“Co-testing” Η ιδανικότερη μέθοδος πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

“Co-testing” Η ιδανικότερη μέθοδος πρόληψης  για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Η Ενόρασις, ένας από τους υποστηρικτές του 1oυ Forum με θέμα “Γυναίκα και Υγεία”, είναι μία Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της Υγείας τα τελευταία 20 χρόνια.

Ειδικότερα, στον Τομέα της Υγείας για την Γυναίκα, η Ενόρασις διαθέτει τα παγκοσμίως καταξιωμένα διαγνωστικά Τεστ, ThinPrep & Aptima, για την πρόληψη του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας. Ο συνδυασμός αυτών των δύο Τεστ (Co-testing) αποτελεί σήμερα την καλύτερη προληπτική εξέταση για την Γυναίκα, ειδικά στην ηλικία >30 ετών.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη αντιπαράθεση αναφορικά με τις διάφορες στρατηγικές που προτείνονται για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Φαίνεται ότι το τοπίο ξεκαθαρίζει και ότι ο συνδυασμός του Παπ Τεστ μαζί με το HPV test, το λεγόμενο Cotesting, είναι σήμερα η επικρατέστερη επιλογή που εφαρμόζουν τα περισσότερα εθνικά συστήματα Υγείας των προηγμένων χωρών.

Το Co-testing προτείνουν οι περισσότερες Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Πρόληψη, που διατυπώνονται από τις αρμόδιες για την σύνταξη των Οδηγιών επιστημονικές εταιρίες, όπως η Αμερικάνικη Εταιρία Κολποσκόπησης & Παθολογίας Τραχήλου (ASCCP), το Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτήρων/Γυναικολόγων (ACOG) και η Υπηρεσία Προληπτικής Ιατρικής των ΗΠΑ (U.S. Preventive Services Task Force).

Έχει αποδειχθεί ότι το μοντέλο του Co-testing οδηγεί στην πρόληψη 2.141 περιπτώσεων καρκίνου τραχήλου της μήτρας και αντίστοιχα σε 2.041 λιγότερους θανάτους σε ένα πληθυσμό 1 εκατομμυρίου γυναικών από ό, τι εάν εφαρμόζονται μόνον το HPV test [Juan C. Felix, J Womens Health (Larchmt). 2016].

Μάλιστα, όταν ο συνδυασμός βασίζεται στο σύγχρονο Παπ Τεστ, το ThinPrep, και το Aptima mRNA HPV Test που ανιχνεύει την ενεργό HPV λοίμωξη, η γυναίκα μπορεί και επωφελείται από την ιδανικότερο μέθοδο πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας [Juan C. Felix, J Womens Health (Larchmt). 2016].

Μερικά στοιχεία για την εξέταση Cotesting:

Aptima mRNA HPV Test

Το Aptima HPV mRNA HPV στοχεύει στους επικίνδυνους – καρκινογόνους τύπους του ιού HPV. Ανιχνεύει την υπερέκφραση mRNA E6/E7 ογκοπρωτεινών του ιού, ενδεικτική μιας HPV λοίμωξης, που είναι πιθανόν να εξελιχθεί σε καρκίνο.

Ταυτοποιεί τους τύπους 16, 18 και 45 του HPV, οι οποίοι σχετίζονται με >80% όλων των διηθητικών καρκίνων παγκοσμίως.

ThinPrep Παπ Τεστ

Το ThinPrep έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDΑ, 1996) για αντικατάσταση του συμβατικού Παπ Τεστ. Είναι το μόνο πιστοποιημένο Τεστ από το FDA, που μπορεί να ανιχνεύσει μεγαλύτερο ποσοστό αδενοκαρκινωμάτων συγκριτικά με το συμβατικό Παπ Τεστ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter