CAS: Εκτός αθλητισμού για δύο χρόνια η Ρωσία!

CAS: Εκτός αθλητισμού για δύο χρόνια η Ρωσία!

Τον αποκλεισμό της Ρωσίας από κάθε διοργάνωση σε όλα τα αθλήματα για τα επόμενα δύο χρόνια λόγω παραβάσεων σε θέματα ντόπινγκ αποφάσισε οριστικά το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης (CAS).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αλλά ούτε και στο Μουντιάλ του 2022 αν φυσικά προκριθεί.

Η αρχική ποινή ήταν αποκλεισμός για 4 χρόνια, αλλά η τελική απόφαση του CAS έπεσε στα δύο και θα λήξει στις 16 Δεκεμβρίου του 2022.

Το παράδοξο της ιστορίας είναι πως η Ρωσία δεν θα μπορεί να αγωνιστεί στις μεγάλες διοργανώσεις, ωστόσο θα μπορεί να μετέχει στα προκριματικά των διοργανώσεων, αν φυσικά δεν αλλάξει κάτι από τις διεθνείς Συνομοσπονδίες

Για την τιμωρία των Ρώσων, τα πάντα στηρίχθηκαν στην έκθεση Μακ Λάρεν, του Καναδού καθηγητή πανεπιστημίου, ο οποίος μετά από καταγγελίες στη WADA από ρωσίδα αθλήτρια και τον προπονητή της έκανε μια σε βάθος έρευνα. Το πόρισμα της οποίας αποδείχθηκε καταδικαστικό για την υπηρεσία ντόπινγκ της Ρωσίας, καθώς αποδείκνυε πως το εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας έκρυβε, αλλοίωνε και αντικαθιστούσε δείγματα αθλητών της χώρας από όλες τις διοργανώσεις και τα αθλήματα.

Σύμφωνα με το πόρισμα, περισσότεροι από 1.000 Ρώσοι αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, στους χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Σότσι και στους Παραολυμπιακούς αγώνες του 2012 ενεπλάκησαν ή ωφελήθηκαν προκειμένου να αποκρύψουν θετικό δείγμα ντόπινγκ, αναφέρεται στην έκθεση που δημοσιοποίησε ο WADA το 2016.

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν, ανάφερε σχετικά ότι «στη θεσμική συνωμοσία συμμετείχαν, το υπουργείο Αθλητισμού και πολλές υπηρεσίες, όπως ο οργανισμός αντιντόπινγκ της Ρωσίας (σ.σ.: Rusada) το εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας παράλληλα με την FSB (σ.σ.: μυστικές υπηρεσίες της χώρας) για να χειραγωγήσουν τους ελέγχους ντόπινγκ».

Ο ΜακΛάρεν είπε επίσης ότι η Ρωσία κατέκτησε 24 χρυσά, 26 ασημένια και 32 χάλκινα μετάλλια στο Λονδίνο το 2012 και κανένας Ρώσος αθλητής δεν βρέθηκε θετικός. «Η επιθυμία να κερδίσουν μετάλλια αντικατέστησε τη συλλογική ηθική και τις Ολυμπιακές αξίες του ευ αγωνίζεσθαι. Για χρόνια οι διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις είχαν κυριαρχηθεί από τους Ρώσους. Οι προπονητές και οι αθλητές έπαιξαν σε ένα άνισο πεδίο. Οι φίλοι του αθλητισμού και οι θεατές εξαπατήθηκαν και είναι καιρός πλέον αυτό να σταματήσει» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter