«Chernobyl»: Τα πέντε επεισόδια του HBO που μας καθηλώνουν (Video + Photos)

«Chernobyl»: Τα πέντε επεισόδια του HBO που μας καθηλώνουν (Video + Photos)

Δεν έχει ούτε τα οπτικά εφέ που μας έχουν συνηθίσει τις τελευταίες δεκαετίες τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο, ούτε τα πολύπλοκα κουστούμια ή τις εξεζητημένες μουσικές επενδύσεις. 

Για να πούμε και την αλήθεια, ξέρεις πάνω-κάτω τι έγινε, οι περισσότεροι τα ζήσαμε. Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο!

Και όμως η μίνι σειρά «Chenrobyl» του HBO που έκανε την πρεμιέρα της λίγο μετά το τελευταίο επεισόδιο του Game of Thrones –επίσης της HBO – «χτύπησε» το 10/10 στη βαθμολογία του imdb και απολύτως δίκαια κατά τη γνώμη μου.

Οι δύο σειρές δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους είναι το άσπρο και το μαύρο, και όμως το Chernobyl σε καθηλώνει από την πρώτη στιγμή.

Ξεκινά ένα λεπτό πριν την έκρηξη του αντιδραστήρα του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, έδαφος της ΕΣΣΔ τότε.

Βρισκόμαστε στο «σωτήριο» έτος 1986, στις 26 Απριλίου. Τότε που η Γη γνώρισε μια διαφορετική «Αποκάλυψη» χωρίς καμία θεία παρέμβαση. Ήταν μια «Αποκάλυψη» που προκάλεσε ο ίδιος ο άνθρωπος

Τα πέντε επεισόδια βλέπουν τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν με μετρημένες αναδρομές στο παρελθόν.

Όλα μέσα από πρόσωπα, πρωταγωνιστές. Μέσα από το χρώμα της εποχής, τη φθορά, τη διάβρωση των αξιών, των λέξεων και των στόχων.

Πλάνα με παιδιά, νέους, ερωτευμένα ζευγάρια, ηλικιωμένους. Όλοι αμέριμνοι για το τι έρχεται.

  • Απροετοίμαστοι
  • Αμέτοχοι
  • Αθώοι

Αλλά και θύτες και θύματα, έννοιες που σε πολλές περιπτώσεις διαχέονται. Θανάσιμα λάθη και αυτοθυσία.

Επιστήμονες και εξουσία, όπου η δεύτερη προσπαθεί να αποκρύψει το ίδιο το γεγονός και τις τραγικές ευθύνες της.  

Πιστό στα πρόσωπα της εποχής, στην αφήγηση, χρησιμοποιώντας ένα καθαρό μοντάζ και μια πιο εκλεπτυσμένη κίνηση της κάμερας σε μπλέκει μέσα στην εποχή, λίγο πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η κυνικότητα της εξουσίας, η επιθυμία ανόδου χωρίς ήθος και ενδοιασμούς, το κόστος που το πληρώνει ο απλός άνθρωπος που πιστεύει λιγότερο ή περισσότερο σε αρχές και αξίες.

Αν κάποιος θεωρήσει πως η σειρά αποδομεί την ίδια τη Σοβιετική Εξουσία, ίσως είναι μια ανάγνωση γρήγορη και επιφανειακή.

Σε δεύτερη ανάγνωση, πρόκειται για ένα SOS της ίδιας της Γης και του ανθρώπινου γένους απέναντι σε ένα φαινόμενο που είναι παγκόσμιο:

Εάν η Εξουσία και η τεχνολογία δεν υπηρετούν και δεν σέβονται τον άνθρωπο και το ίδιο το περιβάλλον τότε το κόστος θα είναι τεράστιο…

INFO:

Ο Γιόχαν Ρενκ σκηνοθετεί και τα πέντε επεισόδια της σειράς, ενώ το σενάριο υπογράφει ο ίδιος ο δημιουργός της, Κρεγκ Μάζεν.

Πρωταγωνιστούν: Τζάρεντ Χάρις, Στέλαν Σκάρσγκαρντ και Εμιλι Γουάτσον.







Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter