CERN: Σχέδια για αντικατάσταση του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων – Ο νέος επιταχυντής θα κοστίσει το λιγότερο 20 δισ. ευρώ

CERN: Σχέδια για αντικατάσταση του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων – Ο νέος επιταχυντής θα κοστίσει το λιγότερο 20 δισ. ευρώ

Επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 20 δισεκατομμύρια ευρώ σκοπεύει να ζητήσει το ερευνητικό κέντρο CERN για να προχωρήσει στην κατασκευή ενός ακόμα μεγαλύτερου από τον υπάρχοντα επιταχυντή σωματιδίων. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα σχέδια των ερευνητών για το νέο επιταχυντή, προβλέπουν την κατασκευή σηράγγων που θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερες από τις υπάρχουσες, οι οποίες σκαμμένες κάτω από την ελβετογαλλική ύπαιθρο φτάνουν σε κύκλο τα 27 χιλιόμετρα μήκος.

Το σχέδιο αν εγκριθεί και αφού φυσικά υλοποιηθεί θα δώσει ακόμα περισσότερη ώθηση στην έρευνα για την φυσική των σωματιδίων (αλλά και σε άλλους κλάδους της) και οι ειδικοί ευελπιστούν ότι με αυτό το νέο μηχάνημα θα καταφέρουν να έχουν και νέες επιτυχίες μετά από την ανακάλυψη το 2012 του μποζονίου του Χιγκς (βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2013), από τον υπάρχοντα Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC).

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα ο νέος επιταχυντής που είναι γνωστός ως Μελλοντικός Κυκλικός Επιταχυντής (FCC), είναι σχεδιάζεται ήδη από το 2019 και με βάση τα όσα έχουν στο μυαλό τους οι άνθρωποι του CERN, θα έχει περιφέρεια 90-100 χιλιομέτρων και θα επιταχύνει τα σωματίδια που θα συγκρούονται με μέγιστη ενέργεια 100 τετραηλεκτονιοβόλτ (TeV). Ο LHC που λειτουργεί σήμερα, συγκριτικά, επιταχύνει τα σωματίδια με ενέργειες 14 TeV.

Στόχοι του νέου επιταχυντή, η λογική του οποίου είναι να επιταχύνει σε αντίθετες κατευθύνσεις υποατομικά σωματίδια με στόχο να αναπαραστήσει τις συνθήκες που επικρατούσαν κλάσματα του δευτερολέπτου μετά την μεγάλη έκρηξη για να αποκαλύψει νέα μυστήρια του Σύμπαντος, θα είναι να διαπιστωθεί η φύση της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας, η εξήγηση της επικράτησης της ύλης έναντι της αντιύλης και η διακρίβωση σχετικά με το εάν την πραγματικότητα μας διαπερνούν επιπλέον κρυφές διαστάσεις.

Φυσικά δεν είναι όλα ρόδινα με την πρόταση αυτή που ετοιμάζουν οι άνθρωποι του CERN και αυτό γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναμένεται να αντιδράσουν στο να δοθούν τόσα δισεκατομμύρια στο κέντρο έρευνας χωρίς να υπάρχει κάποια βεβαιότητα ότι οι ανακαλύψεις τις οποίες διαφημίζουν οι ερευνητές θα γίνουν και θα έχουν και τον αντίκτυπο που αναμένουν.

Διαβάστε επίσης: CERN: Επαναλειτουργεί μετά από τρία χρόνια ο μεγαλύτερος επιταχυντής του κόσμου

Άρχισαν οι εργασίες αναβάθμισης του μεγάλου επιταχυντή του CERN (video)

Δημιουργήθηκε το «CERN του εγκεφάλου»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter