Προειδοποιεί ο Ρώσος πρεσβευτής

Casus belli για τη Β. Κορέα ο αποκλεισμός σε καύσιμα

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Βόρεια Κορέα Αλεξάντρ Ματσεγκόρα, σε συνέντευξη του στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, περιγράφει την δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην χώρα εξαιτίας του εμπάργκο στα καύσιμα που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλώνοντας ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ακόμη και ανθρωπιστική κρίση, όπως και ότι αν υπάρξει αποκλεισμός της σε καύσιμα, η Πιονγκγιάνγκ θα τον εκλάβει ως κήρυξη πολέμου.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις σε καύσιμα που παρατηρούνται στην χώρα, ο Ρώσος πρεσβευτής λέει ότι είναι έντονα αισθητές.

«Σύμφωνα με τις ποσοστώσεις, που καθορίσθηκαν με βάση το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Β. Κορέα μπορεί να προμηθεύεται περίπου 540 χιλιάδες τόνους αργού πετρελαίου μέσω του πετρελαιαγωγού από την Κίνα και λίγο περισσότερούς από 60.000 τόνους πετρελαιοειδή από την Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες» δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής, επισημαίνοντας ότι «60 χιλιάδες τόνοι πετρελαιοειδών για μια χώρα με πληθυσμό 25 εκατομμυρίων είναι σταγόνα».

Τον περασμένο Αύγουστο, μετά τις πυραυλικές δοκιμές που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το υπ' αριθμόν 2371 ψήφισμα που διευρύνει τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας. Η πλήρης εφαρμογή των κυρώσεων θα μειώσει κατά ένα τρίτο τα συναλλαγματικά έσοδα της Πιονγκγιάνγκ που αυτή τη στιγμή φθάνουν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ απαγορεύει τις εισαγωγές από την Βόρεια Κορέα, σιδήρου, σιδηρομεταλλευμάτων, άνθρακα και θαλάσσιων ειδών, το πάγωμα των λογαριασμών της Τράπεζας Εξωτερικού Εμπορίου της χώρας και περιορισμούς στις εισαγωγές πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.