οποίου δίνει τη δική της μάχη με τον καρκίνο. Το τραγούδι κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε ψηφιακή μορφή στις 25 Νοεμβρίου 2021, έξι μήνες μετά τον θάνατο του Δημήτρη, ο οποίος ηχογράφησε τα δικά του μέρη που ακούγονται στο κομμάτι από το κρεβάτι του νοσοκομείου, γνωρίζοντας μάλιστα ότι η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη. «Αυτό είναι το πιο βαρύ στοιχείο του τραγουδιού και ταυτόχρονα το πιο εντυπωσιακό», λέει ο Βασίλης. «Οταν είπα στον Δημήτρη ότι σκοπεύαμε να γράψουμε ένα τραγούδι γι’ αυτόν στο οποίο θα ταίριαζε να προστεθούν και κάποια δικά του μηνύματα έπιασε το κινητό του και όχι μόνο ηχογράφησε αυτά που ήθελε να πει αλλά όταν μου τα έστελνε, με ρωτούσε αν ήταν καλά ή αν ήθελα να τα ξαναγράψει. Λες και δεν βρισκόταν στο νοσοκομείο αλλά στο στούντιο. Οταν μάλιστα άκουσε το demo του τραγουδιού χωρίς τα δικά του μέρη αλλά με τη δική μου φωνή ως οδηγό μού είπε ότι όλη αυτή η διαδικασία τού έδωσε μερικές μέρες ζωής παραπάνω και μεγάλη χαρά που φεύγοντας αφήνει πίσω του λίγα λόγια μέσα από τα οποία μπορεί κάποιοι να σωθούν. Είναι η στιγμή που υποκλίνεσαι στο μεγαλείο της ψυχής ενός ανθρώπου που μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του επιθυμούσε η κατάστασή του να αποτελέσει καμπανάκι για άλλους ανθρώπους. Δεν ήθελε να τρομάξει τον κόσμο ή να τον ανησυχήσει αλλά να περάσει το μήνυμα πως η πρόληψη σώζει και πως πολλές από αυτές τις δύσκολες και δυσάρεστες καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν αν είμαστε λίγο πιο σχολαστικοί με την υγεία μας».

Ολοι οι καλλιτέχνες που παίζουν στο τραγούδι το έκαναν αφιλοκερδώς και όλα τα έσοδα από την καμπάνια και τις πωλήσεις θα δοθούν στον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα», στη μνήμη του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου

 

Ταυτόχρονα με την ψηφιακή κυκλοφορία του τραγουδιού ξεκίνησε και μια διαδικτυακή καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων στη μνήμη του Δημήτρη, τα οποία προσφέρθηκαν στα παιδιά που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες και τα οποία περιθάλπονται από το Σύλλογο Γονέων Παιδιών Με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα». Το ίδιο ακριβώς θα γίνει και με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις πωλήσεις του βινυλίου που θα κυκλοφορήσει στις 9 Δεκεμβρίου σε 500 αντίτυπα από την The Circle Music, η οποία με τη σειρά της δέχτηκε να συνδράμει χωρίς κανένα απολύτως οικονομικό όφελος. Οι προπαραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει και μπορείτε να το παραγγείλετε εδώ.

«Η αρχική μας σκέψη ήταν τα χρήματα να δοθούν στη οικογένεια του Δημήτρη, αλλά η γυναίκα του ήταν απόλυτη. “Τα χρήματα πρέπει να πάνε στα παιδιά που έχουν ανάγκη, εμείς θα τη βρούμε την άκρη” ήταν τα λόγια της». Εκτός όμως από αυτό, η φυσική κόπια του τραγουδιού θα επιτελέσει ακόμα έναν σκοπό, καθώς θα λειτουργήσει ως μια χειροπιαστή ανάμνηση για την 5χρονη σήμερα κόρη του Δημήτρη. «Το βίντεο στο youtube ή τα αρχεία από τις ψηφιακές πλατφόρμες μπορεί κάποια στιγμή να σβηστούν, να χαθούν. Η φυσική κόπια όμως είναι εκεί πάντα και θα μπορεί να έχει στα χέρια της κάτι που θα αναγράφει το όνομα του πατέρα της», καταλήγει ο Βασίλης Μάζαρης.

To «Cancerworm» των Daylight Misery βγήκε με τη μορφή βίντεο κλιπ στο youtube στις 25 Νοεμβρίου 2021 και στις 9 Δεκεμβρίου 2022 κυκλοφορεί σε βινύλιο από την Circle Music.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter