Οι "κύκλοι" του Κρεμλίνου

CNN: Ρωσικό χαβιάρι πίσω από τις ψευδείς ειδήσεις της προεκλογικής εκστρατείας του 2016

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν (αριστερα) είναι Ρώσος ολιγάρχης που έχει χαρακτηριστεί ως ο “σεφ” του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από τον ρωσικό Τύπο.

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν είναι Ρώσος ολιγάρχης που έχει χαρακτηριστεί ως ο “σεφ” του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από τον ρωσικό Τύπο.

Το 2002, ο ίδιος, πρόσφερε χαβιάρι και μανιτάρια τρούφες στον πρόεδρο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ στην διάρκεια γεύματος σε διάσκεψη στην Αγία Πετρούπολη. Πριν από αυτό, ο Πριγκόζιν είχε ανακαινίσει ένα πλοιάριο που έγινε το πιο ακριβό εστιατόριο στην πόλη, ενώ η επιχειρηματική αυτοκρατορία του επεκτάθηκε πολύ περισσότερο, ξεπερνώντας τους στενούς χώρους μιας κουζίνας, σχολιάζει το CNN.

Στις ΗΠΑ, όσοι διερευνούν την υπόθεση της πιθανής εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, εκτιμούν ότι ήταν η εταιρία του Πριγκόζιν που χρηματοδότησε την ρωσική “επιχείρηση τρολαρίσματος” που χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την διάδοση κατασκευασμένων ειδήσεων. Ένα τμήμα της επιχείρησης αυτής είχε ενδιαφέρουσα ονομασία, αλλά και αποστολή ως “Διεύθυνση Προβοκάτσιας,” με στόχο την διάδοση ψευδών ειδήσεων, αλλά και την παρουσίαση των κοινωνικών διαχωρισμών και διαιρέσεων της Δύσης, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της εταιρίας, τα οποία έχει στην κατοχή του, το CNN.

Ο Πριγκόζιν ανήκει στους ανθρώπους του εσωτερικού κύκλου του Κρεμλίνου, ενώ η εταιρία του εκτιμάται ότι είναι ο βασικός υποστηρικτής της υπηρεσίας για την έρευνα στο διαδίκτυο (Internet Research Agency -IRA) που έχει την έδρα της, στην Αγία Πετρούπολη. Πρόκειται για μυστική εταιρία τεχνολογίας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά και τα έγγραφα που κατέχει το CNN. Σε βάρος του Πριγκόζιν εφαρμόζονται κυρώσεις που του επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο του 2016, για την οικονομική υποστήριξη που προσέφερε ο ίδιος, στις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ουκρανικό έδαφος. Αμερικανικές κυρώσεις εφαρμόζονται και κατά δύο επιχειρήσεων του, συμπεριλαμβανομένης και της επιχείρησης που προσφέρει υπηρεσίες εστίασης. Οι κυρώσεις κατά των εταιριών, επιβλήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο των Οικονομικών, μέσα στο 2017.

Το CNN έχει επεξεργαστεί πολλά έγγραφα που διέρρευσαν από τις εταιρίες του Πριγκόζιν και τα οποία περιέχουν περισσότερες αποδείξεις για την εμπλοκή των εταιριών του, στην επιχείρηση τρολαρίσματος στο διαδίκτυο. Ένα σχετικό συμβόλαιο εξασφάλισε στην υπηρεσία IRA, τρόπους για την επιτήρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά κι ένα “σύστημα αυτόματης προβολής στις μηχανές αναζήτησης” του διαδικτύου. Σε άλλα έγγραφα φαίνεται ότι ο μηνιαίος προϋπολογισμός της υπηρεσίας IRA το 2013, πλησίασε στο ένα εκατομμύριο δολάρια. Το ποσό αυτό κάλυπτε τις ανάγκες διαφόρων τμημάτων. Μεταξύ αυτών και τις επιχειρήσεις στην ρωσική γλώσσα, αλλά και της χρήσης των αγγλικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η “Διεύθυνση Προβοκάτσιας” έχει την ειδική αποστολή της “δημιουργίας ειδήσεων, προκειμένου να επιτύχουμε τους σκοπούς μας.”

Ένα άλλο έγγραφο δείχνει ένα συμβόλαιο του 2013 που καταρτίστηκε από έναν εργαζόμενο στην εταιρία Concord Management and Consulting, που αποτελεί την κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα του Πριγκόζιν κι έχει έδρα την Αγία Πετρούπολη. Το συμβόλαιο αυτό, ήταν οικονομικού ύψους 20 εκατομμυρίων ρουβλίων (650.000 δολαρίων, με ισοτιμία του 2013) για την πραγματοποίηση εργασιών στην υπηρεσία IRA και έχει υπογραφεί από τον γενικό διευθυντή της υπηρεσίας αυτής.

Τα αρχεία της εταιρίας, δείχνουν επίσης, ότι ένας εργαζόμενος της Concord Consulting εργάστηκε για την IRA.

Το CNN προσπάθησε να επικοινωνήσει μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων με την Concord Consulting, χωρίς αποτέλεσμα. Η υπηρεσία IRA δεν λειτουργεί σήμερα.

Ο Πριγκόζιν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την προσωπική και κοινωνική εικόνα του, ενώ το 2016, κατέθεσε 15 μηνύσεις κατά της εταιρίας Yandex που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Οι μηνύσεις αυτές, έγιναν επί τη βάσει εφαρμογής ενός ρωσικού νόμου που υποχρεώνει τις διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης ν’ απομακρύνουν “παράνομες, μη ακριβείς και παραπλανητικές πληροφορίες.” Ωστόσο, η υπόθεση αυτή των μηνύσεων αργότερα εγκαταλείφθηκε.

Η υπηρεσία IRA βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ερευνών που γίνονται στις ΗΠΑ για το ζήτημα της πιθανής ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, ενώ η αναφορά που δημοσιοποίησε η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τον περασμένο Ιανουάριο, συμπέρανε την πιθανή εμπλοκή της υπηρεσίας και των εταιριών του Πριγκόζιν. “Είναι πιθανό ο χρηματοδότης της αυτοαποκαλούμενης RIA με δραστηριότητες επαγγελματικού τρολαρίσματος, να βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη και είναι κοντά στον πρόεδρο Πούτιν, διατηρώντας δεσμούς και με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες,” ενώ στην αναφορά δεν γίνονταν λόγος για το όνομα του Πριγκόζιν.

Ωστόσο, ο ίδιος, έχει ένα ύποπτο παρελθόν, καθώς στην δεκαετία του 1980, πέρασε εννέα χρόνια στην φυλακή για διαφθορά και ληστεία, σύμφωνα με αναφορές των ρωσικών ΜΜΕ. Μετά την αποφυλάκισή του ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις εστίασης, ανακαινίζοντας ένα πλοιάριο-εστιατόριο και ανοίγοντας το εστιατόριο “New Island,” που είναι ένα από τα έξι πολυτελή εστιατόρια που διαθέτει στην Αγία Πετρούπολη. Ο Πούτιν τον βρήκε που προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες εστίασης των γενεθλίων του, αλλά και των δείπνων με ξένους ηγέτες. Μεταξύ αυτών, ο Μπους Τζούνιορ, αλλά κι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ. Ένας κεντρικός τίτλος στην εφημερίδα “The Moscow Times” είχε αναφερθεί στον Πριγκόζιν χαρακτηρίζοντας τον ως τον “Προσωπικό σεφ του Πούτιν.”

Στην συνέχεια, ο ίδιος εξασφάλισε μεγάλα συμβόλαια για την τροφοδοσία σχολείων, αλλά και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ ξενάγησε τον Πούτιν στην μονάδα επεξεργασίας τροφίμων που εγκαινίασε το 2010. Από τότε, χαρακτηρίζεται ως ένας από τους ανθρώπους του εσωτερικού κύκλου του Κρεμλίνου, με τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του, να επεκτείνονται.

Πηγή: CNN/ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.